Kufr z nebe

Kufr z nebe
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/546722/bmid_kufr-z-nebe.jpg 4 297 297

Kroniky prachu série

< 3. díl

Napínavý román s detektivní zápletkou ze světa Kronik prachu. Londýn, přelom let 1890/91. Elisa je zvídavá studentka, která studuje politologii, ale její srdce bije pro kriminální případy. Proto ji neuvěřitelně nadchne, když střechou knihovny, kde pracuje její kamarádka Animant, zničehonic propadne kufr. Záhadné zavazadlo ukrývá tajemství a Elisa je odhodlaná přijít mu na kloub. Spolu s nesmělým mechanikem Jamiem se pouští do pátrání, během nějž dojde k celé řadě nečekaných odhalení.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Fragment (ČR)

Elisa Hemmiltons Kofferkrimi, 2021

Renike
30.03.2023 5 z 5

Mě se to líbilo :) Elisa mě bavila čím dál víc. Grafická úprava knihy byla jedinečná. Jen škoda, že kvůli tomu jsem knihu nemohla číst z čtečky a musela vypůjčit z knihovny. Poznámky připsané po stranách byly vtipné. Další díl už ale neočekávám.

houdkic
17.03.2023 2 z 5

Tak tohle me po vybornych Kronikach moc zklamalo :( Poradne jsem se zacetla az ke konci od chvile, kdy byli ve fabrice, protoze se to rozjelo, ale jinak me cela kniha moc nudila a vubec me nezajimala (proto jsem se ji po temer trech mesicich odlozeni rozhodla docist).

kiki11
15.03.2023 2 z 5

Jelikož Kroniky prachu patří mezi mé oblíbené knížky, měla jsem velkou radost když jsem objevila pokračování. Bohužel jsem ale po přečtení hodně zklamaná. Kouzlo prvního (i druhého) dílu je nenávratně pryč a na scénu přichází detektivní zápletka. Což by mi nevadilo, detektivky mám ráda, ale tahle mi přišla dost nudná a často jsem přemýšlela, jestli vůbec číst dál nebo to vzdát. Dočetla jsem jen ze setrvačnosti, ale zápletka mě absolutně nebavila a chvílemi jsem se přistihla, že ani nevnímám co čtu. Čekala jsem, že v knize bude vystupovat i Animant a Thomas, ale ti tam byli jen velmi okrajově. Potěšila mě snad jen romantická linka Elisy. Jinak ale opravdu nic moc a pokud bude další díl, nevím nevím, jestli se do něj ještě pustím.

Karin94
08.03.2023 3 z 5

Od tejto časti som čakala, že to bude aspoň nejakým náznakom pokračovanie prvej časti, ale romantická linka tu bola veľmi chudobná, skôr tu očakávajte detektívnú linku, pri ktorej som sa ja osobne dosť nudila.

Všetko sa začne lodným kufrom, ktorý záhadne spadne do kráľovskej univerzitnej knižnice a šialená hlavná hrdinka Elisa sa rozhodne túto záhadu vyriešiť spolu s mechanikom Jamiem.

Romantická linka v tejto časti nebola to pravé orechové, kde by sme videli medzi postavami tú silnú a krásnu lásku, aká bola medzi Animat a pánom Reedom.

Pri čítaní tejto časti si môžme všimnúť, že Elisa s Jamiem budú príbeh rozprávať pomocou správ pre políciu a obaja k textu pripisujú poznámky. Nechápem doteraz načo to tam bolo.

Inak čo musím vo všetkých troch častiach autorke pochváliť je určite grafika a celkové spracovanie knih, ktoré je naozaj krásne a za to si zaslúži sto bodov.

Airelle
06.03.2023 4 z 5

(SPOILER) A máme tu další pokračování Kronik prachu, možná by se hodilo napsat spíš další knihu ze světa Kronik prachu, poněvadž Kufr z nebe na Kroniky úplně nenavazuje, dokonce se částečně odehrává i ve stejnou dobu. Pamatujete si ještě, jak knihovnu zachvátila panika, když skleněnou kupolí proletěl kufr a zapříčinil tak mnohé, například zničené knihy nebo nešťastnou Animant? Tak právě kufr, jak už název napovídá, je hlavním předmětem této knihy.

Celá kniha je psaná formou policejního spisu, který sepisuje naše stará známá Elisa Hemmiltonová společně s Jamie Lennoxem. Romantiku moc nečekejte, opravdu se jedná o detektivní příběh, kdy zjistíme, co se nachází v tajemném kufru, kdo byl jeho majitel, i to kam zmizel a kdo v tom má prsty.

Opravdu jsem se bavila, bylo to takové milé čtení. Rozhodně se ke knize ještě v budoucnu vrátím. Za super považuji poznámky po stranách od Elisy a Jamieho, občas byly i hodně vtipné. Elisa je momentálně moje nejoblíbenější postava, to co všechno dokázala, je velmi obdivuhodné. Jamie je neskutečně inteligentní, což už jsem sice věděla, protože postavil stroj v knihovně, ale i tak mě to mile překvapilo.

Trochu mě mrzí, že se tu víc nevyskytovaly postavy Animant a pana Reeda, sice je tam o nich pár zmínek, ale to nestojí za řeč.

TetaLik
05.03.2023 5 z 5

Tato kniha se mi velice líbí.

Medasek
20.02.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila mnohem méně než Kroniky prachu. Dlouhou chvíli mi trvalo si zvyknout na styl vyprávění prostřednictvím záznamu pro policii. Eliza byla zajímavá hlavní hrdinka, ale bohužel její volba životního partnera mi přišla taková nevysvětlená a těžko uvěřitelná.
Celkově mi příběh připadal, že se soustřeďuje na mnohem mladší publikum než tomu bylo u Kronik prachu.

Bětuu
08.02.2023 4 z 5

Určitě musím ocenit grafickou stránku knihy, to je jedna z věcí, která mě natchla.
Příběh je dobrý. Napínavý, romantický, vtipný, sice ano, Elisa je občas trochu přehnaná, ale co.
Ale četlo se mi to pomalu a ani nevím proč. Kniha je fajn a líbila se mi, ale určitě žádná bomba.

Tesset
29.01.2023 3 z 5

Nebylo to špatné, jen si myslím, že tomu dost uškodil styl vyprávění - tady se nehodilo, aby to vyprávěla Elisa v první osobě, když tam byly scény, ve kterých ani nebyla. Poznámky po stranách byly fajn, ale mohly být i vtipnější. A vážně tam musel být ten Jamieho vztah naznačen? Jistěže musel, jinak by se to dneska už nehodilo, ani v "historickém" románu.

Val
26.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Já zřejmě půjdu proti proudu , ale mě se tato kniha líbila moc. Elisa je z úplně jiného těsta než Animant , tak jsem o hodně víc dobrodružství , než v Kronikách prachu , víceméně očekávala.
Elisa je holka podle mého gusta a Jamie Lennox jí zdatně sekunduje . Kdo chce romantiku, tak se taky dočká , jen co se na scéně objeví tajemný Benjamin Green . Za mě důstojné pokračování Kronik a velká spokojenost .

JaAnička
24.01.2023 2 z 5

Řekla bych, že takový průměr....nenadchne, ale ani neurazí, postavy jsou celkem fajn (mix Enoly Holmes a Kerry Maniscalso + kolikrát musíme slyšet, že je hrdinka vážně vysoká, abychom tomu uvěřili + další za mě klasický problém, zvláštně emancipovaná hrdinka, která se chvilemi chová, jak kdyby vylezla z roku 2000, a vzápětí je zase úplně staromódní - a prosím...neobhajujte to jako že je z East Endu).
Děj je ucházející, přesto trošku nevyrovnaně napsaný - tak je to tedy "policejní záznam", milostný román nebo komedie/parodie?
Těžko říct.
Samotný příběh je příjemný, pár zvratů, zajímavé postupy při výslechu a v některých chvílích dobře "vyšpónovaný".
Obálka je sice velmi krásná, ale grafická stránka knihy rozhodně ne...pokud chtěla být originální, tak asi good job, ale za mě je to nevzhledné (nevypadá to jako sepnuté archy), chvílemi těžko čitelné (šedá s fleky + černá + rozházené, přestože vazně vtipné a trefné, poznámky), navíc první arch každé kapitoly je křivý...
Zkrátka - nápad dobrý, provedení pokulhává.

Čekala jsem trochu něco jiného, zvlášť když to má takový hype od Humbooku.

Jája92
20.01.2023 4 z 5

Předně musím vychválit opět nádhernou obálku, která mi bude dozajista zkrášlovat mou knihovnu..
Když knihu otevřete, zjistíte, že stránky jsou graficky upravené v podobě starobylého policejního zápisu...a ještě jsou k tomu přidané po bocích stránek poznámky a vysvětlivky od Elisy a Jamieho. Přiznávám, že některé zmíněné vysvětlivky jsem nečetla..
Animant je tu pouze okrajově..
Nebudu lhát, kniha mě neokouzlila tolik jako Kroniky prachu. První třetina knihy mi nepřišla příliš zajímavá, ale postupně jsem se začetla. Postava Elisy je vykreslená jako odvážná, rozverná dívka ovšem s citlivým srdcem. Občas mi ale přišla až moc pyšná. Na druhou stranu se doplňovala s postavou Jamieho a majordoma Greena.
Překvapilo mě, že si autorka nechala prostor pro případný další díl.. Myslím si, že tímto by svět okolo série Kronik prachu měl skončit.

Ticiana
20.01.2023 4 z 5

Kroniky prachu byli pro mne jednoznacne top. Ale neco do sebe mela i tahle knizka. Nektere veci jsem docela ocekavala. Libil se mi Jamie i Ben, a Elisa vlastne taky. Uvidime, jestli se dockame dalsiho dilu, i kdyz doufam, ze spis ne, ze by to mozna bylo na skodu.

m_martina
20.01.2023 3 z 5

Nedala jsem se odradit zdejším hodnocením knihy, protože Kroniky prachu se mi doslova vryly do srdce. Připojuji se ale ke komentářům svých oblíbených ydnac, 85098211 a Jenny46, protože tento příběh mne nedokázal uspokojit. Dávám tedy tři hvězdy, na víc to podle mého není.

Kudlanka03
17.01.2023 3 z 5

Lin Rina a pokračování Kronik prachu. I když o pokračování se asi mluvit nedá. Že to autorka pojala jako vyšetřovací zprávu mi nesedlo a už vůbec ne styl stránek. Jakoby staré stránky a ještě nadbytečné poznámky? Jestli to mělo působit vtipně, tak na mě to nepůsobilo vtipně vůbec.
Příběh potenciál měl. Ale využitý nebyl. Elisa se pořád točí kolem Jamieho a když už nevím co dál, šoupneme tam romantickou vsuvku o nápadníkovi.
Roztomilá část mi přišla ke konci se závětí a knihami. Konec, kdy se všichni dají dohromady, ten tomu nasadil korunu. Tohle zřejmě nebude kniha do TOPky, ale zase jsem ráda, že jsem si ji přečetla.

Ann1307
16.01.2023 4 z 5

Pokud se vám líbily Kroniky prachu, budete se chtít do tohoto světa, pravděpodobně stejně jako já, vrátit. Ale pozor. Tahle kniha není romantickým příběhem, jako Kroniky, ale spíše detektivním vyšetřováním zasazeným do let 1890-1891.
Romantiky tam také ždibíček je a i díky ní knihu hodnotím lépe, než jsem si po většinu času myslela.
Vyšetřování mi přišlo poněkud zdlouhavé a bez akce. Přecejen mám načteno už mnoho thrillerů a detektivek, které nasadily laťku vysoko.
Pro svátečního čtenáře detektivek si myslím že by tato kniha mohla mít své kouzlo a překvapit ho vyústěním případu a nadchnout ho jemným romantickým podhoubím.

I přesto, že nejsem z Kufru nadšená tolik jako z Kronik, jsem ráda, že jsem si příběh přečetla, protože Elisa i její přítel mechanik Jamie, který se v příběhu také vyskytuje, mi přirostli k srdci a jejich osobnosti mě po celou dobu čtení bavily. :)

NessaLuna
15.01.2023 3 z 5

Po přečtení Kronik prachu jsem s koupí této knihy moc neváhala. Musím ale přiznat své zklamání, bohužel. Přestože se zápletka v Kronikách zdá mnohem méně promyšlená nebo napínavá, čtení mě tehdy pohltilo mnohem víc. Holt méně je více. Asi jsem neměla ale takový problém přímo s dějovou linkou jako spíš s hlavní postavou, která děj vypráví. V průběhu knihy mi už začalo opravdu vadit, jak strašně často zmiňuje, že je vlastně hrozně drsná, dělá si co chce a všechno vyřeší sama a její "charakter" zastiňuje zajímavost ostatních postav. Připadalo mi, že jsou prostě jen vymodelované tak, aby podtrhly Elisu, ale jinak žádný svůj charakter nemají.
Průběžné poznámky k textu byly taky už docela trapné, protože nesloužily k ničemu jinému, než jenom zase připomenout, jaká Elisa je a jak jí to každý toleruje. Včetně policie, wow.
Romantická linka rychle odbytá, nic moc zajímavého. S rychlým koncem jsem měla hrozný problém už u Kronik, ale naštěstí to spravilo Pár stránek navíc, jinak bych byla hodně zklamaná.
Na konci knihy je naznačeno, že bude další díl. A já si ho koupím, protože budu doufat, že tam bude víc Animant a méně Elisy. Dávám tři hvězdy, protože na míň to není, jinak je to velmi dobře napsané, ale čekala jsem trochu víc.

veruptackova
12.01.2023 4 z 5

Kufr z nebe je návratem do světa Kronik prachu. S tím se samozřejmě pojí velká očekávání fanoušků první knihy. Tohle je jedna z mála knih, u které bych doporučila číst anotaci. Pokud jste totiž čtenáři romantických knih, možná vás tato kniha zklame. Není to totiž klasické pokračování oblíbeného příběhu. Romantická linka se tu objevuje spíše na pozadí. Prim zdehraje detektivní zápletka a s tím je potřeba k této knize přistupovat.

Přiznávám, že mi trvalo poměrně dlouho, než jsem se do příběhu začetla. Rozhodně jsem však ráda, že jsem čtení nevzdala, protože po dočtení musím říct,že mě příběh opravdu bavil a s chutí bych si přečetla nějaký další příběh Elisy a Jamieho. Kniha je plná popisů a detailů, které ne vždy potřebujete vědět, ale když si na tento styl vyprávění zvyknete, dostane skvělý YA historický román, kterých opravdu moc nevychází. Tento má navíc povedenou detektivní zápletku. V Kufru z nebe se prolíná hned několiktémat, a právě proto věřím, že může nadchnout spoustu čtenářů.

Rozhodně však doporučuji, pokud vás Kufr z nebe zaujal, přečíst si i předchozí dvě knihy. Děj se totiž prolíná a skvěle doplňuje předchozí příběh. Samozřejmě si knihu můžete přečíst i samostatně, troufám si však tvrdit, že se znalostí předchozích vás příběh ještě více nadchne a bude vás bavit jeho propracovanost, díky které je podle mě jedinečný.  V neposlední řadě musím pochválit krásné grafické zpracování. I když věřím, že pro někoho mohou být zejména poznámky v textu rušivé, mě jejich čtení bavilo a mnohdy byly i vtipné.

Hethera
06.01.2023 3 z 5

Musím říct, že kniha mě po příběhové stránce trochu zklamala. Čekala jsem napínavé pátrání, ale tohle mi přišlo trošku zmatené. Kroniky prachu byly mnohem zajímavější a čtivější. Líbilo se mi ale, že jsme mohli poznat prostředí, ze kterého Elisa pochází a taky její vztah s Benjaminem.

85098211
05.01.2023 3 z 5

(drobné spoilery)
Knihu jsem (opět) poslouchala jako audio v jazyce originálu a bohužel načtení bylo docela katastrofální. Jinak by se mi možná příběh líbil víc? I když těžko říct a upřímně o tom docela pochybuji... Každopádně jsem se na knihu moc těšila, protože Kroniky prachu mne doslova okouzlily ;-). Tentokrát se ale konalo poměrně velké zklamání. Hlavní hrdinkou je zde Elisa Hemmiltonová, nejbližší kamarádka Animant. Ta se k mé velké lítosti v knize prakticky skoro vůbec nevyskytuje, veškeré dění totiž obstarávají Elisa a také Jamie, plus několik dalších (více či méně důležitých) postav. Hned na začátku vyprávění spadne z nebe záhadný kufr a poškodí střechu knihovny. Policie se tedy obrátí na hodináře Jamieho, aby rozluštil jeho zlověstný obsah. Protože v kufru jsou plány a také jeden kódovaný deník. A ty podle všeho nezajímají jen policii - poněvadž majitel kufru je nalezen mrtvý a samotný kufr je ukraden z policejní stanice a zanechán před Jamieho dílnou. Elisa, která vycítí, že by mohlo jít o vzrušující případ, se tedy rozhodne pustit do pátrání a vyšetřování...
Příběh je vyprávěn z pohledu Elisy, přičemž jde o jakési hlášení událostí pro policii. A s železnou pravidelností se zde vyskytují i poznámky (pod čarou) jak Jamieho, tak Elisy, které měly být (snad) vtipné? No, já opravdu nevím, nezasmála jsem se u nich totiž ani jednou, bohužel. Kniha má sice detektivní zápletku, napínavá nebo aspoň trochu strhující však není ani náhodou. Hodnotím tedy jako lepší průměr a to ještě s odřenýma ušima. Pro milovníky prvního dílu tedy spíše nedoporučuji, protože se jedná o diametrálně odlišný příběh, který by vás mohl zklamat stejně, jako se to stalo mně...

tajemství pro dívky

Lin Rina