Krev prvorozených

Krev prvorozených
https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/229405/bmid_krev-prvorozenych-7X6-229405.jpg 4 857 857

Zločin se rozmáhá jako nikdy předtím, ulice ovládají tlupy cizích hrdlořezů, náboženské konflikty se stupňují, z politiky se stala nepřehledná změť intrik každého proti každému. Městem se však šíří ještě jedna nová hrůza: tajemný únosce vraždí prvorozené děti významných hodnostářů. Mystické znaky na tělech obětí vedou Steina a Barbariče k okultistům v židovské čtvrti. Zdá se však, že pozadí rituálních vražd je mnohem složitější. Půjde opravdu o rozsáhlé spiknutí, které sahá až ke členům panovnického dvora?... celý text

Detektivky, krimi Literatura slovenská Historické romány
Vydáno: , Argo

Krv prvorodených, 2014

lou63
11.01.2025 5 z 5

(SPOILER) Krev prvorozených od Juraja Červenáka mě naprosto uchvátila. Autor skvěle propojil historické a fantastické prvky, což dává příběhu hloubku a napětí. Spoiler: Očekávala jsem, že tajemství okolo „prvorozených“ bude mít nějaké tradiční fantasy vysvětlení, ale že se ukáže, že jsou to vlastně smrtelní lidé spojený s magickými silami, mě překvapilo. Závěrečný souboj byl napínavý a drsný, a přitom jsem ani na chvíli nevěděla, kdo nakonec vyhraje. Skvělé zvraty a nečekané odhalení přidaly knize na síle

mythos91
23.12.2024 5 z 5

Předešlé komentáře vše výstižně popisují. Tahle trojice se prostě nebojí a rázně si protlouká cestu ponurou Prahou. Ať to stojí co to stojí, zastrašit se nedají, zločinům musí přijít na kloub a viníky potrestat. Dobová atmosféra z knihy úplně srší, bravo pane Červenák.

Péťa1950
20.11.2024 4 z 5

Ponurá atmosféra Rudolfínské Prahy a v ní probíhající vyšetřování vražd dětí. Vše je jinak, než na první pohled vypadá. Vyšetřovatelé se nedají zmást. A největší lotr unikne trestu. Peníze vládly vždy, nic se nemění.

alzbeta3119
30.09.2024 4 z 5

Knížka je čtivě napsána. Akorát mě iritoval kapitán a jeho rasismus Každopádně si určitě přečtu další knihy.

666Jitka
11.08.2024 5 z 5

(SPOILER) Stejně jako první díl série je tato kniha napěchovaná akcí, fištrónem, odvahou, vzájemnou oddaností a respektem hlavní trojky, která má tentokrát co dělat se zlotřilými tlupami ovládajícími rudolfínskou Prahu, se záhadnými úmrtími a politickým spiknutím. Trojice, která je jako vždy trnem v oku nejednomu grázlovi, ať už z nižších nebo vyšších vrstev, se však jako vždy dobere zdárného rozuzlení tajemných vražd, přičemž odhalí i několik dalších tajemství a záhad. Knize opět nechybí spád, čtivost, nápaditost a opět se skvěle četla. Už se těším na další případ těchto tří svérázných chlapů.

Pavla79
24.06.2024 5 z 5

Další super díl! Těším se na další...

adelinka
16.06.2024 5 z 5

Baví baví.... Táto trojka sa mi moc páči..

LaCucaracha
19.05.2024

Taky bych si ráda přečetla druhý díl, a další, ale protože Argo dělá ze čtenářů voly, tak mám smůlu. Po halasném ohlášení nového brožovaného vydání jsem šla a koupila první díl. Teď už asi rok čekám na druhý a vzhledem k tomu, že nedávno udělali dotisk původního špalku, je jasné, že nové vydání zazdili. Kolikátý už podraz na čtenáře to od Arga asi je? No už z principu ty pevný vydání kupovat odmítám, takže se Steinem jsem zdá se skončila.

Kolistka
05.05.2024 4 z 5

Začala jsem od druhého dílu,což vůbec nevadilo.Kniha se četla moc dobře. Za mě jde o nenáročné čtení. Spisovatele Juraje Červeñáka mě doporučila maminka, a jsem tomu ráda. Pokračuji ve čteni dalších pokračovaní.

Květ
20.04.2024 5 z 5

Druhá kniha od Červenáka a stejné nadšení z mé strany jako u prvního dílu. Historická detektivka z rudolfínské Prahy a staří známí vyšetřovatelé rytíř Stein, notář Barbarič a kaprál Jaroš. Bavila jsem se už od prvních stránek, děj je plynulý, bez hluchých míst, zajímavý, vtipný. Těším se na pokračování.

Majto
30.03.2024 4 z 5

Aj druhý diel má po niekoľkoročnej pauze a na neviemkoľký pokus opäť bavil o čosi viac ako prvý. Určite je to aj tým, že hlavní hrdinovia už sú čiastočne známi a do celkovej skladačky ich postáv pribúdajú dieliky. Tým pádom sa autor viac zameral na opisy atmosféry a historických reálií, čo vôbec nie je na škodu. Navyše píše veľmi osobitým štýlom a myslim, že práve v tejto sérii to najlepšie vyznieva. Kombinácia krutosti so šibeničným humorom a rôznorodosťou postav na pozadí historických udalostí a vyšetrovanie zločinu dobovým spôsobom.
Skrátka, užil som si čítanie rovnako ako všetky razy predtým.

konicekbily
24.03.2024 5 z 5

Úderné komando se na základě zmocnění od Arcivévody Matyáše přesouvá do rudolfínské Prahy, toho času hlavního města rakouské říše. Barvitě popsané prostředí tehdejší Prahy, různorodost obyvatelstva, spousta temných zákoutí a zločineckých band umožnila autorovi vystavět složitější zápletku a po mnoha půtkách, zápasech a střetech dospět ke čtenářově uspokojivému vrcholu!

mnohoknih
14.02.2024 4 z 5

Název zní vážně hrozně. Že by zase nějaké nadpřirozené skutečnosti? Židé pořádající krvavé rituály? Ještě že má Rudolf II., toho času žijící v Praze, bratra a ten má nečekanou partu vyšetřovatelů. Matyáš je pošle do Prahy konce 16.století a je to vážně jízda. Autor skvěle popsal historické reálie, počínaje jídlem, místem a konče doopravdy žijícími lidmi, zakompovanýmu do příběhu. Já osobně jsem se těšila na Steina a nezklamal mě. S vrchností se nemaže, s přáteli jedná vždy upřímně a dokonce donutí Jaroše, aby se svěřil se svým tajemstvím. A to je hodně temné tajemství. My alespoň vidíme, že je jedno, jaké je století, lidé jsou stále stejní a jejich úchylky také. Do případu se zakousnou s přímočarostí sobě vlastní a na to není multikulturní Praha připravená. Vzhledem k tomu, že se jedná o mrtvé děti šlechticů, je jeden z motivů i politika. Naštěstí Barbarič je v nevhodnou chvíli na nevhodném místě ( prostě se schovával, srab jeden) a případ se zdárně rozmotá. Vraha jsem netušila ani náhodou. Lehké tušení jsem měla u první vraždy, že s ní nebude všechno, tak jak se říká. Děj běží přímo ukázkově, celé vyšetřování jsem měla dojem, že jsem s našimi vyšetřovateli na místě. A to byli i v Daliborce, fakt smrad. Konec je nastavený tak, že musím hned pro další díl, protože mor. Stihli mu naši přátelé ujet?

drakamena
26.01.2024 4 z 5

Výborná detektivka. Líbil se mi hlavně popis rudolfinské Prahy. Pachatele jsem neodhadla, což je vždycky dobře, protože mám ráda, když mě detektivky překvapí. Líbí se mi, jak se Stein, Barbarič a Jaroš postupně sbližují. Každý z nich má své mouchy, ale hrany se postupně ohlazují.

Čmeláček
13.01.2024 5 z 5

Tak jako jo :). Stein, Barbarič a Jaroš jsou fakt kluci šikovní, takže vyšetřit nějaký ten zločin a vypátrat zločince jim nedělá žádný problém :). V téhle knize se vydávají do Prahy a hned to začne být napínavé. Fajnové počteníčko a velká spokojenost! :)))

Grohlinka
09.01.2024 4 z 5

Tohle je prostě bezva, druhý díl si s prvním nezadá, v moha ohledech je ještě lepší. Pachatele jsem odhalila, což mi vždycky udělá radost. Jaroš je skvělá postava, vlastně všichni mají něco do sebe. Vykreslení doby a celé nálady ve společnosti věrohodné a autentické.

Ophelie
27.12.2023 4 z 5

Po knize jsem sáhla čistě kvůli výzvě, neměla jsem žádná očekávání a kniha mě neskutečně mile překvapila, během dvou dnů přečteno, jak to bylo čtivé. Od první strany se čtenář ocitá v rudolfinské Praze a pomalu s hlavními hrdiny pátrá po vrahovi. Zápletka byla zajímává, knize nechybí napětí, děj plyne a rozuzlení je nečekané. Super počtení.

Atlantis
18.12.2023 5 z 5

Tohle byla naprostá paráda. Skvělé zasazení, super rozuzlení, vyšperkované dialogy. Nenudil jsem se, celou dobu jsem knihu doslova hltal a to mě období rudolfínské Prahy dost nebaví. Což je asi tím nejlepším hodnocením.

Vilma232
04.10.2023 4 z 5

Naposloucháno. Rudolfínská Praha plná násilí, náboženské nesnášenlivosti, politických úkladů - místo jako stvořené pro vraždy, vyšetřování a mistra kata.

Ayla767
30.09.2023 5 z 5

Po přečtení všech velice kladných recenzí a protože mám ráda historické detektivní příběhy :-) . Obohatila jsem svoji knihovničku o 8 knih.
Seznámení se s proslulým turkobijcem kapitánem Steinem, vzdělaným notářem Barbaričem a tajemným kaprálem Jarošem.
Apokalyptické počasí žene do hlavního města říše trojici jezdců.
Bravo pane Červenáku.