Lazár
Lars Kepler
Detektiv Joona Linna / Joona Linna série
Majster trilerov Lars Kepler prichádza so siedmou knihou o Joonovi Linnovi V byte na predmestí Osla nájdu mŕtveho muža. Ukáže sa, že obeťou bol dosiaľ neznámy vykrádač hrobov a zberateľ morbídnych trofejí. Keď polícia otvorí mraziaci box v kuchyni, objaví príšerný nález. Jedna z trofejí sa priamo týka komisára Joonu Linnu. O niekoľko dní kontaktuje Linnu nemecká komisárka a požiada ho o pomoc pri vyšetrovaní vraždy v kempingu pri Rostocku. Obeťou bol opäť sexuálny násilník. Joona pochopí, že zdanlivo náhodnú súvislosť nemôže ignorovať. Stopy však vedú k Jurekovi, k človeku, ktorý mal byť už dávno mŕtvy. Niektorí by to možno nazvali zázrakom, iní nočnou morou. Veď tento „Lazár“ je najhorší sériový vrah všetkých čias v severnej Európe. Joonovi intuícia vraví, že Jurek je zapletený aj do ďalších brutálnych úmrtí, ale aký má motív? Je to začiatok jeho posledného diabolského plánu: nájsť Joonovo slabé miesto a raz a navždy ho zničiť? Komisár Linna si myslel, že to najhoršie už má dávno za sebou, lenže všetko sa ešte len začína!... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2019 , Ikar (SK)Originální název:
Lazarus, 2018
Kniha se mi líbila, děj hezky plynul a bylo to napínavé až do konce. Bohužel mi dojem zkazila nepravděpodobnost příběhu. Tento díl už je opravdu docela dost přehnaný a postavám dodává jistý punc nesmrtelnosti a nepřemožitelnosti.
Popravdě řečeno...už jste někdy viděli seniora s protézou ruky, který unese velmi těžká břemena a přemůže i cvičeného vojáka? Já si tohle nedokážu představit, ani po přečtení této knihy.
Jedním slovem Jatka.
Až dosud jsem měla Keplera za to nej, co lze v severské detektivce číst. Tady už to ale není detektivka, ale spíš thriller, kde se člověk bojí, kouše si nehty a do toho se diví, proč muselo tolik lidí zemřít a zda to není zbytečně vysoká daň za záchranu jednoho člověka. Škoda. Ale těším se na pokračování i tak. Snad bude trochu rafinovanější a míň krvavé.
Tesila jsem se na tuto knihu prevelice, ale odkladala jsem ji behem cteni cim dal casteji, kvuli az zbytecne brutalite a velke spouste poctu mrtvych, coz mi prislo misty az nudne. Tentokrat pro me byla kniha “Keplerovych” zklamanim.
Napětí v knize bylo dost, ale místy byl příběh hodně přitažený za vlasy. Myslím si, že nebylo potřeba křísit superzáporáka, který jen s jednou rukou všechny přepere a téměř všechny zavraždí. No a pak přiběhne Joona Linna a šup, se záporákem je konec, než bys řekl švec.
Už z Lovce králíků jsem nebyl nijak nadšenej, ale Lazar ho v negativním slova smyslu ještě překonal. Hodnotím 45%.
To jste mi Keplerovci neměli dělat. Povedlo se. Oblíbení hrdinové, se kterými už je člověk sžitý a vy takhle...!!! No, pěkně jste si to na nás vymysleli. A CO DÁL?! TAK PIŠTE!!!
Knížka super už jen z hlediska životů hlavních postav. Sem tam sci-fi, hlavně hlavní postava a umění zdravotní sestry.
Ovšem, tak trochu nevím, jestli si Keplerovci nespletli knižní pořadí...
Tak moc jsem se na tuto knihu těšila a tak moc mě mrzí, že už ji mám přečtenou a musím zase jen čekat a čekat :-D Lazar byl další dávkou adrenalinu, strachu, rychlého spádu a všeho, co k těmto knihám patří. Určitě nejsem zklamaná, ale ani nijak nadšená. Děj má všechno, co by měl mít a co se od něj očekává, ale bohužel se 7. díl začíná přibližovat, ale jen malinko, klišé. Chybělo mi nějaké velké překvapení či odhalení. Tak snad se dočkám příjemné změny v příštím díle :-)
Tak jsme to sežrali (knihu i návnadu autorům) a teď si počkáme až se jim uráčí napsat pokračování. Protože potřebujeme vědět co bude dál. Co má ten dvoumetrovej chlápek za lubem? Zachrání někdo zoufalou vílu? A co Joona, Lumi, Valeria?
Duo Kepler nám v knize Lazar předkládá takový mix násilí,temna,brutality až toho je někdy přespříliš.Říkáte si: taková nereálná slátanina,ale otáčíte stránky,hltáte obsah a těšíte se na každou novou knihu této dvojice.Takovou mají Keplerovci nad čtenáři moc.Já jdu teď každopádně číst něco jemnějšího.
hodnotím velmi pozitivně, nápad navázat na Jurka se mi zamlouvala hned od začátku, Písečný muž je moje oblíbená krimi od Keplera. děj ubíhal a postavy se scházely a rozcházely a občas i zamotávaly. Joona se doslova ponořil do myšlenek Jurka a dlouhá léta se připravoval. musím tedy říct, že mrtvol bylo až moc a nemocných lidí, co by potřebovali papíry na hlavu taky nebylo málo.
SPOILER
Mrzí mě dvě věci; že se Joona vlastně polovinu knihy skrýval, i když věděl, jak je Jurek nebezpečný a že on jediný je schopný vést tým, který ho zneškodní. a také to, že Saga podlehla ovlivnění a podřízla si ruce.
i když epilog naznačuje, že Bobr se možná vrátí a možná někdo Sagu objevil a ona přežije. Uvidime
Co k tomu říct? Paráda, jinak to u Keplerovic dua ani nejde. Byla jsem nadšená, že děj navazuje na úžasného Písečného muže. Proto je důležité si ho před přečtením Lazara určitě přečíst. A jestli je Jurek opravdu naživu, nebo ne, to si zjistěte uzž sami. Sice je příběh takový nereálný, ale to snad ani nevadí. Celý děj je pošmurný,násilný a místy brutální. Trochu mi bylo líto, že se tam tolik neobjevoval Joona. Mně nezbývá nic jiného, než zase čekat na další díl.
Parádní knížka, akční, zase spousta mrtvých a absolutně nereálných situací :-D Už se těším, co nám Lars přinese příště :-) Doporučuji :-)
Tak to byla zase jízda. Příběh je překombinovaný a nereálný, ale přesně takový jak ho my fanoušci Keplerovců milujeme.!
Za mě opět top a já jen doufám, že další díl bude co nevidět :-)
skvěle rozjeto...hodně mrtvol...opět "narušený" policajt s noční můrou...ale nějak trošku divný konec...a trochu moc rychlý "proces" s hlavním záporákem...nechtělo to ještě vygradovat?...a otevření pro pokračování (ale trochu levné)...jinak dobrý
Jako vždy skvělé čtení. Musím si však naplánovat přečtení celé série od začátku, tím jak to čtu v delších časových úsecích se mi některé podrobnosti už nevybavují :).
Tak to bylo skvělé čtení. Knížka je od začátku napínavá a pořád se něco děje.. Tentokrát se tahle manželská dvojice pěkně vyřádila,vraždy se mi zdály dost brutální a celkově byla atmosféra tíživá a temná..Prostě super..
Konec zase slibuje další pokračování..Už se nemůžu dočkat..
Výborné a dokonalé! Jako vždy! Jedinou chybou je, že na konci vám dojde, že musíme čekat na další díl :/
Joona nezklame, dokonce mě to bavilo možná více než předchozí díl, díky tomu že spíš tentokrát vynikla Saga.
Asi každý, kdo miluje severské krimi, četl Kepleraa nového dílu se nemohl dočkat. Tahle manželská dvojice totiž umí být pěkně krutá a lidem se to líbí.
Lazar navazujena příběhy předešlé, ale vůbec nevadí, pokud nemáte o minulosti hlavních postav ani tušení a nebo se vám jen vše z hlavy dávno vypařilo.
Manželé umí vtáhnout čtenáře do děje. Akce střídá akci, napětí můžete krájet. Přiznávám, je to trochu překombinované, ale ať. 29-30 vražd v jedné knize, pár těžce zraněných..no řekněte. Kde jinde na něco takového natrefíte?
Lazar má však jednu nevýhodu. Právě to, že se neustále něco děje vám zvedne nároky a knihy jiných autorů vám už tak super třeba ani nepřijdou
napětí sérioví vrazi severská krimi psychologické thrillery švédské detektivky
2011 | Hypnotizér |
2013 | Písečný muž |
2015 | Stalker |
2012 | Svědkyně ohně |
2018 | Lazar |
Po velkém škobrtnutí, které pro mě bylo dílo Lovec králíků, je Lars Kepler zpět! Z této knihy doslova stříká napětí :) Je to i pro to, že Lazar navazuje na nejlepší díl celé serie a to na Písečného muže. Super knížka! Jsem nadšená. Nevím však, jak vydržím to čekání na další díl. Konec je samozřejmě otevřený! :) aaaaa! Nutně potřebuji vědět, jak dopadla řada hrdinů této knihy. To jsou muka :) Doufam, že jsou naši milovaní spisovatelé alespoň v půlce dalšího dílu. Jen doplním, že velké nasilí, mnoho mrtvých a někdy krapet přitaženost za vlasy tu je, ale vůbec nevadí, příběh je prostě silnější!