Rozpuštění
Sara Blædel , Mads Peder Nordbo
Liam Stark a Dea Torpová série
1. díl >
„Sakra, Beato! Je úplně nabobtnalá a kůži má celou rozpraskanou. Prsty mi projely skrz… je rozpuštěná.“ Jaké to je, vědět, že zanedlouho zemřete, a jen čekat, až se rozpustíte? V poklidném venkovském městečku Tommerup na dánském ostrově Fyn vládne letní idyla. Charlotta, mladá matka dvou malých dětí, zmizí jednoho rána po cestě do školy, kde pracuje. Její zoufalý manžel přijde na policii v Odense nahlásit zmizení, ale policejní inspektor Liam Stark a komisařka Dea Torpová se rozhodnou nerozběhnout pátrání, protože žena je pryč teprve několik hodin. Dalšího rána však žena stále není doma a brzy začíná být jasné, že se stala obětí zločinu. V následujících dnech se případ rozroste do takových rozměrů, že se lidé po celém Fynu bojí vyjít z domu, aby se nestali dalšími z řady zmizelých. Liam s Deou svádějí boj s neúprosně utíkajícím časem, polapení v nemilosrdné hře, kde lidé umírají mučivou smrtí, a policie může jen bezmocně přihlížet.... celý text
Rozpuštění - Sara Blædel & Mads Peder Nordbo
Během pár dní zmizí z řad občanů městečka Tommerup a blízkého okolí několik lidí. Každý se teď bojí vycházet, aby nebyl dalším pohřešovaným. Tento případ dostanou na starost Liam a Dea. Zvládnou vyřešit případ včas?
Tato kniha má v sobě zajímavé prvky.
Způsob zabíjení, jenž si vrah vybral, byl unikátní a nikde jsem podobný námět ještě neviděla.
Další prvotinou pro mne bylo zasazení děje na dánské ostrovy. Byla jen škoda, že jsem prostředí nemohla prozkoumat více. Věřím, že by pak kniha měla lepší atmosféru.
Oceňuji i nenásilnost víry v knize. Občas mají tendence knihy tlačit moc na pilu, ale tady to bylo příjemné a vlastně nakonec i osvěžující. A to nejsem věřící člověk.
Co mě ale hrozně rozčilovalo byla naše hlavní vyšetřovatelka Dea. To byla semetrika. Chudák její kolegyně Nasrín.
Kniha je ale k uzoufaní pomalá. Je hezké vidět postupně proces vyšetřování, nicméně tady to tvořilo téměř celou knihu. Vlastně až nějakých posledních 40 stran je nějaká akce, ale je tak rychle za námi, že si to čtenář ani nestihne užít. Další mínus je v plochosti postav a prostředí. Postavy jsou nemastné neslané, kromě vytáčející Dey. Autoři mohli trochu zapracovat na této stránce knihy.
Přebal je ale krásně graficky zpracovaný.
Knihu zařazuji do kategorie “nenadchne ani neurazí”. Za mne je to průměrná kniha. Bohužel.
Hodnotím 3/5⭐️
Příběh pro mne bohužel nezačal úplně šťastně - nesympatičtí vyšetřovatelé, náboženská tématika a rozsáhlé vyšetřování, nejsou úplně prvky, které vyhledávám. Postrádala jsem hlubší psychologii postav a něco, díky čemu bych si s nimi navodila vztah. Pachatele jsem navíc odhadla už přibližně u 30. strany.
Jen těžko jsem ve stylu příběhu hledala rukopis Pedera Nordba, naštěstí jsem se dočkala v druhé polovině, kdy děj vzal trochu spád. I po dočtení mám však pocit, že Peder Nordba napsal pouze závěr, který byl skvělý, ale s ohledem na pomalý začátek dost uspěchaný.
Pokud hledáte spíše klidnější detektivku zaměřenou na vyšetřování, baví vás téma únosů a zajímá náboženská a muslimská problematika, myslím, že budete spokojeni. Já si počkám na druhý díl, jestli mě osloví více.
HODNOCENÍ: 60 %
Kniha mě moc nebaví. Nemůžu se začít.Hlavní vyšetrovatelka je hrozně nepříjemná. Knížku už čtu 14 dní a jsem sotva ve čtvrtině.
Kniha je čtivá a čtenáře vtáhne do děje, přesto jsem dal "jen" tři hvězdy, a to z důvodu, že pro mě neměla moc překvapivé rozuzlení, které já u tohoto žánru ke spokojenosti prostě potřebuji. Díky (za mě nešťastně zvolenému) názvu knihy jsem už asi od 50. strany tušil, jak to celé bude a kdo bude zločinec, což se v závěru potvrdilo.
Tak tohle se bohužel moc nepovedlo ... série Grónsko byla povedená, tohle mě bohužel moc nechytlo..ano kniha je čtivá, takže se přelouská celkem rychle, ale příběh i postavy nezajímavé, žádné napětí ani překvapení se nekonalo, asi jsem měla velké očekávání, ale za mě zklamání..škoda
(SPOILER) Kniha co mě nalákala úplně vším - obálkou, názvem i anotací a zklamala skoro ve všem .
Půlka knihy se docela vlekla a moc tomu nepřidalo ani téma náboženství, které provázelo činy vraha. Chyběly mi tu kapitoly z pohledu vraha nebo obětí, určitě by to příběh víc oživilo a dodalo patřičné grády. V půlce knihy bylo ale mé přání vyslyšeno a autoři zařadili pohled oběti. Hned bylo čtení úplně o něčem jiném a konečně se dostavila i menší dávka napětí. Bohužel ani tato změna k lepšímu knihu v mých očích nevyzvedla o hvězdu výš.
Vyšetřovatelka Dea mi vyloženě vadila. Její rasistické chování bylo hodně přes čáru a fakt, že ji to bylo v práci tolerovano nedokážu pochopit. Knize chybělo napětí a stupňující se drama. Motiv vraha mi přišel úplně mimo mísu a celý závěr knihy, respektive osud jedné z vyšetřovatelek mě hodně zklamal. Z knihy se prostě dalo vyždímat mnohem víc. Samotné provedení vražd bylo dost originální a nesetkala jsem se s ním v žádné jiné knize. Díky tomu si budu příběh ještě nějakou chvíli pamatovat .