Legendy & latéčka
Travis Baldree
Legendy a latéčka série
1. díl
Barbarská orkyně Viv je už unavená dlouhými léty neustálých bojů a vandrování. Naposledy tedy zasekne meč do lebky nepřítele a vydá se vstříc novému osudu. Zapomenutá legenda, jistý bájný artefakt a notná dávka naděje ji zavedou do ulic města Thune, kde si hodlá otevřít první kavárnu, ačkoliv zde o kávě dosud nikdo neslyšel.Její sny o novém životě, v němž bude místo smrtelných ran rozdávat šálky s lahodným nápojem, jsou však značně nejisté. Viv se musí vypořádat s řadou překážek jak ze strany svých starých známých, tak i nekalých živlů samotného města. Aby uskutečnila své plány a zbudovala podnik, který se ve městě udrží, musí si Viv získat nové přátelé a naučit se řešit problémy jinak než mečem.Příběh představuje horký šálek něžné fantasy s pořádnou čepicí našlehané poetiky.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2023 , Laser-books (Laser)Originální název:
Legends & Lattes, 2022
Čekala jsem mnohem více, ale svůj účel oddychové četby to splnilo. Vůbec mi nesedla poslední část knihy, kde se v retrospekci čtenář dozvěděl, jak se Viv ocitla poprvé v kavárně. Daná část mi nepřišla vůbec důležitá a působilo to jen jako by autor tlačil na sílu počet listů.
Kromě toho mi byly všechna hlavní postavy sympatické a oceňuji, že dramata se vždy vyřešila takovou něžnou formou. Pokud v tom člověk hledá relax na dovolené nebo před spaním doporučuji.
Legendy mě velmi příjemně překvapily. Nečekala jsem, že by mě zrovna tenhle typ příběhu mohl bavit, pohltit a dát mi něco, co jsem nevěděla, že vůbec u fantasy občas potřebuju - klid a pohodu. Naprosto jsem se do toho položila a celý ten proces vybavování i provoz kavárny jsem si vážně užila. Dokonce jsem si po dočtení uvědomila, že bych to akční vyústění hlavní zápletky dokázala postrádat. Klidně by mi stačilo jen vařit kafe, péct bochánky a pozorovat hosty zas a znovu. :)
Na plný počet to není, ale stojí za to, protože je jiná než všechny ostatní v tomhle žánru a to je přece skvělý. :)
Vzhledem k tomu, že kniha má na Goodreads hodnocení 4,12* jsem čekala víc. Celý svět a postavy v něm měly podle mě slušný, ale bohužel nevyužitý potenciál. Není tu moc akce, ale to nemusí být nutně na škodu. Krize se tu však řeší ve stylu Deus Ex Machina a romantická linka taky mohla být o dost lepší.
Navzdory všemu výše uvedenému se to nečetlo špatně a příběh má příjemnou a přátelskou atmosféru.
Jedna z nejvíc oddechových fantasy které jsem kdy četla. Pravděpodobně to nebude spoustě lidem po chuti ale mě se to moc líbílo. Mělo to ten pohodový vibe který jsem očekávala, zápletka sice nebyla nijak originální ale neurazila a postavy byli moc sympatické.
Oceňuju recept na knoflíčky, rozhodně se do nich jednou pustím. Stejně tak jako do dalšího dílu.
Takové milé fantasy! Dlouho jsem nečetla nic tak jednduše obyčejného a oddechového. Ano, mohlo to být propracovanější, s dlouhosáhlými vztahovými zákruty a historickým backgroundem, ale to bych si to neposlechla jen tak ve vaně nebo u vaření. Takže za mě pohoda! :)
(SPOILER)
Nic moc. Charaktery i prostředí vůbec nepůsobí fantasy. Tedy je tam spousta fantasy ras, které ale slouží jen ke stereotypům. Vše se odehrává v typické současné americké kavárně a fantasy prvky jsou zde jen k tomu aby autor vysvětlil jak věci fungují, když ve světě nemají elektřinu. Svět i zápletka jsou velice povrchní a veškeré drama se vždy nějak samo vyřeší o pár stránek dál.
SPOILER: Zápletka s mafiánkou, která posílá své poskoky, aby vybírali výpalné, se vyřeší tím, že jí chutnají cinnamon rolls z kavárny. A tak je dostává zadarmo a je hotovo, nekecám. Dokonce po požáru zasponzoruje hlavním hrdinkám výstavbu nové kavárny. Nikdo z kladných hrdinů vůbec neřeší, že nejspíš peníze musí pocházet z výpalného z ostatních obchodů. Mafiánka je má ráda a tím je z ní rázem kladná postava.
Druhý záporák je zlý psychopat, to jeho jediná charakterová vlastnost. Motivaci téměř nemá.
Milá kniha s milým příběhem a nádhernou obálkou a ořízkou.
Kniha nikoho neurazí, ale ne všechny nadchne.
Doopravdy se jedná pouze o příběh vystavění kavárny a jejího provozu.
Čte se rychle a stránky s dějem pod prsty rychle utíkají.
Co si budeme nalhávat, knihu jsem si koupil, protože mě na instagramu zaujal přebal a celkové zpracování. Ani jednou jsem si ale tenhle nákup nevyčítal. Ano, kniha je místy jednodušší, ale čte se skoro sama, a velmi rychle pohltí. Já jsem se bavil a pasáží u kterých jsem se zasmál bylo celkem dost, takže za mě maximální spokojenost. Kdo čeká nějakou epickou fantasy ale bude zklamaný.
Milá a hřejivá knížka, s neotřelým nápadem na zápletku, příjemná fantasy plná kávy, sladkého pečiva a nadpřirozených postav.
Plyne relativně klidně, ale tak hezky, nenudí, hřeje a těší. Myslím si, že ideální čtení na podzimní či zimní večery s kávou či čajem.
Původně jsem chtěla dát čtyři hvězdičky jen za to něco málo, co mi přišlo nedoladěné, ale pak jsem se zamyslela a došlo mi, že tu je pár věcí, co tak nějak vyšuměly. A nemyslím tím jenom epilog. Prostě jsem čekala, že s tím autor něco provede, ale vzhledem k tomu, že druhý díl je prý prequel, to asi nehrozí ani tam. :) Část po konci mě navíc vyloženě rozladila a nějakou dobu mi trvalo, než jsem se k ní dostala – já vím, že je to bonus, ale přišlo mi to, jako by se člověk po tom, co Harry Potter mává na rozloučenou svým dětem na nádraží, skočilo k „Jak to tenkrát u Dursleyů vypadalo, když vyrůstal.“
Ale pod tři hvězdičky už určitě jít nemůžu, protože je to hrozně milý příběh, u kterého jsem se musela usmívat a dostávala chuť na kafe. :) Že se nic moc neděje mi taky nevadilo. Vlastně moc ani to, jak jde všechno nakonec hladce (s výjimkou toho, co mi právě přišlo nevyužité). P.S.: Poslouchala jsem jako audioknihu a to nejspíš také dost pomáhalo. Klára Suchá čte tak příjemně (když jsem si zvykla na nádechy, které nevím, jak moc jsou nebo nejsou u ostatních, tolik jsem jich neposlouchala), že mám skoro chuť hledat další audioknihy i podle toho, jestli je čte ona. :)
V době, kdy tato knížečka vyšla, jsem se nechala zlákat krásnou ořízkou a na doporučení kamarádek si ji pořídila, aby se mi vyjímala v knihovničce.
Čas plynul a já se nemohla dokopat k tomu, abych ji začala číst. Nakonec jsem tedy sáhla po namluvené verzi, díky které jsem si zpříjemnila cestu autobusem.
Co jsou "Legendy a latecka" zač?
- oddechovka - poklidný příběh bez akce
- nádech LGBT - jediná kapitola v knize , takže není třeba zoufat
- návod, jak si otevřít kavárnu ve fantasy světě
Doporucuji spíše poslouchat i před spaním, protože během některým pasážích se budete nudit
tam pri taumickej línii skalvertský kameň zahori, okruh šťastia privolá a k túžbam dvere otvorí
——————
Legendy & Latte ~ Travis Baldree
4/5*
Goodreads : 4,13*
—————————
Feel good fantasy je presne tak milučká a lahodná ako Latte :) nečakajte akcie ale závislosť na káve dvojnásobne zaručená :)
Máme tu svet fantasy z iného uhľu.. je o novej ceste… novom sne a odhodlaní ísť si za tým aj keď ostatní tomu nerozumejú..
O priateľstvách tých najuprimnejšich aj nástrahách pri začiatkoch… všetko do seba zapadá ako skladačky puzzle..
Tu by som sa zaobišla aj bez romantickej linky.. ako čakala som ju … dúfala … ale keď prišla nooo… nečakala som tuto osobu..
Aj keď vás už nebaví vaša doterajšia cesta.. je čas zavesiť svoj meč na stenu - doslova:) a ísť za novým dobrodružstvom ako naša Viv.. lebo ja mám pocit že bez nej by nebola káva :)
Inak kniha je krásne graficky spracovaná ako ten skoricovy slimáčik a čo ma úplne prekvapilo bolo graficky znázornenie kapitol
Fantasy z iného uhlu ..cozy vibes a ja som si zamilovala všetky postavy a Amitu trochu viac
Pěkné odpočinkové čtení. Ne že bych se u toho nijak zvlášť nasmála, ale bylo to příjemné čtení. Budování kavárny si autor také musel prostudovat a události do sebe pěkně zapadali ať dějová linka nebo rozšiřování nabídky pití a jídla v kavárně. Prostě klidné a krásné odpočinkové čtení na večery.
Knihu nemohu hodnotit jinak, než průměr, i když je to možná nefér.
Příběh je propagován jako feel good fantasy, což asi plní na jedničku. Akce by se dala spočítat na prstech jedné ruky a člověk má při čtení pocit, že proplouvá na obláčku a sleduje hlavní hrdinku v situacích nudného běžného života. Co si budem, ničí život není neustále boj na život a na smrt, jak se může zdát z jiných fantasy a tak nějak se kniha zaměřila právě na to období po.
Nepopírám jistou čtivost a osvěžující nádech normálna se skvělou atmosférou malé milé kavárny (a to říkám jako člověk, co kafe nepije a smrdí mu, ale prostředí je tak pěkně popsané, že na mě dýchlo to nadšení z onoho nápoje).
Teď přijde to moje ale, proč knihu nakonec hodnotím průměrně. Tím, že se tam vážně nic neděje, hlavní hrdince padají společníci stejného ražení doslova do klína a vše je takové šťastné a spokojené, prostě jsem se nudila a to hodně ovlivnilo můj pohled na příběh. Feel good knihy prostě očividně nejsou pro mě a opravdu nepotřebuji číst přes 300 stran o tom, jak někdo vaří kávu a chodí na nákupy.
Romantická linka za mě byla úplně zbytečná a mě se tam nehodila. Nějak mě mnohem víc bavilo to fungování party přátel bez těhle vážných citů.
(SPOILER) Mě se kniha hodně líbila. Byla taková odpočinková. Hlavně tam byla kavárna co mám nejraději. Jinak se jedna o Viv která si chce splnit si svůj sen si postavit svoji vlastní kavárnu. A nikdo proste nezná co je to čaj a nebo káva. Za mě fakt skvělá!
Nejdříve jsem se knihy bála, že to bude nudné, bez akce s jenom o tom jak někdo má kávárnu. Bylo to opravu jenom o vedení kavárny a bez akce, ale bylo to naprosto skvělé. Krásná oddechovka co pohladí po duši.
Romantická linka tady byla okrajově, ale strašně se mi líbila. Byla krásně jemně napsaná. Postavám jsem věřila vše. Řadí se mezi nejlepší co jsem kdy v knihách četla.
Velmi me tento příběh překvapil a všem doporučuji. Jen opravdu počítat, že de jedná o feel good a proste tam moc té akce není
Kdo nenarazil nebo neslyšel o knize Legendy & Latéčka jako by nežil. Bez okolků přiznávám, že jsem se nechala zlákat i já a po vydání knihy jsem si jí pořídila a teď jsem po ní sáhla, že by mě mohla vytáhnout ze čtecí krize, což rozhodně splnila, ale...
Že je to kniha milá a roztomilá o tom nebudu polemizovat, taková skutečně je, čte se lehce, ale po těch ohlasech a označení feel good román jsem asi čekala trochu něco jiného, něco možná hlubšího. Legendy a latéčka tak nějak plují po povrchu a servírují nám ač milou společnost v příjemné kavárničce, ale to je za mě tak asi všechno.
Čekala jsem od příběhu trochu víc, nebýt té velké propagace, kterou měla jak v zahraničí tak u nás, tak bude vyčnívat hezkou ořízkou, ale dle mého to je průměrné čtení...ale třeba je to mnou, že jsem od knihy čekala víc, ale vzhledem k tomu, že už teď víme, že od autora u nás vyjde další kniha, tak ho zkusím a budu doufat, že mi dá víc.
Tohle bylo přesně takové miloučké a oddechové čtení, které jsem k všemu tomu spěchu a stresu ze zkouškového potřebovala. Udělat si dobrou kávu a začíst se bylo jako pohlazení po duši. Příběh už byl od začátku čtivý a zajímavý. Rychle se to četlo a ta úžasná atmosféra na mě dýchala z každé stránky. Viv i Tandri mi rychle přirostly k srdci. I většina ostatních postav byla skvělých. Romantická linka mi nijak nevadila, bylo to celkem roztomilé. Někdy se rozhodně pustím do dalšího dílu.
kavárny romantika pro dospívající mládež (young adult)
2023 | Legendy & latéčka |
2024 | Knihkupectví & kostní prach |
Krásné, roztomilé, hřejivé a provoněné kávou. U Legend a Latéček spokojený čtenář bude jistě upíjet kafe s intenzivním aroma, vrnět blahem jako kocouromor a zkrátka se příjemně bavit.
Více od toho ale nečekejte. V podstatě je to milá fantasy o zařizování kavárny. Někdo kosí příšery po zaklínačsku, někdo sbírá kouzelné trofeje do inventáře a někdo zkrátka přidává nové lahodné položky do kávového menu! :)