Lovkyně
Kate Quinn
Válečný korespondent Ian Graham se spolu se svým kolegou vydává na lov válečných zločinců, kterým se podařilo uprchnout před spravedlností. Postupně zacílí na bývalou nacistku Lorelei Vogtovou, jíž se přezdívalo Lovkyně. Nina Marková vyrůstala na Sibiři. Když její země vstoupila do války, stala se pilotkou ženského leteckého oddílu. Jednoho dne je však její letoun sestřelen. Setkává se s Lovkyní a stává se jediným svědkem, který se s touto nacistkou střetl a přežil. Sedmnáctiletá Jordan McBrideová z Bostonu, navzdory společnosti i vlastní rodině, touží stát se fotografkou. Když si její otec přivede domů snoubenku, pocítí zvláštní neklid. Rozhodne se tedy zapátrat v ženině minulosti…... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2020 , MOBA (Moravská bastei)Originální název:
The Huntress, 2019
Tento skvělý a čtivý příběh na základě historických podkladů mě naprosto pohltil. O existenci skupiny ruských pilotek - Nachthexen (Nočních čarodějnic) jsem dosud neměla ani tušení. Líbí se mi, že se všechny příběhy od této autorky odehrávají v naprosto odlišných prostředích a přinášejí čtenáři málo známá fakta z období II. světové války. Líbilo se mi střídání jednotlivých linií příběhu, kdy z postav mi nejsympatičtější byli Jordan a Ian, ale Nina mi příliš sympatická nebyla. Nevadil mi ani větší počet stránek, neměla jsem pocit, že by některé části byly nadbytečné, jak tu někdo hodnotil. Co mě moc potěšilo, bylo letmé setkání Iana a Evy Gardinerové (Alicina síť) na lodi, mám totiž moc ráda, když se postavy náhodně potkají v jiné knize, než ze které jsou původně a zároveň toto setkání nemá absolutně žádný vliv na děj příběhu. Je to jako potkat staré známé. Už se moc těším na další knihu od Kate Quinn - Diamantové oko.
Autorce se opět zdařilo vykřesat z minulosti na světlo boží dost pravděpodobný příběh o důsledcích válečných pohrom na charaktery poražených i vítězů.
Msta byla, je a bude vždy silným motivem k účtování.
Citace:"Ovládal své řemeslo dokonale, věděl přesně, kde zatlačit a kde ubrat, jak vyvolat kýžené emoce. Ženy budou při čtení plakat, muži vrtět hlavami, šéfredaktoři uslyší šustění bankovek. Ian se zadíval na výsledný text a pomyslel si: dynamit v inkoustu."
S povzdechem kvituji - zdařilé dílo.
Kniha mě celkem překvapila - máme zde čtyři lidi - Annu, Jordan, Ninu a Iana - každý je jiný, každý má jiný charakter a přesto se jejich životní osudy protnou a zamotají.
Příběh je psán jak z pohledu součastnosti tak i minulosti, tedy retrospektivně.
Finále je grandiózní.
I přes to že v knize byly některé části velmi natáhnuté, příběh měl bavik a dokázal mě strhnout.
Jde o moji první knihu od autorky, určitě nebude poslední.
Pěkná kniha a jiný pohled na válku. Sledujeme tři lidské osudy, které se postupně prolínají. A všichni mají jediný cíl.. Najít lovkymi.
Lovkyně je moc hezký příběh, vlastně příběhy několika lidí, které se prolínají. Je tu bývalá nacistka Lorelei, prchající před spravedlností, novinář Ian Graham, pátrající po osudu svého bratra, malá Ruth, která nic neví o své minulosti a konečně Nina, ruská válečná pilotka. Lovkyní za války nazývali Lorelei, ale ve skutečností se ona sama stává lovenou zvěří a jejími lovci především Nina a Ian ...
Autorka vypráví příběhy zúčastněných z pohledu současnosti i retrospektivně. Postupně tak odhaluje především minulost Niny. Není to žádná selanka a je stále víc jasné, proč je Nina tak drsná a proč ji nemůže nic překvapit. Po takovém dětství i zkušenostech v Rudé armádě to ani jinak být nemohlo...
Škoda, že Kate Quinn celý příběh tak natáhla. Je v něm spousta zbytečné vaty, která místy vede ke ztrátě napětí i zajímavosti. Mnohdy trvá pěkných pár stránek, než se zase něco přihodí a jejich seškrtání by bylo určitě ku prospěchu knihy.
U mne za čtyři a doporučuji.
Nejde se odtrhnout od této knihy.
Je úžasná, linky se prolínají ke gradujícímu
finále. Nemám ráda válečné knihy, ale tuto beru ráda na milost.
Velké překvapení! Na tuto autorku jsem narazila náhodou a o to větší překvapení mě čekalo v knize. Od začátku prolínající se linky hlavních postav,které se střetnou tam,kde to všechno začalo u jezera. Skvělý historické dílo od kterého jsem se nemohla odtrhnout :)
Po tomhle kousku jednoznačně zařazuju Kate Quinn ke svým oblíbencům, protože její knížky mají všechno - prolínání několika dějových linek, příběhy vyprávěné z několika úhlů pohledu,skoky v čase, trochu hrůzy, trochu lásky, trochu zklamání i zadostiučinění... Přesto Alicina síť vede a má trochu víc šťávy (že by to bylo jenom tím působivým střídáním er a ich formy?), takže tady "pouze" čtyři z pěti, ovšem Kód růže a další přibývají na můj seznam čekatelů:-)
Čtivé, napínavé, za mě dokonalé. Příběh mě neskutečně unesl a nemohla jsem se dočkat konce.
Je celkem zajímavé, že téměř 600 stránková kniha měla tu akci na posledních 100 stranách. V předešlých stránkách to bylo jen takové vyprávění o životech a nic moc extra se nedělo, ale i přesto to bylo čtivé a nutilo mě to číst dál a dál, protože jsem chtěla vědět o životech více.
Velmi oceňuji, že se autorka zaměřuje především na ženské postavy ve válce. Byť je tento příběh fikcí, tak jsem pevně přesvědčená o tom, že i takové hrdinky a bestie se našly...
Knihu vřele doporučuji nadšencům historických románů.
(SPOILER)
Než jsem začala knihu číst, zaregistrovala jsem velice pozitivní ohlasy. A taky že jo. Kniha je čtivá, příběh je napínavý, krásný, mrazivý.
Bylo mi jasné, ze úmrtí Jordanina otce není náhoda, tento způsob zabití jsem totiž už videla v jednom seriálu, takže mi to bylo podezřelé. Taktéž Annaliesin zajem o Jordaninu práci v New Yorku byl trochu podezřelý, ráda bych věřila tomu, ze to myslí dobře, ale spíše tam byl opravdu úmysl zbavit se ji.
Všechny postavy v knize mi byly sympatické, byla jsem rada, ze oba dva páry zůstaly spolu, to bylo hezké.
Samotná Annaliese byla taky celkem sympaticka osoba, líbil se mi vztah mezi ní a Jordan, jak se semkly po Danove smrti. Což je vlastně trochu paradox.
Jsem rada, ze příběh je pozitivní v tom, že to dobře dopadlo, nacistická vrazedkyne byla po právu souzena a odsouzena.
Velice se těším na další knihy od autorky.
Když jsi lovec, pronásleduješ. Když jsi kořist, utíkáš...
Bývalá nacistka Lorelei Vogtová, přezdívaná Lovkyně, změní po válce identitu a před lovci nacistů se ukryje v Bostonu. Stává se z ní jiná žena. Ale jak moc zůstáváme stejní? Jak moc se dokážeme změnit?
Příběh o zradě, lásce a strachu. O ztrátách, bolesti i o neskutečné odvaze. O odhodlání nevzdat se a bojovat. Pátrat. Hledat. Chytit. O tom, že každý člověk má dvě tváře. Že často to, co hledáme, máme na dosah - jen to nevidíme.
Občas i netvoři potřebují s někým promluvit...
O dobru a o zlu. O tom, čeho je člověk schopný, když ho někdo zažene na samý kraj propasti. Válka, hrdinství, život a smrt. Noční čarodějnice a jejich neskutečná odvaha. Spousta těch bezejmenných mrtvých v neoznačených hrobech. Spousta zrazených, zklamaných, bolavých a opuštěných. Spousta jizev, které nejsou vidět a přesto nepřestávají bolet.
Za mě skvělý příběh, který sice nepřináší žádná překvapení, nicméně vás udrží v napětí až do konce.
Pochroumané duše jako ty naše, klopýtající mezi válečnými troskami, vždycky trpí nějakými výčitkami. Ale když jde člověk dál a přestane se ohlížet, dá se ta tíha unést...
Bolavé, kruté, napínavé, čtivé.
Nadchl mě vypravěčský styl autorky. Líbilo se mi, že se dějové linky prolínají a střídá se vyprávění jednotlivých postav. Všichni hlavní hrdinové mi byli sympatičtí a jejich životní příběh zajímavý. Nejvíce jsem si oblíbila Noční čarodějnici. :) Člověk již od začátku dokáže poměrně snadno odhadnout, jak příběh dopadne, a na konci se dočkáme v podstatě happy endu, ale příběh to byl velmi poutavý a určitě doporučuji.
Maximálna bomba! Celkový príbeh, štýl písania aj jednotlivé postavy boli fantastické. Nina, Ian, Jordan ale aj Tony a "Anna". Všetci boli perfektný a skvelé sa o nich čítalo.
Kniha sa mi páčila dokonca viac ako Kod Rúže. Vrelo odporúčam ako "must read" pre každého nielen tých čo obľubujú tematiku druhej svetovej vojny. Skutočne fenomenálna kniha.
Velmi zajímavé, místy poněkud zdlouhavé čtení. Musím přiznat, že první kniha - Aliccina síť, kterou jsem od autorky četl se mi líbila víc.
Moje třetí setkání s autorkou - a potřetí uděluji 5 hvězdiček. Kate Quinn se zařadila mezi mé oblíbené spisovatelky, už se těším na její příští knihu.
druhá světová válka (1939–1945) tajemství rodinné vztahy Sibiř pátrání v minulosti
2018 | Alicina síť |
2020 | Lovkyně |
2022 | Kód růže |
2011 | Paní Říma |
2023 | Diamantové oko |
Co si budeme povídat autorka píše opravdu skvěle. Příběh se skládá ze tří příběhů, které se nakonec propojí. Čtení jsem si opravdu užila a těšila se na každou další stránku.
Jenom nevím, přišlo mi, že ty konce má autorka takové neuvěřitelné. I v Diamantovém oku. Ale rozhodně se těším, že autorka něco dalšího napíše.