Kukaččí mládě
Magda Váňová

Nový román Magdy Váňové srovnává osudy rodičů a jejich dospělých dětí, které mají výhodnější podmínky a možnosti, ale v životě se musí vyrovnávat se stejnými nástrahami. Podezření, že v rodině vyrůstá kukaččí mládě, vyklíčí snadno z pouhého zamlžování pravdy a vymýšlení, kterým se hrdinové snaží vylepšit mínění ostatních o sobě. Taková pravda nebo nepravda není však vůbec důležitá pro to, jak člověk se svým životem naloží a jak v něm uspěje.... celý text

Tak to byl mazec. Kdyz uz jsem si myslela, ze se to neda vic zasmodrchat zase tam neco pribylo. Jen jsem z tech lidskych povah trochu smutna. Ovsem kniha se cetla jednim dechem.

Můžu jenom opakovat to, co u předchozích knih:
moje oblíbená autorka nezklame - má jen jednu vadu: je vysoce návyková :-)))

Další kniha od mé oblíbené autorky mě trošku zklamala. Jedna z hlavních postav Riva mě byla velmi nesympatická a rozčilovala mě svým chováním. Dále zde byl opět značný propletenec osudů jednotlivých postav. Souhlasím s názorem níže, že někdy méně je více.

Knihy Magdy Váňové se čtou hezky, mají nečekané vypointované zápletky, propracovanou psychologii postav. Autorka nevykrádá sama sebe. Některé se povedly více jiné méně, ale vždy si novou knihuMV přečtu s chutí. Kukaččí mládě patří mezi mé oblíbené.

Mně se knížka četla velmi dobře, má spád. Výčet povahových vlastností aktérů mi připomněl spoustu lidiček, kteří žijí kolem nás.

Kniha se mi sice líbila ale zase příliš propletených osudů,děj překombinovaný, někdy méně je skutečně vice.

zajímavě napsané,Riva je neskutečně zlý člověk,který si ale dokáže ochočit lidi kolem sebe a Dáša zase moc hodná,je zde moc kontrastů,znám pár lidí jako je Riva,jsou nešťastní,osamocení a zlí,ale neuvědomují si tohodně propletené.

U této autorky se opravdu nelze neorientovat ve jménech. V divných jménech si totiž ve většině knih vyloženě libuje. Oblíbit si některou z postav bývá taky fuška, páč mám pocit, že autorka postavy záměrně stylizuje do pozice, že záporné vlastnosti převyšují ty kladné . Nicméně dávám čtyři hvězdičky, páč druhá půlka mě bavila a oblíbené postavy jsem si našla dokonce dvě :-) .

Do poloviny jsem si říkala, proč to čtu. Tak negativní osobu, jakou byla jedna z hlavních postav jsem nikdy nezažila, no doufám, že ani neexistuje. Pak už jsem četla jen proto, abych věděla, co se z toho vyklube. Dávám 3 hvězdy za snahu a propletence :)

Kniha se mi moc líbila,vůbec sem se nenudila a skvěle se četla. Moc se mi líbilo propletení osudů a jak to nakonec dopadlo.Váňová to prostě umí ! :)

Pravda, tato kniha je obzvlášť zapeklitá, zamotaná. Nicméně styl psaní této autorky mi vyhovuje. Nikdy člověk neví, jak to dopadne. Stejně jako tady. Kniha plná překvapení a zvratů.

Tak já nevím, druhá přečtená kniha autorky a tedy žádná sláva... Omlouvám se za kritiku, ale mně se prostě ten zbytečně překombinovaný a zbytečně dramatický styl psaní nelíbí... Na nezvyklá jména jako Riva, Jorika, Oliva, Donáta se zvyknout snad i dá, ale proč autorka většině postav přisuzuje takový ten věčný a urputný zápas o život a pozice na úkor druhých, kdy všichni mají jen ostré lokty, myslí jen sami na sebe a na svůj vlastní píseček a pohodlíčko? Těch kladných momentů, lidí a jejich myšlenek je tu opravdu tak poskrovnu, že já z toho prostě nemám dobrý pocit. A hlavně proto já knížky čtu, abych se při jejich čtení cítila příjemně a hezky... Nejsem naivní a vím, že někdy takový život skutečně i je a že některé skutečné příběhy opravdu dramatické jsou, ale tady prostě cítím, že to nebylo na místě. Autorka tak důrazně tlačí na pilu a snaží se do příběhu vklínit co nejvíce postav a co nejvíce dramatických a tragických situací, že by nebylo na škodu, kdyby lehce zvolnila, ubrala a příběh mohl plynout na mírnější, laskavější a láskyplnější linii. Pak by nebyl zase tak úplně špatný a hlavně by nevyzněl tak smutně a hlavně prázdně... Je to věc názoru, chápu a respektuju, že se tento "akčnější" styl a častější setkání se smrtí může někomu líbit, ale já asi mezi nadšené čtenářky patřit nebudu a ani nějak nemám chuť to zkoušet dál... A to tady mám ještě dvě knížky Pavouk v síti a S tváří beránka. Co myslíte, mám jim dát ještě šanci? Mám doufat, že to drama nebude tak "přitažené za vlasy"? A abych ani já nekončila nijak dramaticky, trošku to odlehčím:-) Vyloženě jsem se několikrát pobavila, jak autorka neustále "upozorňovala" a popisovala stav Daliborova ohryzku:-) Jestli vás zajímá, kolikrát to bylo, neprozradím, spočítejte si to sami, ale věřte, že i mým slabým odhadem vám nebudou stačit obě ruce:-)

no... autorčiny knihy mám ráda, ale tuto jsem nedala... snažila jsem se, ale v polovině jsem přestala... bylo to pořád dokola a žádný děj...

Úžasná kniha...........začátek mě tedy moc nebral, ale pak se to rozjelo.....spoustu zvratů, ale super !!
nevěra pro ženy rozvod rodinné vztahy ze života domácí násilí umělé oplodnění manželská krizeAutorovy další knížky
2008 | ![]() |
2008 | ![]() |
2003 | ![]() |
2010 | ![]() |
2016 | ![]() |
Mám z knížky docela rozporuplné pocity. Prvních asi 100 stran se téměř nic nedělo, jen spousta myšlenkových návratů do minulosti. Asi to bylo potřeba pro další děj, ale bylo to až moc podrobné a rozvleklé. Pak začal ten pravý propletenec vztahů, osudů a náhod. Dost mě však zklamalo, že téměř všechny postavy jen intrikovaly a jednaly s postranními úmysly.