Dobronínské morytáty
Vlastimil Vondruška
Letopisy královské komory série
Na počátku adventu přijíždí Jiří Adam z Dobronína s pomocníky bakalářem Petrem a jeho ženou Rozárkou na svůj statek na Vysočině, kde hodlá během Vánoc odpočívat. Ale ihned po příjezdu ho vyhledá stařena, která byla kdysi jeho kojnou. Prosí o pomoc, protože se ztratil její vnuk. Jiří Adam z Dobronína záhy najde jeho mrtvé tělo v opuštěném mlýně. Před očima se mu začnou odvíjet vzpomínky, jako by se vracel do doby, kdy v Dobroníně vyrůstal. I když je advent a křesťané by měli očekávat narození Páně, dojde k dalším mordům a smrt hrozí i jemu. Naštěstí má své dva oddané pomocníky.... celý text
Detektivka příhodná pro čtení za zimních večerů. Tedy spíše za zimního večera, neboť odejít od rozečtené knihy jde těžko. Jen trochu udiví neobvyklá fyzická zdatnost některých postav.
Když už se blížil konec knihy a já si říkal, že vrahem nemůže být nikdo z představených postav, tu jsem prozřel a byl velice překvapen, jak to autor neskutečně zamotal.
Poklidný adventní čas zas tak poklidný nebyl, Jiří Adam přišel o řadu iluzí, nic nebylo jak se zdálo. Pan Vondruška našel zálibu v penězokazectví, poslední dvě knihy se stejným motivem... IMO je méně někdy více....
Letopisy královské komory jsou sice psané trochu nechronologicky, ale připadá mi, že zápletky jsou čím dál lépe propracované. Kniha se čte lehce, příjemně. Vřele doporučuji.
Tuto novinku jsem přečetal za jedno odpoledne. Jako vždy byla standartně dobrá a čtivá. S důvtipným pánem z Dobronína a jeho pomocníky Rozárkou a Petrem jsem se skvěle bavila a všem příznivcům pana Vondrušky ji můžu jen doporučit.
Zase musím jen obdivovat autora s neotřelým nápadem. Mě se kniha moc líbila a ani jsem netušil závěrečné rozuzlení. Doporučuji všem čtenářům nejen fandům pana Vondrušky. Krásně se kniha čte.
Advent to byl opravdu poněkud neklidný a rozuzlení zajímavé. Opět jsem si pochutnala. :)
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
Byla to taková zimní jednohubka. Zápletka byla tentokrát dost průhledná a už někde před polovinou se začalo rýsovat co a jak se má. Ale to nevadilo, kniha mě stejně bavila.