Lovci
John Flanagan
Bratrstvo vyzývá nepřítele k boji na život a na smrt. Hal a jeho bratrstvo Volavek pronásledují piráta Zavaka, hnaní touhou získat zpět andomal, posvátný kámen Skandijců. Posádku Volavky čeká nelehký úkol – najít krvežíznivého lupiče dřív, než jim stačí navždy zmizet kdesi v jižních mořích.... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2020 , Alicanto (Egmont ČR)Originální název:
The Hunters, 2012
Nepřekvapivé dokončení příběhu o ukradeném Andomalu. Hrdinové Volavky (hlavně Hal) se nepřekvapivě dostanou ze všech potíží, nepřekvapivě se nikomu nic nestane a nepřekvapivě je hlavní padouch (který se mimochodem chová vždy jak největší hajzl a špatňák, aby bylo jasné i nenarozenému dítěti, že on si to prostě zaslouží) dopaden a džentlmensky eliminován při džentlmenském souboji. Nevím nevím ale tohle musí začít nudit i ty děti....A taky mě malinko štve že, pokaždé když bude v ději zvrat, tak se o něm autor okatě zmíní a každému je jasné o co jde. (viz. Thornovi hlídá Erak prachy / Kde vezmem peníze na zásoby? Je tam soutěska, ale je to sebevražda! / Musíme tou soutěskou....atd.)
Příběh plynule pokračuje. Zhltla jsem stejně rychle jako předchozí díl. Jak už psali jiní, je dobře, že 3. díl skončil tak, jak skončil. Jako naprostý neznalec lodí a výhod a nevýhod různých zbraní jsem si závěrečnou bitvu dost užila (možná, že znalci by v ní našli víc děr než jen ty od Drtiče). Starosti mi ale dělala ta divoká soutěska. Z toho, co jsem pochopila v jednom z pozdějších dílů, bych řekla, že Dan je řeka s více rameny a Volavky musely na cestě do Raguzy přeplout z jednoho do druhého. Není přece možné, aby řeka tekla z moře do moře.
Velká spokojenost. Dobrá a kvalitní dětská literatura. čteno dceři před spaním a oběma se nám to líbilo. Oceňuji humor i napětí i výchovný rozměr.
Hezké to bylo. A jsem rád, že autor uzavřel honbu za Zavakem a nedělá z toho téma na deset knih, takže nás čeká zase nějaké jiné další dobrodružství. Tak nějak čtu poslední dobou hlavně knihy pro děti a mám z nich větší radost, než z knih pro dospělé. Když jsem byl dítě, tak jsme četli mayovky, verneovky, či Marka Twaina, dnes je ten výběr mnohem větší a rozhodně to není na úkor kvality.
Hezké pokračování, i když je Flanaganův skvělý humor po tolika knihách už trochu ohraný. Přesto je příběh čtivý a zahřeje na duši, když se člověk dívá na tolik špatných příběhů všude kolem.
Lovci byli zatím asi nejlepší ze série, ale to neznamená že další díly nebudou lepší
(nejspíš budou protože 2. díl byl lepší než 1. a 3. zase lepší než 2.). Je ale škoda že Flanagan přeskočil cestu zpátky. : ( Pravda je že ze začátku jsem se bála o Ingvara a strašně jsem si potom oddychla. Někde byla i hodně vtipná nejlepší byla asi óda na konci. Super knížka. : )
supr kniha, nej byl závěrečný souboj. taky se mi hodně líbil Drtič a samozřejmě závěrečná oslava. přečteno za pár dní. chystám se číst další díly
Naproti předešlým dílům mi u tohoto chybělo napětí. Zavak uniká, Volksvka ho stíhá. Objeví se překážka, nějak jí vyřeší a jede se dál.. trochu vlažné, ale čte se to rychle a snadno. Těším se na další díly. :-)
Tento díl byl o dvě třídy lepší než druhý a proto druhému dílu musím snížit hodnocení na 3/5. Lovci byli tak dobří jako Výkupné za Eraka nebo Císař Nihon-džinu. Příběh byl dobře vystavěný, kdy se často měnila prostředí a události. Navíc to nepůsobilo tak zmateně a nuceně jako druhý díl.
Epilog byl pak super až slza ukápla.
Výtky bych měl k překladu, kdy se z Rikarda stal Pikard a Pragha, kde zase zlobilo skloňování.
Dokonce jsem ani neměl tak silný pocit opakujících se přirovnání i když je pořád co zlepšovat :-)
Další skvělý díl a dobrodružství Hala a jeho posádky za nalezením andomalu. Skvěle jsem se bavil a těším se na další díly, jen škoda moc rychlého konce :)
super! i když malinko škoda, že autor úplně přeskočil zpáteční cestu... mohlo to být ještě zajímavější...
Třetí kniha mi přišla maličko slabší než předchozí dvě a sjíždění divoké vody na plachetnici už poměrně přitažené za vlasy, ale rozhodně mne neodradila od toho, abych si chtěla přečíst zbytek :-)
Jo ale kdyby mi někdo mohl vysvětlit, jak je možné vplout do ústí řeky, plout proti proudu, odbočit do druhého ramena řeky a najednou sjíždět peřeje po proudu, tak to bych mu byla vděčná... možná mi v knize něco ošklivě uteklo, ale tohle jsem vážně nepobrala :-)
Začátek se hodně táhl, ale konec byl naštěstí svižný. U hrdinské ódy jsem se hodně nasmála.
Mám pořád neustálou potřebu srovnávat Bratrstvo a Hraničářova učně. HU je mojí srdeční záležitostí, ale Bratrstvo se na takovou příčku zatím nevyšvihlo, a kdo ví, jestli kdy vyšvihne.
Po uzavřeném ději jsem ale opravdu zvědavá, jaká bude další kniha. Doufám, že se autor konečně trochu více zaměří zase na vztahy a vezme nás jinam.
Skvělá kniha hodně jsem si zamilovala všechny knihy od Johna Flanagana. Podle mě byl příběh trochu protáhlý
Tak tohle byl naprosto skvělý čtenářský zážitek! Flanagan je prostě mistrem svého oboru. Stále mě překvapuje, jak dokáže perfektně vyvážit humor a napětí. Chvílemi jsem umírala smíchy, pak jsem se zase strachovala o hlavní hrdiny. Zkrátka dokonalost!
Opet jsme byl zcela spokojeny s vypravenim pribehu. Uz vim ze v jeho knihach nejde nic na prvni pokus.
Čo k tomu dodať? Až mi je smutno, že to skončilo, normálne mám problém sa vrátiť "na zem", odpútať sa od neustáleho boja o holý život, až človeka bolel žalúdok ako to všetko dopadne. Oba predošlé diely som zhltla rovnako ako tento posledný, Flanagan nepoľavuje, stále udržuje čitateľa v strehu a rovnako nemám pocit, že by niektoré pasáže umelo naťahoval. Veľmi ma ale potešilo, že sa v nich objavil Erak, moja obľúbená postavička z HU, dej sa odohráva v Hallasholme, mestečku toť za humnami Araluenu a čiastočne sa spomol aj hraničiarsky zbor, no uvidíme, koniec naznačoval všeličo.....
přátelství, kamarádství mořeplavba australská literatura piráti dobrodružství pro mládež čest pro chlapceAutorovy další knížky
2008 | Rozvaliny Gorlanu |
2014 | Hraničářův učeň 1-12 |
2012 | Vyděděnci |
2008 | Hořící most |
2014 | Královská hraničářka |
Tady asi stačí napsat jediné... Flanaganova klasika ... Kdo ho kdy četl a oblíbil si ho, pochopí.