Čtyři poutníci
Jakub Trpiš
Landie série
1. díl
Landie vás uchvátí moderními velkoměsty i svou panenskou přírodou. Lidé se zde naučili žít v symbióze s roboty a ostatními životními formami, ale nemusí to tak být navždy. Přízraky se stahují ze severu a útočí stále častěji. Jako by toho nebylo málo, objevil se i tajemný Bezejmenný, který putuje Landií a získává stále větší moc. Ústředními postavami jsou Lajla, Naté, Kobu a Chára, kteří se vyučili v umění materializace. Jejich poslání je zavede do míst, kde celá staletí nikdo nebyl. Při jednom z úkolů bloudí v jeskynním komplexu Abúd Dail, v dalším řeší záhadu města Godrum, které bylo kdysi chloubou východní Landie, ale dnes je opuštěné a zapadané prachem. Nezřídka jim půjde i o život. Jedinečnost Landie spočívá v propojení klasické fantasy s roboty, teleporty a dalšími moderními technologiemi. A nebyl by to Jakub Trpiš, kdyby v sobě příběh nenesl hluboké poselství i jakousi lidskou vřelost sálající z každé strany.... celý text
Takže docteno. Za fantazii dávám jednu hvězdu a za zvládnutý marketing druhou. Není to můj šálek kávy, chtělo by to víc dozrát, poladit a dotáhnout. Pro mně je to moc jednoduché. Jednoduchý dej a postavy, žádné překvápko. Kdybych s fantasy začínala, asi by mě to bavilo více, takto se musím přiznat, že jsem se dost nudila. V prvním hodnocení jsem uvedla, že mi to přijde hodně adult a v tomto bodě se můj pocit nezměnil. Vím, že její příznivce nepotěším, ale za sebe si nebudu lhát do kapsy.
Neúnosně dlouhé, plytké, nudné, plné opakujících se banálních „zápletek“, neoriginálních metafor, bezvýznamných detailů, nesmyslně jednajících postav, gramatických a stylistických nedostatků atd. atd.
Četla jsem to půl roku – utrpení.
Jediné, co bych knize přičetla k dobru, je fantazijní svět, který měl potenciál. Ten však nebyl využit.
Před letními prázdninami jsem autorovi slíbila, že si knihu přečtu. A opravdu jsem se k ní 3x vrátila. Pokaždé jsem se protrápila zhruba 30 stránkami textu, bolestně vnímala každou stylistickou nepřesnost či nedokonalost (a že jich je), v duchu opravovala gramatické chyby a přemýšlela, co určitá postava řekla či si jen myslela. A teď se musím omluvit, že dám přednost nesplnění slibu před zbytečnou činností . Protože je tolik krásných knih a tak málo času.
Jako fanoušek všech fantasy knih jsem nemohl odolat českému fantasy. Ke knize jsem se dostal díky masivní reklamní kampani na sociálních sítích. Pravda byl jsem trošku skeptik vrámci českého fantasy. Proto jsem byl příjemně překvapen nápadem a ztvárněním světa magie a budoucnosti. Koncept poutníků se mi velice zalíbil spolu s obrovskou různorodostí jejich schopností. Pravda někdy mě hlavní hrdinové pěkně štvaly, hlavně Chára takový blbec, ale vyvážil to jeho obr Chesúv. Zároveň mi Kobu připadal dost fádní a nemastný a neslaný. Lajla svou schopnosti cestovat mezi úrovněmi přidala trošku koření a chápu nutnost schopnosti vrámci všeobecného nepřítele Přízraků, kteří jsou z jiných úrovní bytí. Nakonec Naté, ten mě zaujal ze všech nejvíce. Člověk, který se dokáže přenášet, ale zároveň má obrovský strach z minulosti a snaží se ho překonat. Jednoznačně nejpropracovanější postava z celé knihy. Mile mě překvapilo jak všechny tyto postavy spolupracovali a vytvořily kompaktní celek. Zároveň úkoly, které podstoupily byly pěkně promyšlené a necítil jsem z knihy žádnou podobnost se světovými fantasy. Což musím autorovy hodně blahopřát, neboť vymyslet v dnešní době něco jedinečného je opravdu fuška. Jediné co bych knížce vyčetl je hlavní zaporák příběhu, který mě moc nenadchnul a trapné výrazy typu wau a uff. Zato závěrečný boj byl super a velmi mě citově zasáhla smrt jejich mistra. Celkově se mi kniha líbila a věřím, že dalším dílem se postavy vyvinou spolu s autorem a další díl bude ještě lepší. V poslední řadě musím pochválit zpracování obálky a ilustrace v knize jsou nádherné.
Ke knize jsem se dostal díky reklamám na facebooku. A tak nějak nevím, co si o tom mám myslet. Nápad se mi líbil, ale přišlo mi, že byl vsazen někam, kde být rozhodně neměl. Dějová linka byla průměrná, postavy mě docela srali :D
Když se na knihu kouknu jako na celek, nemám z ní žádný pocit. Prostě pro mě ta kniha jen ,,existuje,,
Zajímavé ale je, že za špatnou jí vyloženě označit nechci. Něco v sobě má.
Pokud se při výběru knih odrážíte od číselného hodnocení na Databázi knih, tak zejména u neznámých autorů a samonákladu doporučuju trochu si statistiku přepočítat a vynechat z ní profily s jediným hodnocením (případně plus pár dalšími knihami hodnocenými ve stejný den, aby to nebylo tak okaté). Když si tu práci dáte, 15 z 21 pětihvězdičkových hodnocení vám okamžitě vypadne a z aktuálních 75% máte rázem 60% (ne že by to i pak úplně vypovídalo o kvalitě, která se pro náročného čtenáře v reálu bude spolehlivě motat poblíž odpadu). Podobně u dalšího autorova počinu, Volby, takhle odpadne 22 z 31 ***** hodnocení a taky se ocitneme na 60%. Už jen náklad - především u Volby (8 300 kusů!!!) - značí, že autor v otázce svého "díla" naprosto postrádá soudnost a pravděpodobně se vám bude knihu snažit vnutit jakýmkoli způsobem (viz abnormální odezva tady na DK).
O téhle knížce můžu říct jedinou dobrou věc: dostala jsem ji zadarmo jako recenzní výtisk, a tak jsem za ni nemusela platit.
Bohužel jedna z nejhorších českých knih, co jsem v poslední době četla. V kombinaci s agresivním marketingem (což zahrnuje vlezlou on-line reklamu a bohužel i podezřelé recenze na Databázi knih) jde o neodolatelnou kombinaci, kterou doporučuju jen největším masochistům.
Kniha ma zaujala zapájam svoju fantáziu viem si to predstaviť číta si mi to dobre ale nemám ju ešte celu prečítanú.
Tak po dlouhé době jsem si vzala tuto knížku a bohužel pro mě nic moc.....nemůžu se do ní začíst....nebaví mě to...
Tahle knížka pro mě měla všechno. Rozpracované složité postavy, nabitý děj, hlubší poselství, nádherné popisy fantasy světa... Jo, je tam pár překlepů (no a?) a je dlouhá - super! Četla se mi sama, lehce a bavila mě od první stránky do poslední. Vidím v ní to, co mi v dnešním světě občas chybí - laskavost, pochopení, odpuštění, přijetí. Moc oceňuji, že postavy byly komplexní osobnosti, které se v průběhu děje proměňují a vyvíjejí.
Je osvěžující něco takhle dobrého najít v českém fantasy - už ať je další díl ❤️
Málokdy se stává, že bych knihu nedočetla, ale mám za sebou 200 stran, ze kterých vůbec nechápu, o co v knize jde. Mám pocit, jako bych se snažila přelouskat nějakou nezáživnou učebnici. Kniha postrádá příběh i napětí, postavy se chovají hloupě a nelze se s nimi nijak ztotožnit. Literární styl je dost nevyrovnaný, nepochopitelným způsobem se tu střídá spisovná řeč s nespisovnou. V textu se objevují výrazy, které vůbec nezapadají do smyšleného fantasy světa. V autorově hlavě se možná odehrává něco zajímavého, bohužel se to ale nepodařilo přenést na papír.
Tak jsem se nechala zlákat skvělou reklamou. Výsledek? Jakub Trpiš by se měl věnovat jen reklamě a ne psaní knih. Jsou to vyhozené čtyři kila za absolutně zmršenou knihu. Příběh jako takový má potenciál, ovšem musel by ho vzít do rukou někdo, kdo umí napsat aspoň průměrný sloh. Tohle je nepřehledný paskvil, kdy nepoznáte, zda se postava baví s někým, nebo sama se sebou, anebo jen přemýšlí. Dialogy samy o sobě jsou koncipovány jako řeč dospívajících, aby ve finále vyzněly jako výplod infantilních dětí. V příběhu je několik logických děr, jako vrata od stodoly, někdy se táhne, jindy zase několika větami přeletíte velký časový úsek. Kdyby autor polovinu snahy, kterou věnoval reklamě, dal spíše korektuře a nechal si poradit od lidí, které korekce a úpravy knih živí, udělal by mnohem líp. Za mě, absolutní odpad, který jsem přečetla jen pro to, že nemám ráda nedočtené knihy a chtěla jsem dát šanci začínajícímu českému autorovi. Tak se teď na hodně dlouho vrátím jen k těm prověřeným. Kdyby šla dát nula, dám ji. Nejde. Bohužel.
...taky mám pocit, že jsem naletěla na dobrou reklamu, včetně zdejších i fb recenzí. Zkrátit o třetinu, zpřehlednit a víc propracovat a bylo by to možná i na pět hvězd, aspiruje to být skvělý příběh, ale takhle fakt slabota :( když si přepočítám kolik jsem za tu cenu mohla mít bazarových dobrých knih, tak se fackuju :-O
Začátek knihy byl slabší, dlouho mi trvalo, než jsem se začetla, pak byl příběh zajímavější a nakonec jsem knihu přečetla celou bez odkládání.
Knihu jsem si moc užil. Není bezchybná nebo dokonalá ,ale propracovaná filosofie dává celé knize neskutečné kouzlo , které se niterně dotkne snad každého kdo má duši a tím vyčnívá nad ostatní. Bravo !
Upřímně jsem od knihy čekal víc. Po obrovské reklamě a kladných recenzích ze všech stran jsem se vypravil do knihkupectví a odlehčil se čtyři stovky.
Doma jsem otevřel tuhle po vizuální stránce nádhernou knížku. Ilustrace jsou skvělé, jak barevné, tak černobílé.
Obsah je ale bohužel mnohem horší. Příběh (který má sám pár logických děr) je rozvleklý, ale přitom třeba popisy jsou dost odfláknuté a kraťoučké. Co mě ale štvalo nejvíc je nerozlišování přímé řeči a vnitřního monologu postav. U většiny knih je vnitřní monolog kurzívou, tady je v uvozovkách. Nemám ponětí, co postava říká a co si myslí, což je v dialozích dost zmatečné.
Skvělý nápad a potenciál se tu utopily v nedostatku korektury a celou knížku bohužel vzaly s sebou.
P.S.: Nedalo mi to a prošel jsem si uživatele, kteří tu dávali pětihvězdičkové recenze. V průměru dva ze tří hodnotili a měli čtené pouze knihy od pana Trpiše. Náhoda?
Musím říct, že Jakub má úžasnou fantazii! Popravdě knihu jsem dlouho odkládala, protože je prostě maxi.. Ale jak jsem se po pár stranách začetla, nemohla jsem přestat.. Těším se na další díl, páč země Landie je úžasná a skvěle propracovaná.. A líbí se mi, že v příbězích jsou myšlenky, nad kterými se člověk chtě/nechtě musí zamyslet. ;)
Nikdy jsem nezažila tak masivní facebookovou kampaň na tak strašně špatnou knihu. Kéž by autor věnoval psaní tolik invence jako sociálním sítím. Bohužel kniha je hovínko ve voňavém obalu, nenechte se zlákat.