Letní dny a noci: 12 prázdninových políbení
Stephanie Perkins , * antologie
12 prázdninových políbení. Možná za to můžou ty dlouhé a líné dny, nebo je to možná to teplo, co lidi dohání k šílenství. Ať tak či tak, léto je tím správným časem na lásku. Letní dny a noci vám přináší 12 kouzelných prázdninových políbení od těch nejznámějších young adult autorů. Vytáhněte svou plážovou stoličku a nasaďte si sluneční brýle, máte před sebou dvanáct příběhů, ze kterých sálá letní nálada a do kterých se zamilujete.... celý text
Literatura světová Povídky Pro děti a mládež
Vydáno: 2017 , CooBooOriginální název:
Summer Days and Summer Nights: Twelve Love Stories, 2016
Tak z téhle knížky mám rozporuplný dojem. Některé povídky dobré, některé skvělé a některé... u kterých jsem se zmohla jen na "co to sakra?!". Pár povídek bych označila za literární brak, tak 1/3 byla dobře čtivá. Asi to stojí za přečtení ale knihu bych si nikdy nekoupila.
Tak tohle byla opravdu velká dřina... Ze zimní "varianty" jsem byla nadšená a přečetla ji na jeden zátah. Tady se to ukázalo jako obrovský problém. Prakticky okamžitě po přečtení jsem u většiny povídek zapomněla o čem vlastně byly.
Nejvíce mi v paměti utkvěla jediná a to od Jennifer E. Smith. A překvapila mě Cassandra Clare, jejíž Lovci stínů si mě vůbec nezískaly, ale povídka od ní byla celkem milá. Přesto převažují povídky, které se mi nelíbily. Škoda.
Některé povídky se mi opravdu líbily, a kdybych měla hodnotit jen povedené povídky, dala bych 5*, jenže hodnotím celý obsah knihy a s ním i doopravdy nepovedené, u nichž mě až udivovalo, jak je tam mohla Stephanie zakomponovat! Doporučuju přečíst jen některé z nich, aby vám nezkazily dojem z knížky, třeba povídku Zbrusunová atrakce.
Tuto knihu jsem četla na dovolené a možná, že i to ovlivnilo moje hodnocení. Ačkoli se mi nelíbila tolik, jako Dárek z pravé lásky, rozhodně doporučuji si jí přečíst, pokud máte náladu na oddechové čtení, které vás dokáže rozesmát i rozplakat :). Povídkami, které se mi nejvíce líbily jsou Hlava, šupiny jazyk ocas, Za devadesát minut zabočte na sever. Povídky, které mě nejvíc bavily jsou Zbrusunová atrakce, Poslední bitva v Krváku a Milostný labyrint (od kterého jsem toho vzhledem k názvu moc nečekala). Povídkou, která by mi v knize vůbec nechyběla je Zvrácená rozkoš...
Tato knížka byl jeden velký omyl. Čekala jsem od toho mnohem, mnohem víc. Knížku jsem četla ve volných chvílích ale některé příběhy neměly ani hlavu a patu. Spíše jsem ji prolistovala než přečetla. Hvězdičky dávám za hezkou obálku a grafické zpracování.
Kniha se prakticky nedá hodnotit jako celek, protože každá povídka byla něčím jedinečná. Povídky rozepisovat nebudu, jen ohodnotím.
Hlava, šupiny, jazyk, ocas - 3,5*
Hodně štěstí a na shledanou - 4*
Zbrusu nová atrakce - 5*
Tisíc způsobů, jak by se to všechno mohlo pokazit - 5*
Mapa perfektních maličkostí - 5*
Ani jedna ze "slabších" povídek mě vyloženě nenudila a tato sbírka dle mého stojí za přečtení.
Po sbírce Dárku z pravé lásky, který mě opravdu naladil na Vánoce, jsme doufala, že to samé se podaří další sbírce, tentokrát v období léta... Bohužel mě kniha zklamala na plné čáře, přesvědčila mě o tom, že slavná jména autorů na obálce nemusí vždy zaručovat úspěch... Některé povídky byly absolutně o ničem a podle mě i nesmyslné... Líbily se mis nad jen 2 a i na těch bych byla schopná jmenovat pár negativ... Jaká škoda...
Tak tahle kniha me bohuzel hodne zklamala.. Ze vsech povidek se mi opravdu libily tak dve. Zbytek jsem docetla ciste z donuceni, aby se nereklo.
Knížka se mi celkem líbila, i když ta s vánočními povídkami byla lepší. Některé povídky byly zbytečně dlouhé, některé by si zasloužily více prostoru - nejlépe celou knihu. Ale celkový pocit je, že to bylo nemastné neslané. Ale jako letní čtení u vody to bylo fajn.
Čekala jsem oddychové povídky na léto, ale chytily mě tak tři nebo čtyři. Ostatním jsem fakt nerozuměla nebo jsem musela v půlce zanechat čtení a přeskočit protože jsem se absolutně nezačetla. Takže celkově velké zklamání, bez této knihy bych se fakt obešla.
Trvalo mi celkem dlouho než jsem tuto knihu přečetla. Některé povídky se mi hodně líbily a jiné jsem vůbec nechápala. Oproti Dárku z pravé lásky hodnotím jen 3 hvězdičkami z 5.
Hlava, šupiny, jazyk, ocas – 1/5
Konec lásky – 4/5
Poslední bitva v krváku – 3/5
Zvrácená rozkoš – 4/5
Za devadesát minut zabočte na sever – 5/5
Suvenýry – 4/5
Setrvačnost – 4/5
Milostný labyrint – 1/5 (nedočetla jsem ji)
Hodně štěstí na shledanou – 4,5/5
Zbrusu nová atrakce – 4/5
Tisíc způsobů, jak by se to všechno mohlo pokazit – 4/5
Mapa perfektních maličkostí – 5/5
Na tuto knížku plnou povídek jsem se těšila, některé povídky jsou hodně povedené a některé mé hrozně nudily nebo je absolutně nechápu.
5* - Za devadesát minut zabočte na sever, Milostný labyrint, Zbrusu nová atrakce, Setrvačnost
4* - Konec lásky, 1000 způsobů jak by se to všechno mohlo pokazit, Hlava, šupiny, jazyk, ocas
3* - Hodně štěstí a nashledanou, Mapa perfektních maličkostí, Zvrácená rozkoš
2* - Suvenýry
1* - Poslední bitva v Krváku -- po přečtení téhle povídky mě napadlo jen "Co má sakra Libba Bray za problém?"
Nevím proč ale z této knihy jsem moc zklamaná. Nenadchla mě tolik jako 12 zimních políbení. Na těch Vánocích je něco krásnějšího a kouzelného než léto. Nevím. Ano. každý se po těch mrazicích večerech těší na sluneční paprsky, která ohřejí naší kůži. Ale u této knihy jsem jaksi to léto neprožívala jako ty Vánoce. Slavné spisovatelé jako Je: Cassandra Clare, Veronica Roth či je to i možné Leigh Bardugo? - Mě zklamali. Jejich série jsou legendární ale povídky aspoň pro mě katastrofa nezaujali mě a já jsem je jen přejela očima. Za to neznámí spisovatelé - některé šli a zaujala mně hra ze slovy či pocity o lásce :-)
Kniha je krásná uvnitř - škoda, že mě ta žlutá sluníčka, která v knize jsou neohřála.
Dvanáct prázdninových políben... co k tomu dodat. Prostě jsem čekala něco jiného, něco lepšího. Nejsem povídkový typ, takže možná proto se mi to nelíbilo. Potřebuji rozvětvený příběh. Některé povídky byl hezké a milé, ale to je vše. Nečekala jsem, že do nich budou vloženy i fantasy prvky, to mi k nim vůbec nesedělo. Některé povídky jsem i přeskočila, protože mě jednoduše nebavily. Škoda.
První povídky mě nijak extra neoslovily, ale poslední tři byly perfektní. Plus ještě Setrvačnost od Veroniky Roth a pokračování od Stephanie Perkins taky dobré. Takže tak půl na půl. Prostě pohodové, oddychové, nenářočné čtení na léto. Hvězdičku navíc má u mě obálka a grafické zpracování knihy. To je perfektní! První - zimní díl Dárek z pravé lásky se mi líbil o hvězdičku víc (kniha měla větší kouzlo). Ale i tak hodnotím jako povedené a dobré :)
Kniha je stejně dobrá jako její předchůdkyně Dárek z pravé lásky, některé z povídek jsou fantasy. Pohodové letní čtení
povídky prázdniny léto pro dospívající mládež (young adult)
Část díla
- Hlava, šupiny, jazyk, ocas 2016
- Hodně štěstí a na shledanou 2016
- Konec lásky 2016
- Mapa perfektních maličkostí 2016
- Milostný labyrint 2016
Stejně jako v předchozí knížce tu byly dobré i špatné příběhy. Až na to že v předchozí převažovaly ty dobré a tady ty špatné. Z těch dobrých stojí za zmínku příběh od V. Rothové, L. Grossmana a samozřejmě S. Perkinsové. Ze zbylých příběhů je tam pár průměrných ale taky pár hodně špatných.