Krvaví havrani
Simon Scarrow
Římská říše již téměř deset let bojuje o nadvládu na Británií. Nelítostný odpor vedený ke všemu odhodlaným vůdcem místních vzbouřených kmenů Caratacem již připravil legie a jejich muže o mnoho sil. Do provincie se nyní po letech vracejí dva nejodvážnější a nejvěrnějších vojáci – prefekt Cato a centurion Macro – aby legiím pomohli při jejich tažení. V pevnosti, nad níž mají převzít velení, je však čeká ještě krvežíznivější protivník než místní ustavičně útočící barbarské kmeny. Nejdřív totiž musejí vyrvat pevnost z rukou centuriona Querta – legionáře, který vede v odlehlých západních horách krvavou osobní válku a jemuž projevují jeho muži větší oddanost než samotnému Římu. Quertus je odhodlaný podniknout všechno, co je v jeho silách, aby oba nechtěné vetřelce zastavil. Catona a Macrona, obklopené z obou stran nepřáteli, tak čeká boj na život a na smrt. Na jeho výsledku závisí, zda na nejneklidnější hranici říše konečně zavládne mír. Tento díl obsahuje rozhovor s autorem Simonem Scarrowem namluvený Zbyškem Horákem.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 2022 , Audioteka , BookmediaOriginální název:
The Blood Crows, 2013
Interpreti: Marek Holý
Návrat do Británie příběhu poněkud prospěl, nicméně přesto nejsem s tímto dílem spokojený tak, jak jsem doufal. Především děj v pevnosti Bruccium je pro mě málo uvěřitelný. Centurion Quertus a jeho Krvaví havrani jsou příliš přehnaně "barbarští", než aby to mohla být pravda. Římská morálka a především římská armáda v té době ještě ani zdaleka nedospěla k takovému úpadku, aby došlo k takovým poměrům v pevnosti Bruccium, jak to Scarrow popisuje (a to ani u pomocných jednotek, natož u legionářů). Některé Catonovy činy mi také přišly přitažené za vlasy, popř. byl celý děj chaotický a nelogický. Např. nejdříve autor popisuje, jak nepřátelští prakovníci nenechali legionáře sbírat oštěpy v příkopě před hradbami, ale o něco později celá jízdní jednotka v klidu vyjede z hradeb, seřadí se a pak nepozorovaně odjede od pevnosti. Také mě zarazila absence balist u tak velké pevnosti - Římané je docela rádi využívali. Bojové scény byly nepřesvědčivé, příběh samotný byl jednoduchý i předvídatelný. Obávám se, zda Scarrow už nevyčerpal svou fantazii a příběh už jen zbytečně nenatahuje. 60%
Konečně zase pořádné válečné tažení. Kniha mě naprosto pohltila a byla docela napínavá. Kniha se četla velice dobře. Již se těším na další díl.
Návrat ke starému dobrému vojenskému řemeslu oběma hrdinům jen prospěl. Kniha se tak podobá prvním pěti dílům série. Jako obvykle je doprovozena autorovým povídáním o dobových reáliích, do kterých děj vsadil.
2010 | Pod znakem orla |
2011 | Orel na lovu |
2012 | Orlova kořist |
2010 | Vítězství orla |
2014 | Gladiátor |
Moje nejoblíbenější kniha. Knihy jsi většinou půjčuji, ale tuhle jsem si musela koupit.