Krutý princ
Holly Black
Krutý princ / Férska sága série
1. díl >
Holly Black, jedna z najúspešnejších autoriek detskej a YA literatúry súčasnosti, odštartovala v novej trilógii príbeh o manipulácii, kráse i krutosti sveta mágie a nevyspytateľných vášňach. Jude mala len sedem rokov, keď jej rodičov brutálne zavraždili a spolu s jej dvomi sestrami ju uniesli zo sveta smrteľníkov, aby žili na Najvyššom dvore vo férskej ríši obývanej prastarými, často zákernými magickými bytosťami. O desať rokov neskôr si Jude neželá nič iné než medzi nich zapadnúť. Väčšina férov však smrteľníkmi opovrhuje. Najmä princ Cardan, najmladší a najskazenejší syn Najvyššieho kráľa. Jude sa čoraz viac zapletá do dvorných intríg a klamstiev a zisťuje, že aj ona dokáže podvádzať a prelievať krv. Ale v najvyšších kruhoch dochádza k zrade a hrozí, že Kráľovský dvor pohltí násilie. Jude preto bude riskovať vlastný život v nebezpečnom spojenectve, aby zachránila svoje sestry a samotnú ríšu.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2019 , Slovart (SK)Originální název:
The Cruel Prince, 2018
Kniha mě nemohla nijak zklamat, jelikož jsem od ní nečekala vůbec nic. Ani jsem z ní nevylétla do nebes. Ale dobrý to bylo, a hezký taky.
Svět víl je tu zobrazen takovým kouzelným způsobem, že jsem hodně měla pocit, jako bych četla nějakou pohádku, a to hlavně ze začátku. Díky tomu jsem měla občas tendenci srážet Jude věk na dost nižší. No jenže ono se to najednou rozjelo až se z toho chvilkama stával krvák! Tohle dvojí prostředí se chvilkama tlouklo, ale aspoň to dostalo nějaký grády.
K Jude jsem si zatím skoro žádný vztah nevytvořila, ale Cardan mě vyloženě vytáčel. Ke konci se to sice zlepšilo, ale zase mi to dávalo pocit, že je tam stejná linka jako v každé young adult knize. Některé románky za mě mohly být odpuštěny. Měla jsem pocit, že je všechno moc přímočaré a jednoduché. Žádné plány, blafy, nic takového. Prostě chci něco vyšpehovat, vlezu tam a hotovo.
Naopak musím říct, že konec mě tedy opravdu překvapil, měl spád a akčnost.
Celkově byl styl psaní velmi příjemný a poutavý, takže mě to k tomu čtení táhlo. No uvidíme, jaký bude Podlý král.
Miluju víly, čáry a kouzla. Sice mému pubertálnímu a ženskému já chybělo trochu více romantiky mezi Cardanem a Jude, ale jinak jsem dostala od knihy vše co jsem chtěla...
Taaak … příběh byl super originální, zápletka jak by smet, četlo se to rychle, postavy skvěle vykreslené (i když mě Jude občas štvala), ten svět byl vymyšlený do posledního detailu. Ale nesedlo mi to tak, abych se stala jednou z největších fanynek na světě.
No.... Poslední dobou nemám vůbec štěstí na knihy. Začala jsem hodně dávat na hodnocení zde a skoro vždy mě to zklamalo.
Na svět jsem se těšila, zvlášť když jsem kdysi přečetla Dvory od Sarah. Ano, svět byl pěkný, ale v knížce se celou dobu v podstatě nic neděje. Na zlomové věci hlavní hrdinka vždycky přijde v podstatě "omylem" - něco jako když jsem se já před 12 lety pokoušela psát svou knihu, ve stylu: ,,...na stole leží kus papíru, kde je náhodně napsán nějaký blábol a on je nakonec hrozně důležitý".
Dost často se tam točí jedna myšlenka. Navíc mi hlavní hrdinka přijde hrozně nepřirozená...
Nejvíc jsem si oblíbila Vivi.
Ale budiž, je to takový průměr. Mladší čtenáři asi budou mít radost :-)
Dala bych 2,5 - což nejde - takže za obálku 3*.
Docela dlouho jsem odolávala, než jsem si ji konečně přečetla. A jsem ráda, že jsem ji přečetla.
Nebylo to předvídatelné, alespoň pro mě.
Ale takhle, lehce mě zklamalo málo romantiky mezi Jude a Cardanem. Nevadí, snad příště.
Každopádně, kniha díky prokrastinaci při zkouškovém přečtena za dva dny! Takže směle do toho.
Knihe Krutý princ som sa dosť dlho vyhýbala a až pozitívne recenzie @juju_and_books ma presvedčili, aby som si knihu prečítala a neľutujem. Na začiatku som bola celkom sklamaná, začiatok bol pomalý a 120 strán nuda. Avšak ten svet a štýl písania autorky sa mi páčil a vďaka nemu som to chcela čítať ďalej. A potom to prišlo. V knihe bola akcia a dokonca aj umierali postavy. V recenziach som čítala, že kniha je dosť krutá, mne až tak veľmi krutá neprišla a nevadilo mi to. Hlavná hrdinka Jude mi sadla a dosť sa mi páčila jej povaha. Ale hlavný hrdina Cardan mi na začiatku nebol vôbec sympatický. Očakávala som,že kniha bude romantická, ale romantika bola až na posledných stranách. Knihu vám určite odporúčam. Hodnotm ju 4,5*/5* kvôli nudnej prvej tretine knihy.
Příběh, jenž mě pohltil svým zasazením do magické země nesmrtelných bytostí a světa dvorských intrik a dostal svým překvapivým závěrem.
Do této knihy jsem se naprosto zamilovala. Stejně jako do prince Cardana. Dokonalý příběh. Doporučuji všem.
Dlouhou dobu jsem přemýšlela jestli si mám knihu koupit. Když jsem se rozhodla, že si jí koupím, tak jsem jí nemohla sehnat. Přišly Vánoce a já se rozhodla si o ní napsat. Nelituji toho. Hlavní hrdinka nebyla naivní holčička, která se bojí ozvat a to se mi líbilo. Styl psaní byl pohádkový a to příběhu dodávalo takovou zvláštní atmosféru. Ne každému to může sednout. Dvě celkem důležité věci jsem odhadla dřív než hlavní hrdinka a měla jsem huť jí praštit a zařvat na ní, že je to tak očividný. I tak jsem s knihou spokojená a potřebuji nutně druhý díl, abych se dozvěděla jak se z našeho krutého prince stane krutý a podlý král. 4,5
Všemi vychvalovana #youngadult fantasy, která na mě vykukovala po loňském Humbooku ze všech stran, jelikož byla součástí VIP balíčku ke vstupence.
Jakmile jde kolem knihy podobná propagace, už po těch zkušenostech moc nevěřím všem těm nadšeným recenzím,takže jsem se na knihu ani nechystala, avšak pak jsem ji náhodou potkala v knihovně a řekla si, že ji zkusím.
Úplně zklamaná nejsem, ale nadšená ani omylem.
Začátek super, ale tempo nevydrželo, ačkoliv je kniha vcelku čtivá.
Postavy mě příliš nebavily a jejich jednání mi občas přišlo nesmyslné, nelogické, tak trochu na sílu a hlavní postavou jsem byla cca v půlce knihy otrávená.
Vadila mi prekombinovanost .
Co se tedy nepovedlo je ta měkká obálka. Kniha vypadá jako recenzní výtisk, což je dost smutné vzhledem k ceně. Nekoupila bych si ji a popravdě asi ani nedoporucila.
Mám knihy od Coo&Boo moc ráda, ale tohle je fušeřina... obálka je jinak povedená, ale zasloužila by si alespoň trochu pevnější vazbu.
Jinak je kniha graficky zpracována nádherně!!! Ilustrace na začátcích kapitol jsou překrásné.
Ale grafiku knihu nedělá a hodnotím hlavně obsah, takže když si shrnu pro a proti, rozhodně slabší než průměr...
Překvapivě poměrně dobrá kniha..svět víl je velmi zajímavý, stejně jako hlavní hrdinové..přerod klaďase v záporáka a záporáka v klaďase jsem očekávala, ale nevadí..hlavní hrdinka se vílám vyrovnává díky chytrosti a zrada v závěru knihy mě velice potěšila :) uvidíme, co přinese Podlý král :)
Na knihu jsem se těšila, hrozně mě lákala svojí anotací, ale i tak jsem jí odkládala, a to z mnoha důvodů. Až do teď, kdy jsem byla vyloženě přemluvena. ;) Četlo se to velmi dobře a poměrně rychle. Pro mě první setkání s autorkou a se stylem psaní jsem neměla problém. Chytlo mě to, ale přiznám se, neměla jsem potíž knihu zavřít. Relativně povedený začátek příběhu, i když osobně jsem možná toho čekala trochu víc.
Hlavní hrdinka Jude rozhodně neměla hezké dětství a celkem jsem se divila, jak dokázala téměř zapomenout, jak se sžila s vrahem svých rodičů. Však jsem ji po většinu času měla ráda, držela jsem ji pěsti a uměla jsem se vcítit do její kůže a společně s ní jsem zakusila to příkoří, které dennodenně dostávala od vílí smetánky. Měla z víl strach, nenáviděla je a nejraději by měla od nich pokoj někde daleko. Ale pak, jako kdyby měla ještě jednu osobnost anebo ji jednoduše přeskočilo. Chtěla se jim vyrovnat, být jako oni, možná ještě lepší, něco v jejich světě znamenat, mít postavení, funkci, moc. A taky možná nepochopitelně a hlavně hrozně zbrkle začala kout plán, čímž se postavila do úplného popředí a náhle z ní byla cosi jako intrikářská velitelka, se kterou jsem občas úplně nesouhlasila. Ale tak budiž - nějak to autorka udělat musela.
Druhý hlavní hrdina byl princ Cardan. Nejmladší, povýšený, zlý, nemilovaný a možná nepochopený princ, který si vzal Jude na mušku. Celkem jsem si ho oblíbila, přesto, jak hrůzně byl vylíčen, čekala jsem ho zákeřnějším, brutálnějším. Mnohonásobně víc. Taky jsem upřímně čekala více romantiky mezi těma dvěma. Neříkám, že v knize musí být moře, stačila by menší louže, ale já dostala setinu kapky. A to bylo zatraceně málo. Tohle, jako velkého romantika mě hrozně zklamalo. Obrovská škoda. Taky, co mě trochu nemile překvapilo bylo, jak snadno, rychle a nečekaně se Cardan Jude poddal. Zkrotl. Poslouchal. Kam se vytratil ten jeho vzdor, bojovnost a samotné ego? Proč? Buď mi něco zásadního uniklo anebo to nebylo úplně šťastně vyobrazeno.
Samozřejmě v příběhu figurovalo množství postav, které si člověk buď, oblíbí anebo začne nesnášet. Pár mi jich utkvělo v hlavě, ale za zmíňku stojí Locke. Ten, co patří do vílí smetánky, ten, co se mi začal líbit, protože se zdál opravdu trochu jiným než ostatní. Měla jsem ho ráda dřív než samotného Cardana, bože! Jenže mi udělal čáru přes rozpočet - a stále nevím pořádně proč. Ačkoliv se na něj ještě nemůžu úplně zlobit, naštval mě. Intrikář. Další postavou je dvojče Jude - Taryn. Holka, co je do toho všeho zamotaná taky. Neměla jsem s ní problém až skoro do konce, kdy jsem zjistila, kdo je ten její milovaný, kdy se ke své sestře zachovala pěkně hnusně a kdy mi hnula žlučí. V tu chvíli se mi otevřela kudla v kapse. Vážně. To prostě přehnala, nejradši bych jí sama vrazila.
Vývoj příběhu je celkem překvapení každým směrem a každou stránkou. Bavil mě. Nenašla jsem místa, která by byla totálně hluchá anebo nesnesitelně nudná. A samotný konec zarazil. Jude měla plán, každému ho prozradila, ale přesto s ním dělala tajnosti - pro čtenáře především. A ve finále ho sama možná svou nepozorností vyzradila ještě než tak učinila, takže úplně konec první knihy překvapením nebyl. Jen to ve výsledku vyznělo zbytečně složitě. Každopádně zachránil to epilog, který mě samozřejmě nalákal neprodleně popadnout pokračování a dozvědět se, co bude dál. Mám tolik otázek. Mám tolik přání, které jsem nedostala tady, tak ať se objeví v druhém díle. No, nechejme se překvapit. Snad to bude ale o mnoho lepší.
Čekala jsem víc, v jistých směrech jsem mírně zklamaná, ale jinak se mi příběh líbil a vlastně mě i bavil. Takže hodnocení je vysoké, byť jsem nekompromisně musela jednu hvězdu strhnout, ale neváhám zajisté doporučit. :)
Aneb když začnu číst začátek serie v době kdy byl vydán poslední díl.... Na tuhle knihu jsme viděla spoustu fanartů, a bohužel s tím přišli i někdy nemalé spoilery. Do knihy jsem šla s určitou představou a infarmacemi. Přesto mě kniha místy opravdu překvapila. Zhltla jsme ji za pár dní a upřímně nemůžu si ji vynachválit,
Velmi zajímavá kniha.
Přiznávám se, že jsem ji v půlce chtěla odložit, jelikož mě příliš nebavila, ale za půlkou se to více rozjíždí a příběh začíná mít spád. Konec se mi velmi líbil a jsem zvědavá jaký je díl druhý.
Tak mě svět víl naprosto okoulil, rozmanitost kouzelných bytostí, popisy světa, přírody... Krutost víl a síla vůle člověka... To jak se Jude odmítá nechat zastrašovat a neustoupí mě prostě bavilo moc. Příběh byl promyšlený a alespoň pro mě ohromně čtivý, těším se na další díl! :)
Bohuzel ja nejsem z knihy buhvijak odvarena jako ostatni. Asi 130 stran mi trvalo zvyknout si na styl a vplout do pribehu. Celou knihu jsem mela pocit ze jsem se s hlavni postavou nespojila. Dost mi vadily chyby v casech co se udalo. Nekdy autorka popisovala jak tydny ubihaly ale v zapeti z toho byly dva dny co se udalost stala. Tehle casovych nesmyslu tam bylo opravdu hodne. Nekdy jsem mela pocit ze Cardanovi je 12 a to ve chvilich kdyz byl ve skole. Coz se tlouklo s tim jak z nej delala nebezpecnyho.
Za me to moc dobre nebylo, ale chapu ze pubertacky z toho jsou paf. Ja ale cetla uz lepsi YA.
kouzla zrada pro dívky fantasy pro děti víly, rusalky pro dospívající mládež (young adult) Enemies to loversAutorovy další knížky
2018 | Krutý princ |
2019 | Podlý král |
2015 | Železná zkouška |
2020 | Královna ničeho |
2017 | Nejchladnější dívka ve Městě chladu |
Na začátku knížky jsem měla lehce smíšené pocity, nevěděla jsem, co čekat, ale když se začaly objevovat intriky na královském dvoře a seznámila jsem se lépe s postavami, tak už jsem se nemohla odtrhnout. Zvraty pro mne byly nečekané, hrdinové i padouši se chovali reálně - nikdo nebyl prvoplánově dobrý či zlý a moc se těším, co přinese druhý díl, pro který si schovávám poslední hvězdičku.