Láska je jen slovo
Johannes Mario Simmel
Děj je zasazen do prostředí soukromého školního internátu, kam většinou přicházejí děti z "lepších rodin" celého světa, zhýčkané přepychem, ale často ochuzené po citové stránce. Děti, na které neměl nikdo čas a které vždycky cítily svou osamělost. Špatná výchova některé pokřivila a zkazila. Profesor Florian, vynikající pedagog a zakladatel školy, však nad nikým neláme hůl. Věří, že v každém lze probudit něco dobrého. Že má pravdu, o tom svědčí epizoda, v níž se žáci solidárně zastanou svého učitele dějepisu, jehož by se někteří rodiče, poznamenaní nacistickou minulostí, rádi zbavili. Páteří celého příběhu je něžná a hluboká láska mladého Olivera ke krásné Vereně, manželce bohatého bankéře. Láska, která musí zůstat utajena a stane se tak předmětem vydírání - citového, ze strany některých Oliverových spolužáků, finančního ze strany služebnictva. Stále víc se zatahuje smyčka kolem nešťastné dvojice, pro kterou není v daných podmínkách východisko.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1991 , PráceOriginální název:
Liebe ist nur ein Wort, 1962
Příběh je dobrý, charaktery rozpracované, ale Simmelův styl mne absolutně nechytl, možná jsem na to byla ještě mladá, možná mne to nechytne ani až se k němu odhodlám znovu, protože to bylo nechutné až naturalistické a ke čtení jsem se musela nutit a nemohu si vybavit žádné pořádné pozitivum.
Tato kniha mi byla doporučena, ale bohužel mě vůbec nezaujala - zkrátka čekala jsem od ní víc....
První kniha tohoto autora, se kterou jsem se setkala. Hrozná - dějově a úžasná - mistrně napsaná zároveň.
Naprostá paráda, bere dech...Je to jedna z knih, na které nelze zapomenout...Přečetla jsem jí doslova jedním dechem a určitě se k ní za čas s chutí vrátím :-)
.......přečetl jsem dost simmelovek, abch se ujistil, že tenhle "bodrý strýc z rakous", začal psát na "metry" - Láska je jen slovo, je asi jediná 100% simmelovka
láska zfilmováno Německo rakouská literatura 60. léta 20. století internát zakázaná láska rakouské rományAutorovy další knížky
1976 | Láska je jen slovo |
1998 | Všichni lidé bratry jsou |
1992 | Nemusí být vždycky kaviár |
2001 | Svůj kalich hořkosti |
2007 | A s klauny přišly slzy |
Poprvé jsem se soustředila jen na příběh Olivera a Vereny. Při druhém čtení mne ale víc zaujaly příběhy jednotlivých dětí. Smutná, hodně smutná kniha.