Luisa a Lotka
Erich Kästner
Veselý, nevšední příběh dvou devítiletých dívek Luisy a Lotky, které se náhodně poznají o prázdninách na táboře a spiklenecky se hned dohodnou na záměně. Luisa a Lotka jsou dvojčata, která žila po rozvodu rodičů odděleně, a teď se rozhodly vzít osud do svých rukou. Každá tedy odjíždí k druhému rodiči s nadějí na jejich smíření, a z toho vzejdou humorné a spletité situace. Luisa a Lotka jsou sice stejná děvčata, ale přece jen tak jiná Oblíbená knížka mnoha čtenářek byla pro svou nápaditost, vtip i nestárnoucí námět několikrát zfilmována.... celý text
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 1992 , Albatros (ČR)Originální název:
Das doppelte Lottchen, 1949
Moc hezká a humorná dětská knížka o dvou nezbedných holčinách, které na táboře zjistí, že jsou dvojčata.
Knihu jsem právě dočetla, četla jsem ji své 7,5 leté dceři. Já sama jsem ji v dětství neznala. Dcera byla z knihy nadšená, příběh naplno prožívala, lituje, že jsme ji už dočetly, hned plánovala, že ji budeme číst znova. Příběh je moc pěkný - o jednovaječných dvojčatech, co o sobě nevědí, na táboře se náhodně potkají a zjistí že jsou sestry. Jedna žije s matkou, druhá s otcem, protože rodiče se rozvedli záhy po jejich narození. Rozhodnou se, že se vymění. Příběh končí šťastně, maminka a tatínek se dají zase dohromady, což si obě moc přejí. Kniha není nijak příliš dlouhá, i kapitoly mají příjemnou délku. I když dcera čte už pěkně, přeci jen mi přišlo, že to na samostatné čtení není - ztrácela se v tom. Některé výrazové prostředky v knize mi přišly pro dítě velmi složité, různé věci byly vyjadřovány narážkami a náznaky, které dítě kolem 8 let (kniha je určena od 8 let) nemůže chápat. Někdy text plynul pěkně, ale místy alespoň pro mě velmi kostrbatě a nepřehledně, mnohé pasáže se mi prostě nečetly vůbec dobře. Na spoustě míst se pomocí různých složitějších výrazových prostředků odkrývají vnitřní motivace jednotlivých hrdinů, bez mého komentáře a bez toho, že by dcera měla možnost se ihned ptát, by spoustu věcí pochopila jinak a následně by se ztrácela v dalším ději. Pro samostatné čtení dítětem bych to doporučila až tak od 10 let. Kniha rozvod rozhodně nebagatelizuje a postavy rodičů neidealizuje. Velmi živě a dost dramaticky dává nahlédnout do toho, jaké následky má taková situace pro děti. V tomto ohledu se mi na knize líbilo, že je velmi reálná a dítě o fenoménu rozvodu velmi reálně poučí. Čtyři hvězdičky dávám kvůli pro mě ne úplně hladkému plynutí textu.
Jako malá jsem si taky přála, abych na táboře našla svoje dvojče:))))
Film se knize nikdy nevyrovna
Moc hezká knížka. Akorát mi přišlo divný,že se rozvedení rodiče k sobě vrátili.
Jako stát se může všechno, ale tak rychle?!
Kniha mého dětství, stále stejně skvělá. Některé úryvky si pamatuji i po třiceti letech. Jednoznačně doporučuji všem dětem i jejich rodičům.
Klasika stará, ale pořád stejně skvělá, jako když jsem ji četla před pětadvaceti lety. A výhodou u předčítání potomkům je i rozumná délka kapitol a celé knížky.
Milé čtení, čte se rychle a samo. Nejprve jsem myslela, že tato kniha byla předlohou k Pasti na rodiče, ale zjistila jsem, že je to spíš jen námět. Nicméně, kniha se četla pěkně.
S Dětmi z Bullerbynu a Pippi dlouhou punčochou ji považuji za nejhezčí knížky mého dětství.
Čtyři hvězdičky získává tato skvělá knížka jen pro to, že se v ní moje holky trochu ztrácely a vzhledem k věku asi ještě leccos nechápaly. I když za to vlastně nemůže kniha, ale já, že jim to čtu tak brzo :-)
Už je to dlouho, co jsem tuhle knížku četla, ale vím, že jsem to hodně prožívala a přišlo mi to osudové!
Knížku jsem četla přibližně před půl stoletím.Moje vnučka je jí dnes nadšena,zrovna jako tehdy já.Na Luisu a Lotku se nedá zapomenout snad ani za sto let.
Zase jeden další krásný příběh, který ukazuje, jak velké může mít dítě odhodlání a jak umí bojovat. Až by si z nich dospělí někdy měli brát příklad.;-) A myslím, že by si knížku měli přečíst rodiče, kteří uvažují o rozvodu...!
Je to už hodně dávno, co jsem ji četla naposled, ale dojmy ve mně pořád zůstávají. Byla to moje velice oblíbená kniha v dětství - nejen proto, že jsem milovala dětské tábory. Těším se, až (jestli?) ji budou číst mé dvě dcery :-) - pak si ji určitě ráda také opráším...
Četla jsem ji snad ve druhé třídě a teď jsem se k ní znovu vrátila. Je to super knížka, i s odstupem času jsem od ní nerada odcházela..
Hodně zajímavá a napínavá kniha, kterou se v poslední době podle mého názoru inspiruje hned několik autorů.
Krásná kniha s napínavou zápletkou - patří do knihovny oblíbených. Příběh pro děti věku sedm až devět let.
pro děti zfilmováno rozvod pro dívky dvojčata záměna dětí rodinná tajemství letní tábory rodiče a dětiAutorovy další knížky
2004 | Luisa a Lotka |
1985 | Emil a detektivové / Emil a tři dvojčata |
1957 | Emil a detektivové |
1958 | Kulička a Toník |
2001 | 35. květen |
Miluju od dětství tenhle příběh i jeho filmové adaptace.