Legendy & Latte
Travis Baldree
Legendy a latéčka série
1. díl
Fantasy ľahučké ako mliečna pena s dvojitým espressom sebaspoznávania. Viv sa po rokoch rozhodla opustiť život plný násilia a krviprelievania a raz a navždy zavesiť svoj meč na klinec. Unavená z nekonečných bojov si zaumienila, že obráti list a otvorí prvú kaviareň v meste Thune. V ceste jej však stoja mnohé prekážky vrátane skutočnosti, že obyvatelia mesta nemajú potuchy, čo vlastne káva je. Orkyňa túži zanechať staré chodníčky a pohnúť sa ďalej, no bez pomoci to určite nezvládne. Skutočné bohatstvo jej novej neprebádanej cesty však spočíva v pútnikoch, ktorých na nej stretá. A či už ich zviedla dokopy prastará mágia, lahodné koláče alebo šálka čerstvo uvarenej kávy, časom sa z nich azda vykľujú partneri, rodina, ba možno aj čosi viac, čo by si Viv nedokázala predstaviť ani vo sne.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2024 , Zelený KocúrOriginální název:
Legends & Lattes, 2022
Bylo to milý, oddechový, plný vůně kávy a skořicových šneků. Tahle kniha má za úkol jednu věc, dát vám stopku od akcí našlapaných fantazáren a do hloubky prokreslených světů. Má vás zrelaxovat a dovést do předem připraveného konce.
Tohle všechno se děje, ale něco tomu přece jenom chybí.
Ale jo, na chvilku mě to vyplo!
Absolutní roztomilost! Číst tuhle knihu je jako masáž po náročném dni, prostě milý příběh se skvělými postavami a nenáročnou zápletkou. Pět skořicových šneků z pěti!
Legendy & latéčka jsou v zahraničí senzací - kniha má vysoká hodnocení, a neunikla tak ani mojí pozornosti, takže jsem byla moc ráda, když se ji rozhodli vydat i u nás v českém překladu.
Hlavní hrdinka barbarská orkyně Viv je unavená z neustálých bojů, a tak si rozhodne otevřít kavárnu v městečku Thune, kde ale nikdo vlastně ani neví, co to káva je. Příběh se točí právě hlavně okolo kavárničky - jejího zařizování, fungování, ale máme tady i jednu zapomenutou legendu. Pro mě to bylo hodně feel good čtení, které pohladí po duši stejně jako Šťastně až navěky?, Dům v blankytně modrém moři a komiks Moonstruck. Dá vám to vibes D&D, neuvěřitelnou chuť dát si kafe (doporučuju stanovit si limit, abyste to jako já nepřehnali) a k tomu je to LGBT, což jsem vůbec netušila, když jsem se do knihy pouštěla.
Od začátku do konce BOŽÍ! Pokud hledáte pohodové čtení, a máte rádi fantasy, myslím, že tohle je něco pro vás.
Četla jsem v angličtině. Je to feel-good kniha skrz naskrz. Nalezená rodina, žádný obrovský konflikt ohrožující postavy, prostě jen oddechové čtení pro radost. Ale moc hezké.
kavárny romantika pro dospívající mládež (young adult)
Kratky, odpocinkovy pribeh...cteno v originale. Jako jednohubka mezi složitějšími sagami poslouzi skvele. Postavy jsou sympaticke, budovani kavarno/pekarny je uveritelne a celkove se kniha cetla moc dobre.