Letní záhady
Agatha Christie
Nově sestavená sbírka povídek s letní tematikou. Se stoupající teplotou roste i potenciál zla. Od Cornwallu po Francouzskou riviéru, ať už na pozadí delfských chrámů nebo anglických venkovských sídel, nejslavnější postavy Agathy Christie vyřeší i ty nejsložitější záhady. Rozložte si lehátko a užijte si poslech povídek plných rozmanitých zápletek a dějových zvratů z pera nejprodávanější autorky všech dob.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Povídky
Vydáno: 2022 , VoxiOriginální název:
Midsummer Mysteries, 2021
Interpreti: Otakar Brousek ml. , Andrea Elsnerová , Vojtěch Hájek , Zbyšek Horák , Jitka Ježková , Petr Lněnička , Jaromír Meduna , Růžena Merunková , Martin Písařík , Saša Rašilov
Agatha Christie je skvělá autorka, nicméně její romány mě zaujaly víc. Možná je to tím, že obecně povídky nemám příliš v lásce, ale přišlo mi, že místy to spíše připomínalo příběhy z knih logických hádanek.
Tak Agatha nemůže nikdy zklamat, nicméně když bych si měla vybrat mezi tímto letním výběrem a tím zimním, tak ten zimní byl pro mě čtenářsky o dost zajímavější.
Soubor krátkých detektivních příběhů. I když pod titulem "Letní záhady"........ do této dušičkové doby, pod lampou s dobrým čajem, tyto detektivní příběhy z této knihy určitě nezklamou.
Tato nová kompilace povídek A.CH. se hodně povedla. Ačkoliv jsem všechny víceméně znala, ať už z knih nebo TV zpracování, početla jsem si a všechny texty jsem si opravdu užila. To je vlastně to největší mistrovství paní Christie, její práce baví i při opakovaném čtení.
(Přesto trochu závidím Luna5000, která ve svém komentáři zde píše, že to byla její první kniha od Agathy. Je tolik dobrého čtení, co ji ještě čeká :-).)
Kniha,krátkých originálních povídek z pera královny napětí.I když jsou příběhy určené na letní dovolenou na pláž i teď na podzim mi zpestřily několik večerů.
Docela příjemné čtení detektivních příběhů ve formě kratších povídek. Její knihy se mi vždy líbily a tak tomu bylo i tentokrát, i když trochu jinak.
Byla to moje úplně první detektivní knížka od Agathy Christie a asi i úplně první detektivka vůbec. Knížka rozdělená na krátké povídky se četla velmi dobře. Některé kapitoly jsem četla své babičce a při čtení jsme společně hádali, kdo je vrahem či zlodějem a jak to nakonec dopadne. Některé povídky však neobsahovali slečnu Marplovou či Hercula Poirota a to mě docela zklamalo a myslím, že asi jednu povídku jsem tak nějak nepochopila, ale to je zřejmě moje chyba, autorce to rozhodně za vinu nedávám. Nicméně povídky byly moc hezké a povedené a rozhodně touto knížkou od autorky nekončím. Agatha Christie je prostě mistryní detektivního žánru.
PS: Tahle obálka se jim moc povedla.
Super sbírka povídek, většina se mi moc líbila.. Mám ráda zápletky jaké Agatha vymýšlí..Kniha byla svižná a hezky zpracovaná.
Velmi milý výběr povídek. Pohodové čtení k vodě. Zajímavé jak si autorka prohrála s povídkou Smrt na Nilu a jak se později liší tento stejnojmenný román.
Samozřejmě, že z povídek ACH vznikají stále nové a nové kompilace, teď se zaměřili na sezónní soubory (i když se tam občas ta sezónnost těžko hledá).
Příjemný výběr, člověk se tak dostane i povídkám bez velkých detektivů.
Nicméně např. povídka Smrt na Nilu má s románem Smrt na Nilu společný snad jen Nil, v tomto případě není žádná povídka zkráceninou nějakého románu, ani nejsou nijak upravené proti původním.
Každá povídka je cca na pět až deset stránek, takže ideální k vodě, aby se člověk nespálil :) Některé už jsem znal, protože jde o povídkovou verzi pozdějího románu (např. Smrt na Nilu), ale i u nich je zajímavé, jak si s nimi Agatha pohrála a jak se povídka od pozdějšího románu liší. A hrozně dobře se to čte! Moje nejoblíbenější byly Chrámek bohyně Astarté a ta z Delf, která se točí kolem podivného únosu bohatého synáčka.
Zkrácená většina povídek běžných příběhů (či povídek). Některé i hodně upravené - původní, jak byly vydány z tisku novin kam Agatha psala. Přesto, kdo zná knihy, (většinou) nic moc nového. Trochu mě to tím zklamalo, ale dalo se to očekávat (moje chyba ;-) ). Přesto se to hezky čte, a je zajímavé vidět rozvoj jejích povídek v samostatné knihy. Hezké vydání.
Část díla
Chrámek bohyně Astarty / Chrám bohyně Astarté / Svätyňa bohyne Astarty / Svätyňa bohyne Aštarty
1932
2003 | Vražda v Orient-expresu |
2004 | Smrt na Nilu |
2001 | Záhada na zámku Styles |
2016 | Neočekávaný host |
Pro pečlivého diváka všeho zfilmovaného je těžké něco od Agathy Christie číst. Tím spíš, když nemám ráda, když vím, kdo je vrah. I tak jsem si na této knížce našla své a příjemně si početla, byť počátkem ledna logicky nikoliv na lehátku ve stínu stromů, jak je knihou doporučeno :o)