Krutý princ
Holly Black
Krutý princ / Férska sága série
1. díl >
Reedícia úspešnej trilógie Férska sága. Holly Black, jedna z najúspešnejších autoriek detskej a YA literatúry súčasnosti, odštartovala v novej trilógii príbeh o manipulácii, kráse i krutosti sveta mágie a nevyspytateľných vášňach. Jude mala len sedem rokov, keď jej rodičov brutálne zavraždili a spolu s jej dvomi sestrami ju uniesli zo sveta smrteľníkov, aby žili na Najvyššom dvore vo férskej ríši obývanej prastarými, často zákernými magickými bytosťami. O desať rokov neskôr si Jude neželá nič iné než medzi nich zapadnúť. Väčšina férov však smrteľníkmi opovrhuje. Najmä princ Cardan, najmladší a najskazenejší syn Najvyššieho kráľa. Jude sa čoraz viac zapletá do dvorných intríg a klamstiev a zisťuje, že aj ona dokáže podvádzať a prelievať krv. Ale v najvyšších kruhoch dochádza k zrade a hrozí, že Kráľovský dvor pohltí násilie. Jude preto bude riskovať vlastný život v nebezpečnom spojenectve, aby zachránila svoje sestry a samotnú ríšu.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2022 , Slovart (SK)Originální název:
The Cruel Prince, 2018
Začíná to zajímavě. Jude sice není ve světě víl šťastná, ale je na něj zvyklá a ve světě lidí se doma necítí. Dokáže zde obstát a velmi dobře se postarat i o svoje blízké. Je hrdá, odvážná a nevyzpytatelná, dokonce tak, že přechytračí i nejvýše postavené víly. Není to typická love story (aspoň ne zatím). Líbí se mi, že příběh není snadno předpověditelný a čtenář se dočká spousty překvapení už během prvního dílu série,
Ze začátku mi to přišlo nezáživné, ale díky doporučením známých jsem to dočetla a ke konci se mi kniha zalíbila a hned, jak to šlo jsem si půjčila 2. knihu.
(SPOILER)
Tento příběh ze světa víl se od ostatních podstatně liší, a to svojí krutostí. Krutý je nejen princ, ale i všechny ostatní postavy a není divu, že jsem nebyla schopná si žádnou oblíbit. Svět víl je tu vykreslen v nejhorším možném světle a autorka svoje postavy ani trochu nešetří.
Hlavní postavy se chovají jako prvotřídní zmetci, kterým je lépe obloukem se vyhnout. Samotná Jude pro mě byla oříškem, nejdříve je vyděšená, čemuž se nedivím, ale pak jako by se v ní něco zlomilo a začne se všemi manipulovat, intrikařit a dělat ještě mnohem horší věci, aby se vyrovnala ostatním vílám.
Příběh je velmi čtivý, má poměrně jednoduchou linku, kterou autorka nevětví, ani z ní nijak neodbočuje. A je to jedna z mála knih, kde se nikam neputuje, což jsem uvítala. Na škodu jsou ale velmi pomalé dvě třetiny příběhu, nějaká akce se objeví až skoro ke konci. Snad bude další díl lépe rozložený.
Do knížky jsem se vrhla s velkým očekáváním, všude jsem na ni slyšela chválu, ale nakonec jsem byla poněkud zklamaná. Myslím, že námět sám o sobě není špatný, ale podání mi nějak nesedlo, stejně jako hlavní pohnutky hlavních postav. Jude pro mě byla ještě tak nějak v pořádku, ale Cardan nejen že mi byl nesmírně nesympatický, ale i když se dozvíme, proč je vlastně 'krutý' (mě tedy jeho chování přišlo jako chování středoškolského šikanátora, a ne krutého prince), jeho důvody mi nepřijdou logické. Nevím, možná je to jen můj názor. Další díly si přečtu, uvidíme, jak se to vyvrbí.
První polovina knihy je trochu nudná. Ze začátku jsem se musela trochu přemlouvat, ale druhá polovina knihy stojí za to! Strašně moc se mi líbí autorčin styl psaní. Miluji tenhle příběh víl x
Tuto sérii si musíte přečíst! Přelouskejte se první polovinu této knihy a přečtěte si druhý a třetí díl, jelikož jsou mnohem lepší a jsou prostě top! U druhého a třetího dílu se nemusíte bát, že se nezačtete nebo že první polovina knihy bude nudná.
Přečtěte si tuto triologii, protože nebudete litovat. Nechápu to nízké hodnocení... Krutý princ má tedy mnohem lepší hodnocení v zahraničí, tady v ČR to nějak vázne...nechápu proč...
Jude je skvělá hlavní postava, která je ambiciózní, soutěživá a vynalézavá. Nedá se jen tak zastrašit a nikdy se nevzdává, prostě super :D.
Cardan...no to je kapitola sama o sobě. Miluju tuto postavu! Bad boy, jak má být!!
Doporučuji všema deseti! Přečtěte si to, kdo váháte! Kdo miluje fantasy, tak určitě tato kniha musí být ve vašem seznamu "Přečtené" či v knihovně doma.
5 hvězdiček dávám proto, že mne kniha velmi zaujala a vlila se mi do paměti, kde už zůstane navždy. Nemůžu si dovolit dát 4 hvězdičky, prostě to nejde.
úžasná série. těšila jsem se na ni nějakou dobu něž jsem se k ní dostala a vtáhla mě. doporučuji, těm koho baví fantasy svět se silnou hrdinkou. musím si přečíst i ostatní díly.
Všetky tri diely som prečítala na jeden záťah cez víkend a teraz mám post-knižnú depresiu. Pretože ten svet, tie postavy, tie vzťahy, tá dynamika - ani som nevedela ako, ale zrazu som hltala slovo za slovom, neschopná knižku odložiť. A to som začínala čítať znudená, nevediac, či mám na čítanie vôbec náladu.
Na prvý pohľad jednoduchý, "obyčajný" fantasy príbeh pre mladších čitateľov s nijak zvlášť originálnymi prvkami. Avšak s každou ďalšou stranou mi svet Krutého princa ožíval pod rukami a to, čo sa zpočiatku javilo ako ďalšia young adult z radu, sa zmenilo na životom dýchajúci svet plný originálnych postáv a zvratov, u ktorého sa čitateľ nestíhal nudiť.
Ak by som mala určiť jednu vec, pre ktorú u mňa tento kúsok vyčnieva, sú to postavy, ktoré su podľa mňa veľmi špecifické a zvláštne. To, ako uvažujú, vyviera zo sveta, ktorý Holly Black vytvorila a celý jej svet je tak vnútorne veľmi konzistentný. Neviem to ani popísať, jednoducho ma táto trilógia zhltla. Nevedela som, čo od ktorej postavy čakať, intrigy, zrady, nečakané pomoci, skryté významy i skryté pocity, ambicíózna hrdinka a nečitateľný hrdina, super vedľajšie postavy a svet plný mágie... S oneskorením, ale predsa: ak ste fanúšikom young adult fantasy a váhate ako ja (z akýchkoľvek dôvodov), dajte trilógii šancu, neprehlúpite :)
Okolo série je velký rozruch a já měla velká očekávání což byla chyba. Kniha má pomalý začátek, romantická linka taky není nic moc. Nezamilovala jsem se, ale další díly si přečtu.
Po dlouhé době kniha, která chytla. Líbil se mi ten nový a kouzelný svět, ale co oceňuji především, je ta nepředvídatelnost. Jistě některé věci by se měli posouvat určitým směrem, kterým plyne děj, ovšem když od začátku víte jak to dopadne tak je to nuda. Ačkoliv víly vnímám spíš jako dobro tady mi to ani tak nevadilo. Děj uběhl tak rychle, že mi bylo až líto, že je konec. Rozhodně se těším na další díly :)
Po dlouhém rozmýšlení dávám 3 hvězdičky. Knížku jsme musela začít číst na dvakrát, poněvadž mě kvůli svému pomalému začátku vůbec nevzala. Pak jsem jí ale vzala do ruky znovu, když jsem zrovna měla chuť na klasickou YA.
A udělala jsem dobře. Romantická linka je sice od začátku jasná, ale já jsem s ní naprosto spokojená. Knížka se čte dobře a hodně rychle a Jude se mi jako hlavní hrdinka poměrně líbila.
Upřímně nebýt druhé části knihy, je to pro mně kniha určitě tak na 2,5 hvězdičky, s tím, že mi přišlo, že v první části knihy nebyla téměř žádná hlavní zápletka nebo se děj nikam neposouval. Posledních cca. 150 stránek je však nabytých akcí a moc mě bavila jak dynamika mezi členy Stínového dvora, tak rozvíjející se vztah mezi Jude a Cardanem.
Tato kniha je taková klasická YA. Přesto je skvělá hlavně stylem psaní, čte se rychle a jednoduše. Ideálně na odpočinek od všedních starostí. Příběh je předvídatelný, přesto jsem si Jude velice oblíbila a fandila každému jejímu plánu. Líbí se mi i ten svět zasazený do reality. Musím i vyzdvihnout jak autorka pracuje úplně jinak s násilím a vnímáním násilných počinů.
Když na tuto knihu nemáte přehnané nároky, tak velice potěší a nadchne :)
(SPOILER)
Abych řekla pravdu, jsem docela zklamaná. Sice svět víl není nic moc originálního, ale přesto byl nějakým způsobem jiný než ostatní.
Hlavní hrdinka Jude a její sestra Taryn mi přišly hrozně nesympatické, otravné a klišé „absolutně nevím, co dělám, ale zachraňuju svět“ tomu vůbec nepomohlo:|To samé platí o hate-love romantické lince, která byla více než jasná. Zápletka a intriky také nebyly nic moc.
Musím říct, že mě to mrzí, ale kniha mi jednoduše nesedla. Abych jen nekritizovala, tak kniha se četla poměrně dobře a nedělalo mi problém se začíst. Knize dávám 3,5* z 5*.
Už po prvním dílu mi je jasné, že tohle bude další z mých oblíbených sérií...
Příběh mě úplně pohltil...jak snadno se člověk dokáže přenést do říše víl...ale rozhodně bych se tam nechtěla dostat jako hlavní hrdinky...
Jude byla velmi statečná, ničeho se nezalekla a když měla strach, dokázala ho potlačit nebo prostě překonat...i tady se ukázalo: „co se škádlívá, to se rádo mívá“ jako pravdivá věta a to se mi hrozně líbilo...Cardana jsem si totiž nějak oblíbila...tušila jsem, že bude jiný...kdežto Locke mi byl od začátku nesympatický...
Co se týče sesterského vztahu Jude s Taryn, tak to snad ani nemůžou být sestry...natož dvojčata, tohle bych sestře neprovedla ani za milion let...ještě, že tam byla Viv
A vzhledem k tomu, jak napínavě to skončilo, tak se vrhám na další díl...hurá zpět do Elfhamu
No zatim uplne nevim, co na tohle rict. Hrozne jsem se na tuhle serii tesila, protoze byla hodne opevovana, ale me to zatim nejak moc nechytlo. Nevim, cim to je, zatim ani moc nechapu cely pribeh krutyho prince + mi asi nevyhovuje styl psani Blackovy.
Dalsi dily si urcite prectu, ale nemyslim si, ze se k nim nekdy znovu vratim.
Svět víl se změnil . V mém vílím světě se nebojuje, ale víly létají po louce, občas s někým tancují a pomáhají. Tato autorka má jinou představu a děj mě místy bavil a jinde zas nudil. Konec beru jako dobrý konec , protože asi další díly číst nebudu , hezká obálka a radost z nových jmen a postav. Sktřítcici jako společnici bych brala.
Musím říct, že jsem byla nadšená, když jsem četla příběh o hrdince, které něco dokáže a ničeho se nebojí. Oblíbila jsem si snad všechny postavy a hlavní hrdinka je teda dílo :) A to intrikování mě taky dost bavilo. Nečekala jsem to, ale rozhodně doporučuju :)
kouzla zrada pro dívky fantasy pro děti víly, rusalky pro dospívající mládež (young adult) Enemies to loversAutorovy další knížky
2018 | Krutý princ |
2019 | Podlý král |
2015 | Železná zkouška |
2020 | Královna ničeho |
2017 | Nejchladnější dívka ve Městě chladu |
Moc se mi tahle kniha líbila :) Nebyla tolik předvídatelná a příběh utíkal rychle. Ze začátku mi přišel svět víl takový zvláštní, ale nakonec jsem si oblíbila svět i postavy. Už teď se těším na další díl :)