Lady Fuckingham
Oscar Wilde
Lady Fuckingham je pornografické dílo, za jejíhož autora je označován Oscar Wilde. Wilde měl povídku údajně napsat jako svou prozaickou prvotinu pod pseudonymem Sebastian Melmoth. Povídka vyšla v časopise The Pearl, A Magazine of Facetiae and Voluptuous Reading (v předmluvě českého překladu místo 'Magazine' psáno 'Journal'), který skutečně vycházel v letech 1879 až 1880, na pokračování pod názvem Lady Pokingham.... celý text
Literatura světová Novely Erotika
Vydáno: 1999 , CestyOriginální název:
Lady Pokingham
Nejsem si jistý jestli knihu opravdu napsal Oscar Wilde.
Jsem si ale jistý že u ní masturboval.
(přecejen, je to obsahově i myšlenkově na Wilda poněkud plytké, byť zábavné)
Autor byl ve své době velmi odvážný, když vydal takovou knihu. O tehdejší době jsem měla pocity velmi striktní a nevědomé v oblasti sexu, ovšem tahle kniha mé pocity popírá :).
Nikdy bych si nepomyslel, že porno může být taková nuda... Vysloveně jsem se přemáhal to číst.
Wilda obdivuju za jeho odvahu. Napsat něco takového v devatenáctém století je opravdu něco, navíc tak sprostě. Styl psaní je čtivý a nevleče se jako v Obraze D.G.
Z druhé stránky mi ale přijde, že kniha je opravdu jen porno na papíře bez hlubší myšlenky. Samozřejmě - Každý to přece dělá, tahle myšlenka mluví sama za sebe. Přesto jsem od knihy očekávala víc. Postavy jsou všechny stejné, nemají žádnou jinou vlastnost než chlípnost a nadrženost. Nehledě na to, že to Wilde dost přehání - každý je bohatě odměněn, každý má výdrž, že by to dělal celou noc v kuse. Na konci mě kniha už moc nebavila. Gradace tam je, ale v porovnání se 120 dnů Sodomy je Lady Fuckingham slabší. Na druhou stranu je zase lechtivější, protože Sodoma je opravdu nechutná a praktiky v téhle knize jsou ošklivé jen od čtvrté části, mám za to. Ale bylo to pořád jedno a to samé dokola. Na každé druhé stránce je sex a o tolik se zase neliší.
Pořád bych ale Lady Fuckingham nejradši dala do ruky všem obdivovatelům 50 odstínů šedi, protože tohle je narozdíl od té klišoidní slátaniny opravdové porno. A stokrát lépe napsané.
Jedno z divných děl, kde každý muž má nadmíru obrovský penis a každá žena je panna i neobvykle úzká, ale stejně jí jeden pánský pohlavní orgán v dírce nestačí. To, že zvládnou šest čísel za jeden večer už nelze ani řešit, ba ani zálibu všech aktéru v sadismu a homosexualitě. Tuto knihu jsem četl s partnerkou a často jsme se u ní smáli. Doporučuji všem, hlavně dětem, neboť si obohatí slovní zásobu o případně nesmírně důležitá slova typu: prdelo-mrdačka.
Koupeno narychlo, aby bylo, co číst ve vlaku. No, překvapilo mě, že toto "dílo" vzešlo od Wilda :)
Přečteno jedním dechem, knížka byla zábavná.
Jeej.. co na to říct ?? Zprvu jsem se těšila, že to bude něco nového, "zakázaného". Jenže uplynulo 20 stran a najednou jsem se toho "přejedla". Už mě to nebavilo...
Přečetla jsem, ale trvalo to..
Uzasna knizka, dlouho jsem se tak nenasmala a dlouho me nic tak neprekvapilo. Prvni cast super, druha taky, treti uz byla takova docela nudna a varena z vody. Kazdopadne jako rozptyleni doporucuji :).
Nejenom, že byl Wilde jasnozřivý pohádkář. On ty pohádky dokázal i prošoustat až k totálně vyčerpanému konci. Přemýšlím, jestli jsem náhodou zrovna tuhle knížku nedostala do rukou dost brzy (tedy co to kecám, v knihovně to běžně k dostání FAKT nebylo). Nicméně četla jsem ji ještě před tím, než jsem tohohle prasáka brali ve škole.
A pak se mi tam nějaká učitelka pokoušela nakecat, že jeho nejvýznamější dílo je nějaký Obraz a pohádky. Jako umělecky to moc hodnotné není, příběh je na svou dobu košatý jak moderní porno (= pro neznalce "neexistuje"), ale má to svou dobodou hodnotu a nespornou hodnotu výchovnou. U Greye ještě stále řeším, jestli je to na dvě hvězdy, nebo na dvě a půl.
Tohle si zaslouží tři s čistou hlavou. Není to totální úleťárna jako myrkýz de Sade, ale o to větší prožitek:-)
Docela rád bych věděl, jestli to vážně napsal Oscar Wilde. Moc se mi to nezdá. Ale jako porno je to docela roztomilé.
vyborna oddychova cetba. dej ani styl vypraveni neni treba hodnotit.
prectete si to. vsichni. treba se dozvite neco noveho :)
Skvělá, skvělá a ještě jednou skvělá kniha. Určitě se k ní v budoucnu vrátím. Přečetla jsem ji jedním dechem. Přesně tak má vypadat kniha, se sexuálním téma, ne žádné Padesát odstínů šedi/temnoty nebo svobody.
Hodně se mi líbilo, jak zvrhlé to bylo. Wilde se nebál psát všechno tak, jak se mu to honilo v hlavě a to se mi hrozně líbí.
Párkrát jsem se o ní doslechla, nakonec jsem na ní narazila v knihkupectví a koupila ji. Obálka nové knižní podoby je elegantní, působí hezky. Avšak vnitřek trochu překvapí. Kam se hrabe 50 odstínů šedi! :D Kniha, kterou si přečtu a nakonec skončí v poličce a otevřu ji až za pár let, protože tato kniha vám z hlavy jen tak nezmizí.
Tahle kniha mě bavila :-), koupila jsem cca před 20 lety zobrazené vydání, s kolegyní v práci jsme pak jako zábavnou kratochvíli dávali kolegům k narozeninám :-) a používali výrazy jako "amorózní kroužek". Druhé vydání s pevnou vazbou a ženským klínem na titulce už zdaleka nedosazuje tak kouzelného překladu a pro mě postrádá půvab.
Nejen podle téhle knihy je jasné, že dnešní doba trpí svázaností a společenskými konvencemi. Mohu například srovnat s opěvovanými Padesáti odstíny šedi, kdy puberťačky tečou jako zmrzlina na sluníčku a představují svého pana Greye jak je přiváže někde k posteli. Přiznávám, Padesát odstínů šedi má něco do sebe, je to sexy dílo, ano líbilo se mi, ale Lady Fuckingham je asi o sto pater výš, co se týče propracovanosti sexuálních aktů, hrátek, úchylek a spontálnosti. Ano, je to prasárnička, ale dokonalá. Vřele doporučuji.
sex sexuální úchylky homosexualita erotika sexuální násilí pornografie týrání lesby, lesbismus BDSM LGBT, queer, LGBT+
1999 | Obraz Doriana Graye |
2005 | Jak je důležité míti Filipa |
1999 | Lady Fuckingham |
2004 | Strašidlo cantervillské |
1919 | Slavík a růže |
Mno... co napsat :-). Četla jsem to v prváku na VŠ, kde mi to vnutila spolubydlící, která četla na SŠ a všichni spolužáci si knihu mezi sebou předávali a byli z ní odvaření. Pro puberťáka nadupaného hormony je to docela ošemetné čtení :-), starší čtenář už objeví i kritiku zhýralosti šlechty a nestoudného životního stylu, který vede k nedobrým koncům. Jako čuňačinka mně to moc nezaujalo, hodně věcí se opakuje, děj je v podstatě plný nejrůznějších sexuálních scén, které při čtení na jeden zátah začnou ztrácet náboj + pro mne osobně vždy byly něčím zakalené. Už jen "odpanění" asi osmileté holčičky sluhou (moc si to nepamatuju, kolik že jí bylo, možná 10?) mi přišlo spíše ohavné než vzrušující. Četla jsem vydání, kde součástí knihy byla ještě povídka o jiného autora (o chlapíkovi, co sbíral ženy do svého jakože harému) a ta se mi líbila víc než Lady Fuckingham.