Kyselé třešně
Lenka Chalupová
Kyselé třešně série
1. díl >
Na jaře roku 1944 přichází do malotřídky v Lověšicích, malé železničářské vesničce u Přerova, nový učitel. Venkovská škola znamená pro Petra Skálu seznámení nejen s dětmi, ale také s jejich rodiči – zejména pak s vdovou Lotou Kiliánovou, maminkou osmileté Helenky. Jejich rodící se vztah, ale také Helenčin něžný dětský svět a láskyplné prostředí domova, se střetávají s krutou realitou válečných a poválečných dnů.... celý text
Moc pěkně psaná kniha o nepěkné době.
Opravdu jsem se nemohla trhnout. Skvěle, vážně skvěle napsané.
Moje první od autorky.
Skvěle napsaná kniha, srozumitelný jazyk, žádné zdlouhavé zápletky. Líbí se mi, jak vysvětlí i téměř každý střípek minulosti (např. těhotenství tety Věry).
Jen ten závěr příběhu byl opravdu nečekaný..
Doporučuju přečíst...rozhodně...
I přes autorčin styl psaní, který mi úplně nesedl, vás kniha zasáhne svým celkem. A pokud máte Přerov a okolí spjaté se svým životem, kniha vás zasáhne o to víc. Jako bych procházela ulicemi mého milovaného Přerova s hlavními postavami. Dýchala jsem vzduch s válečným odérem v parku Michalov, klouzala se po zamrzlé Bečvě...
Smutné, bezmocné, a tak strašně moc nefér...
To, co se stalo na Švédských Šancích sice v příběhu nedominuje, ale je příčinou, proč jsou třešně kyselé...
Kniha mne tak velmi zasáhla. A mám ji v hlavě, prolíná se mi s životem, který žiju, je to zvláštní a silné, jako by ten příběh byl z mé rodiny, Pomáhá mi vzpomínat, tahá i ty zastrčené střípky štěstí, vyloví i křivd a zášti hodně. Co s tím? Těžko někdy dělit zda jisté chvíle jsou reálné nebo zas zrovna žiji kousek fikce z autorčina pera…
Skutečně krásně napsáno, smekám a obdivuji.
Příběh holčičky Helenky a jejího dětství na konci války a jejích nejbližších. Příběh, který chytí za srdce. A aniž jsem to tušila, načasovala jsem si čtení na zrání třešní na Švédských šancích, kde se odehrál masakr právě v noci z 18. na 19. června 1945. Zapomenutá historie… Ještě jsem shlédla filmový dokument. Dočítala jsem se slzami v očích. Krásný lidsky napsaný příběh. Proč se válčí, když si všichni přejí mír?
Další z mnoha knih z válečné doby. Tentokrát ne přežívání v koncentráku, ale jak se žilo těm dalším obyčejným lidem v době války v Přerově a okolí.
Kniha mne velmi zasáhla, hlavnímu hrdinovi Petrovi jsem přála štěstí, Lotynce a Helence také. Prožívala jsem i rodinu Fáberových.
Krásný i když smutný příběh, je vidět, jak moc zasáhla i lidé, kteří nebyli nikde věznění nebo v boji. Je to zlo, které i pár týdnů po válce ještě doznívalo. Vojáci se mstili na Německých občanech, přestože s tím neměli co dělat, ženy, děti, staří lidé.
Uf, bravurně napsaný, moc se mi to líbilo, ale je mi úzko. Doporučuji, ale pak to bude chtít nějakou odlehčenou literaturu. :-)
Kniha Kyselé třešně se odehrává během posledního roku Druhé světové války v okolí Přerova. Zachycuje každodenní život obyčejných lidí a jejich mnohdy těžké osudy. Hlavní hrdiny jsem si rychle oblíbila a přála jim šťastný konec. Bohužel do jejich životů zasáhne událost, o které jsem neměla ani ponětí, a změní životy všech. Kniha je psána podle skutečných historických skutečností a o to více šokující. Trošku mi nesednul „kronikářský“ styl psaní, ale určitě chci vyzkoušet i další díla této autorky.
Tahle kniha byla úžasná. Pokud se ale dá takto popsat velice smutný, tragický, syrový příběh. Sledujeme osudy obyčejných rodin žijících ve vesničce Lověšice, blízko města Přerova v období let 1944-45. Hlavní postavy, učitele Petra, vdovu Lotu s její dcerkou Helenkou, jsem si hned oblíbila. Kniha je inspirována skutečnými událostmi, které se zde staly, i když postavy jsou smyšlené. Prakticky těsně po ukončení války se odehrál zločin, která je naprosto nepochopitelný, nepředstavitelný, a nejspíš ani nebyl potrestaný. Nikdy dřív jsem o této události neslyšela, takže jsem ráda, že autorka svou knihou šíří povědomí o těchto pozapomenutých událostech.
Osudy rodiny Skálových a Kiliánových v posledním roce války na moravské vesnici se zajímavě proplétají a malá Helenka se těší na nového tatínka. Konec války přináší masakr na Švédských šancích, který všechny sny o novém šťastném životě rozmetá. Proč se kniha jmenuje Kyselé třešně se čtenář dozví na posledních stránkách románu a to odhalení nás dojme k pláči.
Naprosto špičková kniha, která mě zasáhla, stejně jako Hana nebo Šikmý kostel. Nádherně a poutavě napsaný příběh z konce druhé světové války podložený skutečnými událostmi. Historii Švédských šancí u Přerova jsem opravdu neznala, děkuji paní autorce za přínosné a strhující čtení. Rozhodně si přečtu i další její knihy.
Další česká autorka, která umí pohladit srdce i duši. Sice je to příběh odpovídající názvu, má však nejen strastiplnou, ale také laskavou stránku. Určitě je tady krásný oboustranný vztah učitele a dětí. Každá postava měla své místo, včetně těch, jež se daly hned zařadit do nesympatických…. Poohlédnu se po dalších knihách autorky, jen chci doufat, že nebudou mít tak nečekaný a šokující závěr jako tato. I když realita, zvláště válečná, jde za hranu našich představ.
Souhlasím s tím, že je příběh velmi poutavý, citově laděný, historicky doložitelný ... Styl psaní je pro mě však jak ve škole při slohovém cvičení.
Tahle kniha mi pomohla překonat období čtenářské krize. Je to mimořádně zdařilá záležitost zachycující nešťastnou dějinnou událost naší země, o které jsem se do chvíle, než jsem přečetla tento příběh, nikdy předtím neslyšela. Jsem přesvědčená o tom, že tomuto příběhu by moc slušelo filmové plátno. Děkuji Lence Chalupové za skvostný čtenářský zážitek a těším se na její další knihu.
Rozhodně jedna z nejlepších knih, co jsem kdy četla. Autorka píše neskutečně poutavě, nemohla jsem se od čtení odtrhnout. Poslední strany jsem probrečela, hrozná to představa, že je kniha napsaná podle skutečnosti - což pro mě bylo překvapení, o masakru na Švédských šancích jsem neměla ponětí. Každopádně i přes závažnost tématu mě čtení moc bavilo a byl to velice příjemně strávený čas. Určitě doporučuji.
česká literatura války učitelé, učitelky, pedagogové mezilidské vztahy Přerov Přerovsko poválečné odsuny Němců české romány
2020 | Kyselé třešně |
2022 | Páté jablko |
2014 | Pomněnkové matky |
2023 | Svatojánské ořechy |
2016 | Tyrkysové oko |
Od paní spisovatelky je to moje 1 kniha a moc hezky napsané. Mám ráda historii spojené z románem. Je to silný příběh, obyčejných lidí ke konci 2 světové války,a kousek po válce kde se odehrálo něco co bylo šílené a nemluvilo se o tom až do roku 1990,mě to velice zasáhlo.