Vreštiace schodisko
Jonathan Stroud
Lockwood & Co. série
1. díl >
Jonathan Stroud si získal čitateľov akčnými, napínavými a vtipnými knihami Amulet zo Samarkandu, Golemovo oko a Ptolemaiova brána. Nová séria Lockwood a spol. obsahuje navyše poriadnu dávku strašidelných príbehov, pri ktorých si nejeden čitateľ dvakrát rozmyslí, či sa ešte niekedy bude po polnoci zakrádať tmavými chodbami. Londýn má vážny problém: pred päťdesiatimi rokmi sa začali všade zjavovať nie veľmi priateľskí duchovia všetkých foriem a tvarov. Dospelí sú proti nim bezmocní. Len deti, a len tie so špeciálnymi schopnosťami ich dokážu nájsť a vyhubiť. A tak ako huby po daždi vyrástli na každom rohu agentúry na ich likvidáciu, ktoré tvrdo bojujú o každú zákazku. Statočná a talentovaná Lucy Carlylová pracuje pre Anthonyho Lockwooda v malej agentúre Lockwood a spol., ktorá ako jediná odmieta patronát dospelých. Po nevydarenej zákazke im hrozí krach, keď sa na prahu zjaví nový zákazník. Lucy, Anthony a ich sarkastický spoločník George musia stráviť noc v najstrašidelnejšom dome v Anglicku a vyduriť odtiaľ nezvaných obyvateľov. Červená izba i Vreštiace schodisko si totiž žiadajú obeť za každú noc strávenú v ich dome.... celý text
Literatura světová Horory Pro děti a mládež
Vydáno: 2014 , Slovart (SK)Originální název:
The Screaming Staircase, 2013
![minimonisek minimonisek](https://www.databazeknih.cz/img/users/54_/5430/5430-Gfc.jpg?v=1409666471)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tak tahle kniha mě příjemně překvapila, děj má grády a je zde spousta napětí. Autor měl dobrý nápad. Rozhodně se těším na další díl.
![gabice4 gabice4](https://www.databazeknih.cz/img/users/67_/67460/m_67460-P7r.jpg?v=1459854944)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Hodně dlouho mi trvalo než jsem tuto knihu přečetla.Dočetla jsem ji jenom proto, že když už začnu nějakou knihu číst tak jí prostě dočíst musím. Absolutně nic mě nezaujalo...děj, postavy...
![Fantasysvet Fantasysvet](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/119256/m_119256-3C6.jpg?v=1459855105)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jonathan Stroud skombinoval ťažšie kombinovateľné žánre a vyťažil z nich maximum. V duchu detskej literatúry, ktorá rozvíja obrazotvornosť a imagináciu väčšinou dospelého ako detského čitateľa (vyrásť z detských kníh nie je niekedy jednoduché), nám prináša príbeh čerpajúci svoj základ z klasickej detektívky z čias Edgara A. Poa a novodobej fantastiky riadiacej sa mottom (určite by sa páčilo aj Malému princovi) „duchov vidia a počujú len deti“. Prostredníctvom výrazného detského aspektu uplatňujúceho sa v predmete aj koncepcii a za pomoci súbežného rozprávania realistického a fantastického príbehu podáva trošku abstraktnú, ale v konečnom dôsledku veľmi citlivú výpoveď o hľadaní si miesta v spoločnosti, ktorá stratila vieru v nezištnosť obyčajného človeka a riadi sa vlastnými sebeckými pohnútkami. V byrokratickom chaose a čeliac vlastnému strachu zo zlyhania vykreslil Jonathan Stroud unikátnych hrdinov s unikátnymi a miestami až praobyčajnými vlastnosťami, ktoré i teraz ako čitatelia detských kníh, aj tých fantastických, s radosťou vyhľadávate, pretože vám odrážajú to, čím ste.
Agentúra Lockwood a spol. je priateľská, aj keď tak rôznorodo a niekedy takmer nebadateľne. Agentúra Lockwood a spol. je detská, pretože iba tak nás môže ochrániť pred číhajúcimi nástrahami sveta duchov. Agentúra Lockwood a spol. je vážna, pretože to, čo robí, sa nedá brať na ľahkú váhu, aj keď niekedy niečo nevyjde alebo sa skončí fiaskom. Ako inak sa potom máme niečo naučiť, či sa z niečoho poučiť, alebo sa vyvarovať tých istých chýb?
Agentúra Lockwood a spol. je rýdzo Stroudovská, intímne Arthurovská a klasicky Slovartová. Jedným slovesom a prídavným menom vyjadrené – je nadčasová. Nadčasová podobne ako Traja pátrači, Slávna päťka, Harry Potter, Kroniky Narnie, Pipi dlhá pančucha i spomienky na naše detstvo. V knižnici pôsobí elegantne a v rukách spôsobuje chvenie. Číta sa rýchlo, ľahko, aj napriek vážnemu odkazu. Deti si ju ihneď zamilujú, rodičia ňou budú posadnutí, a bežní čitatelia si ju nebudú vedieť vynachváliť. S Lockwoodom a spol. sa i príjemne zaspáva, preto vyrazte do kníhkupectiev už teraz. Čaká tam na vás neobyčajne obyčajné duchárske dobrodružstvo.
![Efeméra Efeméra](https://www.databazeknih.cz/img/users/99_/99371/m_efemera-G4x.jpg?v=1540850197)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Tak tohle mě hodně bavilo. Umně napsané, odlehčené konverzace, popisy prostředí mi vůbec nepřipadaly nudné ani zdlouhavé. Už se těším na čtení druhého dílu.
![KachnaN KachnaN](https://www.databazeknih.cz/img/users/56_/56725/m_56725-F6j.jpg?v=1459854938)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tak tohle byla jedna z těch knížek, která mě chytla už na začátku a nepustila až do samotného konce. Dala bych pět hvězdiček, ale jednu musím ubrat za sáhodlouhé popisování místností, postav a všeho dalšího. To bylo asi tak jediné, o mi na knížce vadilo. Možná ještě ten konec, né že by mi přišel nějak otevřený, ale spíš jsem ho asi moc nepochopila...
![keri.H keri.H](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45150/m_keri-h.jpg?v=1720633953)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Kniha se mi líbila. Nečekala jsem tedy ten mladý věk hlavních hrdinů, ale vůbec mi to nepřekáželo. Mám ráda knihy o duchách a určitě si chci přečíst další díl.
![moonula moonula](https://www.databazeknih.cz/img/users/65_/65229/m_65229-H1u.jpg?v=1459854943)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Ano,tato kniha byla opravdu hezká... Miluji takovéto knihy....Jakoby pohádkové a přesto to nelze pohádkou nazvat...Už mám objednaný druhý díl který si nadělím pod stromeček... :-)
![stolbice stolbice](https://www.databazeknih.cz/img/users/63_/63036/m_63036-RmP.jpg?v=1459854942)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Moc pěkná kniha :-) čte se v podstatě sama, příběh je zajímavý a napínavý a hlavní postavy sympatické, těším se na další díly.
![Marthas Marthas](https://www.databazeknih.cz/img/users/54_/54306/m_marthas-wh6.jpg?v=1575294032)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Pootevřený konec přímo vybízí přečíst si další díl z této série, a pokud u nás vyjde, já si to rozhodně přečtu, přinejmenším proto, abych si na tuto sérii buď upravila názor anebo se v něm utvrdila.
Možná, že jsou moje nároky na pana Strouda přehnané anebo ne, ještě uvidím...
Konec byl už lepší, takže by knížka měla na 3 a půl hvězdy ale to nejde , tak co... Třeba dám příště víc...
Za tento nic moc říkající komentář se omlouvám, doufám, že vám to vynahradím recenzí.:)
2005 | ![]() |
2014 | ![]() |
2015 | ![]() |
2005 | ![]() |
2006 | ![]() |
Líbila se mi, jen bych čekala víc vysvětlení motivací. Děj má ale grády a občas při večerním čtení jsem se musela zaposlouchat, zda neuslyším kvílet schodiště :)