Mrtvý posel
Vlastimil Vondruška
Letopisy královské komory série
Královský písař Jiří Adam z Dobronína nalezne u dveří svého domu těžce zraněného muže. Umírající stihne ještě povědět, že se chystá jakési spiknutí, jenže umře dřív, než stačí povědět víc. Jiří Adam z Dobronína pochopí, že pro úspěch svého pátrání musí smrt onoho muže zatajit. Nejdříve však musí zjistit, kdo to je a proč se v posledních dnech objevoval u všeho důležitého, co se na Starém Městě pražském stalo. Pomalu začíná skládat střípky skoro neuvěřitelného zločinu. Jenže proti němu stojí mocní nepřátelé.... celý text
Možná je to proto, že autor souběžně pracuje na Husitské epopeji, ale současně chce udržet při životě oba hrdiny svých knížek.
Ano, tak dnad příště.
V této sérii tolik nevidím historické chyby (snad kromě toho, že se podle autora v Praze tehdy studovala práva) jako v těch ze 13. a 14. století a docela dobře se mi příběh četl, líbilo se mi, že jsme se vrátili také k úplně prvnímu setkání pana z Dobronína s Rozárkou a Petrem, ale v obou detektivních sériích se mi zdá, že autor začíná spěchat s ukončením příběhu (jak ve Zločin na Bezdězu tak tady), vůbec by neškodilo pár dalších stran s pořádným ukončením. Tak snad příště.
Tak pro mě jednoznačně v této sérii nejslabší.
Zachraňovalo to jenom obvyklé svižné vyprávění, ale ten konec byl příliš překombinovaný.
Možná, že až se k ní po čase vrátím, tak se mi bude líbit.
Zase po delší době jedna "Vondrušovka", která mě opravdu bavila. Možná i tou netradiční konstrukcí zločinu.
Tato kniha vyšla současně v papírovém i elektronickém vydání a tak jsem si ji mohl přečíst jako horkou novinku. A opět jsem z ní byl nadšen. Příběh zajímavý, i když trochu nezvyklý. Oběť i pachatel jsou víceméně známy už na začátku. Ale důvod a motiv je otázkou až do konce. Ten byl v této knize kupodivu nezkrácen, i když na poslední stránce jsem ještě marně tisknul tlačítko pro přesun na další stránku. Prostě bych očekával nějaký epilog, závěr, ...
Další standardně dobrá kniha od pana Vondrušky. Na konci minulé knihy této série jsem měl strach, že tam série skončí, ale naštěstí to tak nedopadlo a série pokračuje.
Opět pěkná kniha. Jestli to je standart od pana Vondrušky, to nemohu posoudit, jen jsem se začetl v sobotu večer a musel jsem znát konec. Celý děj je poutavý a jsou zde popsány stručně myšlenky vyšetřovatele. Doporučuji všem čtenářům historických detektivek. Tohle je podle mého názoru špička.
Skolila mě choroba. To nemám ráda. Ale naštěstí jsem v tu chvíli měla ve čtečce "nového Vondrušku". Jak říká názor pode mnou - je to Vondruškův standard. Já jsem se v osobách neztrácela a "lazebniceké" finále mě pobavilo. I já si další příběh Jiřího Adama z Dobronína moc ráda přečtu. :)
Vondruškův standard, ke konci jsem trochu ztrácel v osobách, výsledek slabé finále,ale jednou za čas a příště zase si autora znovu dopřeju. Historické epopeje se mi od něj líbí vice.
historické detektivky Jiří Adam z Dobronína, písař Staré Město (Praha)
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
Další z knih pana Vondrušky. Tentokrát je hlavní postavou Jiří Adam z Dobronína a já musím uznat, že moje srdcovka je Oldřich z Chlumu :) Tak jako i jiným mi ale vadil závěr - uspěchaný a zbrklý. JInak ale příjemná oddechovka. Více v recenzi :)