Levhart
Jo Nesbø
Harry Hole série
Spletitý případ z prostředí drsných norských hor a Afriky, kde Harry Hole pátrá po netradičním mučicím nástroji. 8. díl krimi série o detektivu Harrym Holeovi. Norským hlavním městem otřásl nález dvou ženských těl i způsob jejich smrti. Obě totiž utonuly ve vlastní krvi. Oddělení vražd čelí záhadě – bodné rány ve tvářích obětí jsou četné, pravidelné, a navíc byly vedeny zevnitř úst. Jaká vražedná zbraň je mohla způsobit? Mladá kriminalistka Kaja Solnessová je vyslána do Hongkongu, aby odsud přivedla zpátky do Osla jediného člověka, který může takový případ vyřešit – Harryho Holea.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2022 , Kniha ZlínOriginální název:
Panserhjerte, 2009
Jednoho krásného červencového dne 2015 se s Harrym vydáte do Austrálie, abyste se díky němu v březnu 2016 ocitli v Africe. To je jediné, co mě na téhle sérii štve - že se pomalu, ale jistě blížím ke konci. Harry sice nekončí, ale už mi chybí jen dva díly, což mě přivádí téměř k slzám (na jedenáctý díl si budeme muset ještě minimálně rok počkat).
Znovu se mi potvrdilo, jak moc je dobře, že jsem začal se sérií HH od samotného začátku. V Levhartovi byly odkazy/narážky snad na všechny předchozí díly. Nejvíce pak na Sněhuláka, což mě moc potěšilo, protože vzhledem k závěru předchozího dílu bylo jasné, že jeho příběh ještě zdaleka neskončil.
Zároveň se člověk nevyhne srovnání se Sněhulákem. Jsem velký fanoušek celého HH, ale upřímně řečeno, Sněhulák byl podle mě o kousek lepší. Strejda "Joe" opět představil neskutečně propracovaný, komplexní, nervy drásající příběh. Vůbec mi nevadilo, že má kniha 722 stran, protože jsem četl jedním dechem, takže jsem počet stránek nevnímal. Nechci si protiřečit, ale mám pocit, že právě rozsah je ten důvod, proč je Sněhulák o kousek napřed. Má totiž o více než 200 stran méně, a to se podle mě odráží v nabitějším ději, který navíc disponuje větším spádem.
Co teď? Z knihovničky na mě neustále vykukuje Přízrak... Jak dlouho odolám? Po přečtení Sněhuláka (v lednu) jsem si říkal, že na Levharta se pustím až v červnu, kdy budu mít po škole. Jenže co se nestalo? Prostým pohledem na kalendář jsem zjistil, že mám teď docela dost času, načež jsem vzápětí slyšel, jak se ke mně z knihovny přiblížil Levhart... Alespoň jedno jsem se naučil - plánovat si, co a kdy si přečtu, je blbost. Prostě začněte číst a je to!
Jo Nesbø je "pan spisovatel" se vším, co k tomu patří.
Harry opět nezklamal. Naopak - je mi čím dál tím blíže a už vnímám smutno z toho, že už jsem u osmého dílu.
Tento díl byl pro mne dost děsivý...
(Při první kapitole a seznámením s Leopoldovým jablkem zazvonil neohlášený plynař na domovní dveře kvůli tomu, že jde provést revizi plynu.. ty myšlenky, co se mi honily v hlavě bych nikomu nepřála)
Ještě dlouho bude tento příběh ve mne doznívat... děkuji za něj.
Nemohu hodnotit jinak. Děj rozprostřený rovnoměrně, občas tedy popisy, které mě moc nebavily (i přesto, že v příběhu hrály důležitou roli). Vvelmi mě překvapil konec - opravdu, nacpat tolik děje na posledních 100 stran a lehce to vyřešit... Epilog - nádherná a sladká třenička na dortu. Co říci? Harryho i Kaju jsem si oblíbila a určitě budu v "Holeovkách" pokračovat. Kdo nad touto knihou váhá, ať nyní neváhá. Pokud má rád detektivky, tajemno a rád přemýšlí, tak směle do toho! Kniha mě naučila vnímat děj tak nějak jinak, takže, děkuji moc za to!
Tééééda, tééééda! Napíšu to se SPOILERem, jelikož to jinak okomentovat ani nemůžu.... :D
SPOILER:
.....
Tak jako když 150 stránek do konce se dozvíte, jak to všechno bylo, začnete se radovat, jak to Harry tak rychle vyřešil.. Říkáte si, páni, tak tenhle člověk by mě ani ve snu nenapadl a přitom to tak hezky zapadá....
Po přečtení dalších 5 následujících stránek máte chuť vyskočit z balkonu, jelikož je všechno jinak! No neumíte si ani představit, jak jsem byla "rozháraná" z konce. Ten původní člověk mi přišel jako vrah lepší, ale pravej vrah? Dokonalost!
Opět skvěle napsané, gradující a bavilo mě, jak šlo Harrymu o život.... Na tohle dokonalá slova nejsou. Možná jedno..... Rafaelo.... (více než tisíc slov...) :))
Jednoduše Jo Nesbø v plné síle. Po Sněhulákovi směle pokračuje ve vyprávění příběhu Harryho Holea, který mi však začíná v některých okamžicích připomínat Joonu Linnu z jiné detektivní série. Působí totiž místy jako nepřemožitelný a "nezabitelný" pěšák. Proto ta hvězda dolů z jinak výborně napsané a napínavé knihy. Skoro bych řekl, že zajímavější než děj kolem vraha je postupná sebedestrukce hlavní postavy.
Zajímavá kniha. Má přes 700 stran, ale čte se velmi lehce a rychle, je totiž hodně napínavá s poutavým dějem. První kniha od Nesba a rozhodně si od něj koupím další.
Psal jsem to už u předchozích dílů = od Pentagramu to nabralo ten správný spád a Levharta jsem přečetl jedním dechem. Ano, děj tak akorát zamotaný, aby se v tom čtenář neztratil, ale dostatečně dobře napsaný, aby přinesl mnoho nečekaných zvratů.
Opět je zde několik typických prvků, které se objevují v knihá s HH: nová holka, nová destrukce Harryho, stálé problémy s pitím, politické machinace ve vedení policie, staří kámoši, část děje v nové exotické destinaci (Afrika), zase HH vyvázl z ohrožení života (v tomto dílu několikrát) atd. A vše krásně namícháno s notnou porcí napětí = za mě 5/5
Opět děj plný zvratů, tak jak je u autora zvykem. Napínavý děj skoro až do konce. Nedalo se knihu odložit:) Za sebe hodnotím jako druhou nejlepší, hned po Sněhulákovi. Jen souhlasím s tím, že si nedovedu představit, jak člověk může mluvit s vykloubenou čelistí. Přesto se těším na další díl;)
I mne tato Holeovka v mnohém připomínala Sněhuláka.
Upřímně jsem doufala, že bude vrahem někdo jiný. Bohužel nebo bohudík mne autor tentokrát opět napálil.
Čtyři hvězdy dávám jen kvůli tomu Supermanovskému komplexu, který mne tentokrát vadil dost. Rovněž za posledních třicet stran, které mne zklamaly. Budiž. Uvidíme, co si na mne autor chystá dál. Obávám se však, že ani tentokrát se Harry "neprobere".
Napínavé, plné zvratů, přečteno jedním dechem, to jistě. Ale po Sněhulákovi mi přišla tak trochu podle stejného kopyta. A nakonec taková dost divočina, to střílení nad kráterem plným lávy mi přišlo už malinko přehnané… A Harry je nejen nesmrtelný, ale ve vztazích taky tak trochu hajzlík, ne? :-) Mezi tři - čtyři, nakonec 4* minus.
Nedokonale dokonalá alkoholická troska fetující výpary vlastních zvratků. Knižní Bear Grylls, který přežije kdejakou těžkou životní či přírodní pohromu a veze se dál na svém drsném egu a vlně čehokoli ostře tekutého co se mu dostane pod ruku. A když k tomu všemu ještě přitluče vlastním xichtem hřebíček na hlavičku.... člověk snad dokáže pouze konstatovat, že je to frajer, kterým by ale nikdy nechtěl být. A úplně nejwítsz nejhozčinkatější je ta romantická zápletka.
Nekolik noci jsem nespala hruzou z tvora, ktery se krade jako levhart a vrazdi mimoradne brutalnim zpusobem snad pro poteseni. Oproti snehulakovi se mi to libilo jeste tak desetkrat vic, hlavne teda proto, ze me tentokrat Nesbo skutecne napalil...Úžasné, dechberouci, doporucuju :)
Mě ta překombinovanost teda nevadí, naopak jsem skutečně potěšena, že nás má Jo Nesbo stále čím překvapit. Během čtení mi to nedala a googlila jsem si Leopoldovo Jablko ... ehm ...
K příběhu - přečtěte si to sami :) utvořte si názor sami a pak dejte vědět. Každopádně musím souhlasit s ostatními komentáři, že nic není tak jak se to zdá být. Prostě nikdy ničemu nevěřte!
Nicméně jsem ráda, že jsem začala číst HH tento rok, protože bych s tímto koncem nemohla čekat tak dlouho na další díl.
V několika komentářích se psalo o překombinovaném konci, ale u knih s HH to lze předpokládat. Pak tu byly námitky kvůli neohroženému hrdinství, ale jak jinak nechat hrdinu tohoto žánru přežít deset dílů? Knihy Jo Nesboa mají tolik jiných kvalit, že výše uvedené skutečnosti nyní - Levharta čtu jako 8. knihu až po Sněhuláku, Přízraku a Policii - beru jako axiom. A hlavou mi vrtá jen jedna otázka: může člověk s vykloubenou čelistí mluvit? :-)
Moje první kniha od tohoto autora a musím říct, že určitě ne poslední! Hodně mě ten příběh bavil, líbí se mi autorovo popisování děje a různých věcí. Za mě fakt palec nahoru.