Cesta do Svaté země

Cesta do Svaté země
https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86757/mid_cesta-do-svate-zeme-WFX-86757.jpg 4 87 87

Křižácká trilogie série

1. díl >

První díl velké historické trilogie ze Švédska a Palestiny 12. století. Vypráví dramatický příběh mladého šlechtice, kterého rodiče zaslíbili Bohu a životu v cisterciáckém klášteře. Když se však mladík zamiluje do dvou dcer vlivného velmože, je z řádu vykázán a stává se templářským rytířem, který na znamení pokání odjíždí osvobodit Jeruzalém z rukou muslimů. Jan Guillou, švédský novinář, patří k nejznámějším severským spisovatelům. Proslavil se deseti špionážními romány o agentu tajné služby s krycím jménem Coq Rouge.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Mladá fronta

Vägen till Jerusalem, 1998

Atuin
23.03.2016 5 z 5

Velice dobrý historický román. Mě osobně velice strhl už samotný úvod, proto, to jak se to vyvíjelo potom, kdy na scénu vstoupil hlavní hrdina, či spíše kdy vystoupil z chlapeckých let, to pro mě bylo doslova mistrovské dílo. Ne každý napíše knihu o templářích z takového úhlu, protože takový ten pravověrný rys tomu možná trochu chybí a je vyvážen něčím co z knihy dělá opravdu dobrý historický román.

TeaPeter
08.11.2015 3 z 5

Moje pocity z knihy jsou dost rozporuplné. Na jednu stranu je tam dost historických informací o švédských dějinách, o kterých jsem toho opravdu moc nevěděl. To mě i motivovalo, abych si k tomu i něco dohledal. Na stranu druhou se mi zdálo, že děj je takový nějaký plochý - hlavní hrdina je dějem spíše vláčen vnějšími okolnostmi, když náhodou projeví vlastní aktivitu, tak to často dopadne tak nějak divně. Je ale možné, že ledacos z toho, co mi připadalo divné bylo jen obrazem dobového dogmatického uplatňování náboženství navzdory zdravému rozumu.
Když to shrnu, tak jsem měl spíše pocit, že čtu článek v novinách nebo časopisu než román. Pro sebe si knihu zařazuji mezi nenáročné čtení na dovolenou.

Garik
14.08.2015 5 z 5

„...To, co Arn nazývá láskou, může vyrůst z moudrosti, pokud spolu dva lidé žijí dobře a rozumně.“ (...) „To však byla moudrost starších mužů, kterou nelze slovy zprostředkovat mladším. Nemá smysl pokoušet se někomu domluvit v takových věcech, kde žádný rozum neplatí. Stejně by to dopadlo, kdyby někomu, kdo právě ztratil příbuzného a položil ho do hrobu, řekl, že čas hojí všechny rány. Je to pravda, ale nemá smysl říkat ji ve chvíli, kdy je bolest největší.“

K celej trilógii:
Opisy života a myslenia ľudí a komunít, ako aj reálií severských kráľovstiev, križiackych štátov a krížových výprav v danom období stredoveku dokázal Jan Guillou podať veľmi vierohodne (netvrdím, že presne – iba vierohodne). A nech sa venoval ktorejkoľvek z postáv a dejových línií, nebolo v príbehu jediného miesta, ktoré by ma nudilo. Pre mňa najúžasnejší na celej románovej trilógii je samotný nosný príbeh dvoch ľudí, ktorých vzájomná láska bola tak veľká, priam obrovská, a predsa ju prekonávala ich láska k Bohu.
Milovníkom historických románov môžem iba odporučiť.
Čo sa týka filmového spracovania, tak to bola jedna obrovská tragédia – rozhodne sa ním nenechajte odradiť!

debe
26.06.2015 5 z 5

Kvalitní historický román včetně jednoho úžasného lidského příběhu. Přiznám se, že mi dělá problém udržet pozornost u těch všech bojů o trůn ve Švédsku na přelomu 11 a 12 století a začátek byl přeci jenom trochu pomalý rozjezd, snad to další dva díly napraví.

astroweb
21.04.2014 4 z 5

Velmi pěkný historický román, na zamyšlení, poutavý.

mpb1913
20.03.2014 4 z 5

Pomalejší místy až nudný začátek, ale pak se rozjede.

tatos
06.10.2013 5 z 5

Perfektně napsaná kniha

venda02
24.03.2013 4 z 5

Kniha je napsána vcelku vkusně a děj utíká. Jsou tam sice hluchá místa ,ale to je v každé knize. Autor popisuje děj celkem dost podrobně, ale někdy zase až moc zkratkovitě a to ubírá knize na soudržnosti. Chtělo to více napětí a soubojů, jelikož je to kniha o templářích. Jinak knihu doporučuji, ale bohužel to nepsal Bernard Cornwell ani Simon Scarrow. Jsem zvědav na druhý díl.