Tým v nemilosti
Sophie Hénaff
Mimořádně oceňovaný detektivní román s ústřední postavou mladé komisařky Anne Capestanové vypráví s humorem, napětím a feministickým nádechem příběh o nežádoucích policistech. Šéf pařížské justiční policie, takzvané Šestatřicítky, dostane skvělý nápad sestavit tým lúzrů, alkoholiků, homosexuálů, pisálků, zkrátka všech těch, kteří nemohou dostat vyhazov, i když jsou k ničemu. Do čela týmu těchto odepsaných kriminalistů přichází ambiciózní Anne Capestanová, která je takto potrestána za neoprávněné užití zbraně. Měla by sklopit uši, být zticha a plnit rozkazy, ale to ona neumí…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Humor
Vydáno: 2017 , XYZ (CZ)Originální název:
Poulets grillés, 2015

Nic moc, dobré k oddychovému čtení. Nevím, proč se jedná o "mimořádně oceňovaný detektivní román".

Oddychovka, kterou jsem přečetla během jednoho dne. Hodně vtipný kousek (podle mě) začíná dole na straně 242 a pokrčuje na následující stránce :-). Pokud k této knize přistoupíte jako k víkendové detektivce, nebudete překvapeni, ale ani zklamáni.

Trošku zklamané očekávání. Proč? Protože je kniha prezentována jako humorná detektivka, a humoru tam bylo na můj vkus pomálu. Přitom výchozí situace a samotné postavy tomu víc než nahrávaly. Mám pocit, jako by autorka nevyužila možností, které měla přímo pod nosem. Škoda. Můj dojem je, že se z toho dalo vytřískat mnohem, mnohem víc.
Poznámka na okraj - co se týče námětu, neustále se mi do hlavy vkrádalo Oddělení Q. Carl byl taky takový odpadlík, kterého bylo třeba uklidit. A přesně tak si představuju humornou detektivku - kde humor vychází z rozdílnosti postav, krásně promíchaný s temnotou.

Knížka na dovolenou, žádné velké drama ani vyloženě rozesmávající čtení. Pochvaly a ocenění na obálce mi připadají trochu přehnané, ale to se stává často. Sympatická hlavní hrdinka, její smolařský parťák, prostředí Paříže a francouzská jména mi připomněla krimi filmy ze 70. a 80. let. Jde tu však o přítomnost (i když s návraty o 20 let zpět) a hlavně o mezilidské vztahy, různé lidské osudy a více či méně propracované postavy vyšetřovatelů a těch ostatních.

Skvělá knížka, měla jsem ji zhltnutou za dva dny. Zajímavé postavy, ne všechny jsou vyloženě vtipné nebo nějak extra sympatické, ale jako tým fungují skvěle. Není to ten typ knížky u které bych se smála od začátku do konce, ale místy pobavit dokáže a i detektivní zápletka je zajímavá.

Docela pohodové čtení, jen to označení "humoristická detektivka" je podle mě úplně mimo mísu - humor jsem tam téměř nepostřehla (stejně jako z anotace slibovaný "feministický nádech"). A taky se mi trochu míchaly do jednoho galimatyáše oba vyšetřované případy.

...tahle detektivka si neklade žádné velké cíle...byla určitě napsána, aby se dobře četla a hlavně pobavila ....což se jí dokonale podařilo....tahle partička "vyvrhelů" policajtů je naprosto bez chyby ....nemám ve zvyku knihy pitvat a nimrat se v nich, vymýšlet nesmysly co v knize je a co není ..... tohle je bezva zábava, hodnocení tomu odpovídá - 100% /i když do té stovky něco málo chybí

Je to pohodová detektivka s promyšleným dějem a příjemnými postavami. Dobře se četla a hezky jsem si u ní odpočinula. Nečekejte drastické scény, ani romantickou polívku a ani humor – možná tak jemně vtipné vsuvky.
Přes pomalý začátek, kdy jsem si musela zvykat na těžší jména a správně se zorientovat v tom, kdo je kdo, jsem si čtení začala užívat.Celkově se mi to líbilo a doporučuji.

Velmi příjemné a usměvné čtení. Hvězdu dolů za zmatenost - vložené přiběhy z minulosti jsem pochopila až v poslední třetině. Závěr byl "happy ending" a zároveň spravedllivý.

Zpočátku menší chaos, protože je rozdáno příliš mnoho karet a rozehráno příliš mnoho příběhů (a do toho ještě ty ve vzduchoprázdnu se vznášející a zdánlivě nikam nepatřící flashbacky), ale když se postupem času začnete v postavách orientovat, zamilujete si je (především psa Pilota) a tu jejich káru s nimi dotlačíte do cíle s úsměvem na rtech.
Příjemně uvolněných 80%.

Díky této detektivce jsem si užila pěkný víkend. Je to kniha, na kterou se těšíte až budete mít po práci. Dejte si kávičku a dobré počteníčko.
Mám ráda knihy anglického spisovatele Martina Walkera. /Bruno, chef de police,../, kdo četl Obchodníka se smrtí od Hugha Laurieho, půjčte si přečtěte si Lúzry od Hénaffové Sophie.

čekala jsem větší srandu, ale bylo to spíš úsměvný. Druhá půlka to zachránila, partu smolařů si nakonec zamilujete a dočkáte se i bláznivého konce s pokutou za rychlou jízdu na hovnocucu...
Super oddychovka - styl Julie Lescaut. Nemám úplně v oblibě současné krváky, kdy pachatelé hodí oběť do mlýnku na maso nebo mu vydlabou vnitřnosti a ze zbytku si vyrobí bicí soustavu. Tohle je spíš o vyhledávání stop pěkně 'poevropsku'. Vyšetřovací tým lúzrů mi byl sympatický a pěkně vykreslený. Teď čtu pokračování, jsem zvědavá, jestli se vyrovná jedničce :)