Lekári
Erich Segal
Erich Segal sa preslávil najmä svetoznámym románom Príbeh našej lásky, ktorý bol aj úspešne sfilmovaný. Jeho ďalšie diela Oliverov príbeh, Muž, žena a dieťa, Chlapci z Harvardu a Kto nepozná lásku sa takisto stretli s obrovským čitateľským ohlasom a vzápätí sa vyšplhali na prvé miesta v rebríčkoch svetových bestsellerov. Lekári sú bravúrne spracovanou mozaikou niekoľkých študentov lekárskej fakulty na Harvardovej univerzite.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1995 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Doctors, 1988
Nádherná kniha, kterou jsem četla už kdysi před lety a nyní jsem se k ní vrátila v rámci čtenářské výzvy. Příběh je natolik poutavý, že na konci člověk lituje, že už je konec. Jednotlivé postavy jsou skvěle vykresleny a jejich osudy skládají milý čtivý příběh.
Příběh knihy je vyprávěn velmi poutavě a charaktery hlavních postav jsou skvělé vykreslené. Sice některé pasáže mi přišly drobet zbytečně detailní a někdy až možná trochu umělé natahovaly knížku, ale celkově se mi kniha líbila a bavilo mě to. Byl to velmi zajímavý exkurz do hlav a prostředí doktorů, které je pro mě určitým "neprobádaným územím" a o to více mi to přineslo poučení a rozšíření obzorů.
Naprosto úžasná kniha, u které, když dočtete, tak litujete, že už je konec. Doporučuji k přečtení.
Moje srdeční záležitost! Tuhle knihu jsem četla asi 20x. Dokonce jsem jeden (brožovaný) výtisk „vyčetla“ natolik, že se totálně rozpadl a musela jsem si koupit knihu znovu - tentokrát již vázanou. Už jsem ji mnohokrát doporučila, dcery se mi smějí, jak často z knihy něco cituji... Už jsem ji asi rok a půl nečetla a tak jsem se do ní opět - v rámci Výzvy 2021 - pustila.
Doufám, že si ji končně přečteš @Áža707
Velmi zajímavá kniha o lékařích, na zamyšlení. Jen mě mrzí překombinovaný a na pomalu plynoucí knihu moc rychle utnutý konec.
Kniha se velmi dobře čte, rychle dokáže v táhnout do děje. Jediné, co mi na ní vadí, je počet stran. Je to ale hezký příběh kamarádů od dětství.
Poměrně dlouhá a čtivá kniha popisující život několika lékařů-spolužáků od dětství přes náročná studia, začátky praxe až po dospělost. Některé příběhy a myšlenky jsou zajímavé, někdy to sklouzává do takové průměrné limonády. Dobrá kniha na dlouhé zimní večery.
Kniha, kterou miluji už asi 20 let a ke které se vždy budu ráda vracet. Všem doporučuji
Chvilku mi trvalo než jsem se začetla, pak uz jsem " hltala" každou stranku.
Kniha se mi velice líbila.
Příběhy hlavnich hrdinů i jejich myšlenky
Moc zajímavý vhled do myslí doktorů, jejich problémů a pochybností. Líbilo se mi propojení se skutečnými dějinami a zpracování otázky přátelství.
Poněkud zdlouhavý popis událostí se nakonec proměnil v zajímavý příběh. Nakonec jsem obšírnější popis ocenila. Doporučuji.
Rozsáhlý román z lékařského prostředí.Popisuje osudy spolužáků z lékařské fakulty v 60.letech v USA.Těžké začátky,vyčerpání i přátelství na celý život,hledání spávné odbornosti,konkurenční boj.Určitě doporučuji - skvělé.
Obsáhlá kniha o velkých tématech, které ve velké míře mají vliv na naše životy. Lékařství je věčným hledáním důvodů-příčin, jež vysvětlují následky. Věda ale nemůže pochopit zázrak, který se taky někdy stává(závěr). Kniha mne velice zaujala, zejména z psychologického hlediska-vytvořením dobře výstižných postav: Barney, Laura, Bennet, Seth,..Otázkou je, zda je tato kniha vhodná pro ženy očekávající své první dítě po třicítce, vzhledem k až paranoidnímu průběhu Lauřina porodu(40) a jeho následků. Kniha u mne bude v TOP 20 někde za dvanácti knihami Chaima Potoka.
Kniha mi byla doporučena mojí paní sousedkou, které je v současné době něco málo přes 80 let. Pokaždé, když se potkáme a bavíme o knížkách, které čte, ji moc děkuji za doporučení této knihy. Kniha je krásná, je v ní popsán vyvíjející se život a osudy mladých doktorů. Knihu určitě doporučuji.
lékařské prostředí rasismus nemocnice, špitály eutanazie nemocní studenti medicíny, medici doktorské studium lékaři
2006 | Doktoři |
1993 | Love story |
1996 | Gentlemani z Harvardu |
1993 | Víra a láska |
1995 | Ceny |
Skvelá kniha, ktorú odporúčam všetkym milovníkom klasických príbehov.
Myslím si, že svojim obsahom je nadčasová, lebo hoci sa lekárske metódy a teórie menia, bolesť a strach trpiaceho človeka zostávajú stále rovnaké, tak ako otázky lekárskej etiky, cti a zodpovednosti.
Autorovi sa to všetko podarilo zachytiť na jedinečne vyprofilovaných postávach, s ktorými som prežívala ich úspechy i pády, bolesti i radosti, sklamania či naplnené očakávania. Príbehy jednotlivých postáv boli prepracované a na ich pozadí boli popísané i vtedajšie spoločenské pomery, ktoré iba podčiarlovali ich reálnosť alebo uveriteľnosť.
Pre mňa osobne bol dokonalý i koniec, na ktorom chcel autor poukázať na nevyspytateľnosť medicíny, tam kde nezaberie trdičná medicína, môže pomôcť alternatívna, prípadne láska alebo zázrak z božej vôle...