Jáchymovští démoni
Vlastimil Vondruška
Letopisy královské komory série
Mladý rytíř Jiří Adam z Dobronína se stane písařem Královské komory a jeho úkolem je dohlížet na pořádek v Údolí svatého Jáchyma, kde se podařilo nalézt stříbro. Do nové osady se stahují horníci z druhé strany hor a s nimi přicházejí lidé, kteří tu hledají obživu, někteří ovšem ne vždy čestnou. Krátce po příjezdu mladého Jiřího Adama dojde k vraždě šenkýře Margolda. Zdá se, že jde o banální zločin, jenže svědci hovoří o dvou démonech. Vyjde najevo, že obdobná vražda se stala před dvěma dny, kdy zemřel řeznický mistr. A aby toho nebylo málo, později dojde k další vraždě.... celý text
Byla fajn, rychle se četla, postavy se nepletli, není to takové složité jako u pana Oldřicha, přesto výborná kniha a ráda doporučuji.
Jsem maximálně spokojená. Mám Jiřího Adama z Dobrotína radši než supermana Oldřicha z Chlumu. Tady Jiří Adam řešil svůj první případ jako mladíček. Poklidně a logicky ubíhající děj. Žádné zvraty a podivné vyústění. Žádné deus ex machina. Pachatelé byli velmi brzy známi. Jak je ale usvědčit? Příjemná víkendová jednohubka.
Moje první kniha od tohoto autora. Po rozhovoru v českém rozhlase, kde mě zaujalo jeho vyprávění, jsem se rozhodla něco od něj si přečíst. Více mě lákala Husitská epopej, ale tu u nás v knihovně nemají.
Z knihy jsem nadšená, logická historická detektivka. Určitě sáhnu po dalších knihách.
Tento díl mě naprosto uchvátil už jen tím, že se jedná o mladého Jiřího Adama, ne o starého a zkušeného, ale mladého a po ženách toužícího jinocha :) Pan Vondruška opět nezklamal, naopak mě nepřestává překvapovat, zápletka dokonalá s úžasným rozřešením. Absolutní krása :)
Začátek bohaté"kriminalistické"kariéry Jiřího Adama.Jednoduchá zápletka, svižné tempo děje,velmi čitelné rozuzlení.Každopádně jsem obohatil svůj slovník o pro mě nové slovo"zvyjebanec"
Kniha nás opět po delší době zavádí do časů mládí našeho oblíbeného vyšetřovatele. Díky tomu se příběh odlišuje od ostatních, kde přeci jen riziko určité šablony může hrozit. I proto je knížka příjemným vytržením a každý autorův fanoušek si ji patřičně vychutná a ocení.
Knihy které jsem přidával do podobných jsou taktéž historické detektivky. Jejich autoři se tomuto tématu věnovali mnohdy i více než 10 knihami. Která z jejich děl jsou této knize nejblíže, nedokážu v tomto okamžiku posoudit. Domnívám se ale, že každá z nich čtenáře potěší.
Trochu mi trvalo, než jsem se začetla. Jiří Adam v mládí samozřejmě trošku ztrácí ze své výjimečnosti dané věkem, postavením a zkušenostmi. Na druhou stranu je vždy zajímavé být u toho, jak to začalo a mít možnost porovnat, jak se hlavní hrdina životem změnil. Vlastně mě to zajíčkovství s určitou nevázaností a pochopitelnou mladickou "nadutostí" (myšleno ve velké nadsázce) bavilo. Tím spíš, že už šlo tušit rysy toho moudrého muže, kterého známe.
Samotná detektivka nebyla nijak rafinovaná a vlastně bylo docela brzy zřejmé, jak to všechno bylo, ale pochybnosti mladého písaře příběhu určité napětí dodají.
Celkově patří do série a pobavila, ale jinak spíše průměr. 70 %
Svižné, se spádem, zajímavou zápletkou... no a vždycky mne bavily příběhy začátků oblíbených detektivů. Hezká četba na letní odpoledne!
Příjemný a čtivý příběh. Vadilo mi pouze to, že kniha, která je desátá v této sérii popisuje příběh mladého Jiřího Adama z Dobronína a jeho začátky písaře u Královské komory.
Další z Vondruškových povedených knih. Autor nikdy nezklame. Skvělý nenáročný děj a příjemné čtení. Stránky utíkají před očima a rozuzlení je skvělé.
Velmi pěkné pátrání písaře české koruny po vrazích v našem kraji. Autor zajímavě vykreslil chaotický vznik Jáchymova i s fáráním ve stříbrném dole. Jsem spokojen a potěšen.
Nedavno jsem v Jachymove byl, ale uvedomil jsem si to az za pulkou knizky, kdyz uz moje predstava o meste byla uplne jina. Cte se to vyborne. Je to vylozene oddychovka a muj prvni Vondruska. Rad si prectu dalsiho a ze jich je pozehnane. Vondruska je neuveritelny chrlic. Zpet ke knizce. Zapletka je fajn, trochu jina nez obvykle byva a vysetrovani je slunecne prijemne. Konec je ale vylozene odbyty.
Vondruška,no... další historická detektivka, čte se příjemně. O historii toho moc nevím, neumím posoudit, jak je přesná. Ale u mě dobrý.
Pěkný příběh až na jeden detail, který nebyl zcela "vychytaný". Ale vše odpuštěno za umožnění návštěvy dolu a zasvěcení do tajů těžby stříbra.
Přečetla jsem ji prakticky za jeden den. Příjemná knížka až na asi milión zvyjebanců. To slovo mě pronásleduje i ve snech. Jinak doufám, že budou následovat i další příběhy mladého Adama z Dobronína.
Příjemná odpočinková četba. Na začátku jsem byla hodně překvapená, že je to případ z mládí pana z Dobronína...
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
Slovo "zvyjebanec" se pro mě zařadí počtem hned za autorovým oblíbeným "zvednutím suknice"... :) Ale jinak příjemné oddechové víkendové čtení.