Štěstí přijde zítra
Zdeňka Bezděková
Tato kniha navazuje na dětskou knihu Říkali mi Leni . V knize autorka líčí osudy českého děvčátka zavlečeného za války do Německa. Německá Leni Freiwaldová se mění v českou Lenku Sýkorovou, která se vrátila i se svojí maminkou, která přežila koncentrační tábor. Vrátily se do Čech do malého městečka na Šumavě za svým dědečkem.... celý text
Bohužel z knihy úplně číší komunistická propaganda, až mě to rušilo od samotného děje a pocitů dospívající Leni. Ale aspoň jsem měla příležitost se zamyslet nad tím, že návratem z koncentračního tábora teprve vše začínalo a hodně lidí si znovu hledalo smysl života a začínali od začátku.. Smutné, ale je to kus naší historie, neměli by jsme na ní zapomínat..
Krom vzpomínek na koncentrační tábor mě kniha dost zklamala, Říkali mi Leni je bez debat úplně jiný level, tohle mi připadá trochu jako komunistická propaganda.
Četla jsem kdysi, ale několikrát. Další osudy malé Leni, tentokrát po návratu do vlasti.
Říkali mi Leni nesrovnatelně lepší. Ačkoli i zde je dobře vystižená psychologie hlavní hrdinky, už dospívající dívky. Bohužel poplatnost době je citelná, škoda.
Říkali mi Leni se mi rozohdně líbilo víc, ale tohle taky nebylo špatné. Taky mě velmi oslovili vzpomínky na koncentrační tábor.
Taky si tuto knihu pamatuji ale je popsána lepší psychologie dítěte - zotavuje se lehčeji z návratu z Německa, ale je tam také popsán počátek 50 let kdy chtěli lidé utíkat za hranice.
2001 | Říkali mi Leni |
1979 | Štěstí přijde zítra |
1986 | Bludný kámen |
1979 | Bílá paní - Obnovený obraz |
1974 | Marta věří na zázrak |
Jako příběh pěkný. Nejvíc mě tam dostal příběh Erny, ale nevadí.
Ale.
Já chápu, kdy to bylo napsáno a kdo to napsal, ale z té knížky by to řvalo víc jedině, pokud by byla obálka knihy červená s hvězdou místo názvu. :D (Především ten konec byl tak rudý, až se papír styděl, že je bílý).
Mno... říkali mi Leni bylo lepší. Není debat.