Krev na lopuchu
Vlastimil Vondruška
![Krev na lopuchu Krev na lopuchu](https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/113413/krev-na-lopuchu-113413.jpg?v=1331023043)
Výběr povídek z tvorby Vlastimila Vondrušky. Obsahuje dva tucty příběhů s detektivními zápletkami, které se odehrávají v různých dobách od středověku až do 18. století. Zavedou čtenáře do zajímavě vykresleného prostředí hradů, měst i vesnic s dokonalou historickou atmosférou, živými dialogy a překvapivými zápletkami. Výběr obsahuje nejlepší povídky publikované v letech 1986–2006 a řadu dosud nevydaných příběhů.... celý text
![rlupinek rlupinek](https://www.databazeknih.cz/img/users/47_/47023/m_rlupinek-hFu.jpg?v=1540844025)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Další sbírka celkem zajímavých soudniček z různých historických období, kdy se u některých případů pachatel očekával, u jiných bylo rozuzlení překvapující. Trochu mě mrzí, že byly příběhy poměrně rychle ukončené a nebylo dále rozvedeno, jaké tresty odsouzence čekaly. Ale jinak psáno příjemným čtivým jazykem, jak je u Vlastimila Vondrušky zvykem. Snad za ty zkrácené konce pouze čtyři hvězdičky...
![tenax tenax](https://www.databazeknih.cz/img/users/40_/40651/40651-mER.jpg?v=1500291988)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Krátké, jen několikastránkové povídky bych spíš označil za historické soudničky. Jsou příjemné na čtení, ale Vondruška má na víc. Myslím, že mu lépe jdou široké, epické příběhy, kde se může víc vypravěčsky rozmáchnout. V každém případě ale kniha stála za přečtení.
![Pet007 Pet007](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Všechny povídky se mi moc líbily. Když člověk nemá čas se do knihy zcela ponořit, přečte jednu dvě povídky a bez výčitek od knihy odchází. Od rozečtené povídky ale odejít nelze, věřte mi. Jsou prostě skvělé.
![Vojslava Vojslava](https://www.databazeknih.cz/img/users/79_/7988/m_vojslava.jpg?v=1725029896)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Tak povídky dobré v zásadě na nedělní odpoledne... Je znát, že autor je více mistrem větší textové plochy než krátké povídky. V podstatě je to však příjemné počtení.
![Shardlake Shardlake](https://www.databazeknih.cz/img/users/25_/25006/25006-jiv.jpg?v=1413620194)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Čtivá kniha s krátkými příběhy odehrávajícími se na historickém pozadí. Každý z těch příběhů měl své kouzlo.
![kmenicka kmenicka](https://www.databazeknih.cz/img/users/63_/6350/6350.jpg?v=1381127930)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
V této knize autor dokazuje že vedle detektivních románů dovede psát i povídky. Většina povídek je však vudto neodhalitelné pro obyčejného čtenáře, nebo je jejich vyústění naprosto jasné.
historické detektivkyČást díla
2019 | ![]() |
2011 | ![]() |
2019 | ![]() |
2002 | ![]() |
Velmi pěkné oddechové čtení. Autor mě ještě nezklamal :)