Ulička hanby
Vlastimil Vondruška
Letopisy královské komory série
Královský písař Jiří Adam z Dobronína se v době mládí znal s ženou, která se později vypracovala na majitelku jednoho z nejluxusnějších nevěstinců na Starém Městě pražském. Kdysi mu pomohla a nyní potřebuje pomoc sama. Přímo v jejím domě kdosi zavraždil zámožného šlechtice...
Opět jsem velmi spokojený, zajímavý příběh a velmi trefně popsaná místa. Při čtení knih Vlastimila Vondrušky se velmi lehce dostávám do doby, kterou popisuje. Navíc jsem skoropražák, proto si rád představuji, jak to v té které době v Praze vypadalo.
Poněkud nezvyklý díl Letopisů královské komory. Své pomocníky posílá Jiří Adam z Dobronína na venkov a s vyšetřováním mu pomáhají hodně neobvyklí pomocníci, kteří také odhalí zajímavé věci ze života Jiřího Adama. Kniha je velmi čtivá, jak je u autora zvykem. Pouze závěr bere trochu více stručněji, což již provedl v několika svých předešlých románech. Jako by mu nakladatel zadal maximální počet stran románu. Naštěstí tím děj ani moc neutrpí. Výborná kniha, kterou mohu jen doporučit.
Musím přiznat, že moje oblíbené knihy jsou příběhy Oldřicha z Chlumu, ale tohle je taky parádní počtení. Časově zasazené by to mělo být asi rok 1520 a intriky té doby. Opět podle mého názoru velmi poutavě napsané. Inspirace autora mohla být i z dnešní doby. Když nějaký spolek úředníků okrádá ostatní a přijde se na to, tak je jeden obětován a ostatní si rozdělí trafiky a pokračuje to dál.
Příběh je hodně podobný realitě, ale čtení je to bezva, proto doporučuji ostatním.
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
Další výborné pokračování úžasné knižní série :D