Vražedná lhůta
Andreas Gruber
Maarten S. Sneijder série
1. díl >
Pokud během 48 hodin zjistíte, proč jsem tu ženu unesl, zůstane naživu. Pokud ne, zemře. Tímto poselstvím začíná perverzní hra sériového vraha. Nechává své oběti vyhladovět, utopit v inkoustu nebo je zaživa zalije do betonu. Mnichovská komisařka Sabine Nemezová hledá nějaké vysvětlení, motiv. Poté co začne spolupracovat s nizozemským kolegou, objeví alespoň východisko: pachateli slouží jako strašlivá inspirace stará dětská kniha – a ta skrývá ještě spoustu dalších nápadů...... celý text
Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: 2019 , KalibrOriginální název:
Todesfrist, 2013
Ja se tak tesila. Na ty podivne uchylny vrazdy. Jako prvni jsem precetla Vrazedne pohadky a hned me to chytlo…jak postava Sabiny Nemezove tak i Marteena S. Sneijdera na me udelali dobry dojem. Maji dalsiho fanouska :-)
Vrazedny rozsudek na me teprve ceka.
Skvělý promyšlený a brutální thriller bez hluchých míst, který mě moc bavil. Rozhodně stojí za přečtení.
Je to zvláštní kniha.
Jako když moji oblíbení kuchaři vaří jídlo, který fakt nesnáším. Cože říkám? Tak takhle:
Děj mě zas až tak nebavil, ale hlavní hrdinové moc.
Hóódně dobrá detektivka. Myslela jsem si, že po přečtení série Chrise Cartera mě už nic nepřekvapí, ale je vidět, že mám ještě rezervy. Napínavé, šokující, infarktový konec.
Obálka: 3*
Hlavní postavy: 5*
Děj: 3,5*
Moc děkuji za možnost zúčastnit se této štafety @megy.misa
Zbožňuju, když si díky knižní štafetě přečtu knihu, kterou bych si normálně nepřečetla.
Ne jinak je tomu u této knihy, která by mě už obálkou odrazovala. Byla by to škoda, až do závěru mi kniha přišla skvěle promyšlená, propracovaná.
V závěru knihy, kdy jinak bezchybný a důmyslný komisař a jeho pomocnice, jejíž příběh čtenáře nejvíce osloví, skočí padouchovi na lep, jsem se naštvala. Celou dobu jednají obezřetně, rozumně a v závěru knihy z nich autor udělá hlupáky, kteří udělají začátečnickou chybu.
Možná to byl záměr autora, ukázat, že chybovat je lidské a že nikdo není dokonalý, ale mě to celkový dojem pokazilo.
Zároveň jsem zvyklá na romantické linky a tak jsem nějak pořád doufala, že se hlavní policejní hrdinové dají dohromady - možná se dočkám v druhém díle.
Celkové hodnocení: 3,5* z 5*
Znovu musím poděkovat svým oblíbeným za moc dobrý tip. Neotřelá série s Maartenem S. Sneijderem je totiž výborná. Zatím jsem toho od německých autorů mnoho nepřečetla, ovšem thrillery od Andrease Grubera považuji za skvělé.
Vražedná lhůta je plna neočekávaných a rozmanitých zákrutů a nových zjištění, která nutí číst bez přestání až do překvapivého rozluštění případu. Je to napínavý příběh se dvěma úplně odlišnými vyšetřovateli - podivínem a geniálním analytikem Maartenem, který se neobává si i na veřejnosti dát pár tahů z vlastnoručně ubaleného jointa (ovšem člověk mu to rád promine, Maarten trpí strašnými bolestmi hlavy), a třicetiletou policistkou Sabine, které to parádně myslí...
Moc jsem si početla a hned jsem se pustila do pokračování...doporučuji.
Zlo pramenící ve špatném dětství. Perfektní čtení, žádná hluchá místa, napínavé, nemohla jsem přestat číst. Těším se na další díl.
Skvělá detektivka, šokující mordy a dvojice vyšetřovatelů, která nemohla být víc rozdílná. Kupodivu i přes jeho chování jsem si Sneijdera oblíbila a těším na další pokračování.
Nečekaně dobrý detektivní thriller z germánského ranku. Napínavé, zamotané, i když na konci už autorovi mírně docházel dech. Trošku mi připadalo, že se autor pokusil vytvořit takového nového evropského Pendergasta - tak uvidíme, zda se mu v dalších knihách bude dařit aspoň tak, jako v této.
Tak tohle byla jízda. V knize jsem nenašla hluché místo. Nechybí model hodný a zlý policajt, v našem případě protivný a milý/á. Bavilo mě i jak autor uchopil téma "vraždíme podle jasného schématu". Autora zaslouženě řadím mezi své oblíbené.
Veľmi dobrá časť, možno o kúsok lepšia ako prvá, hoci dosť prekombinovaná, ale uveriteľná. Ako dosť nesúrodemu páru im to dobre klape a keďže tretia časť už je na trhu niet čo váhať..
Gruber použil atraktivní schéma únosů ( vražd) s časovou lhůtou a hádankou. Celkové zpracování vyšetřování je taky dobré. Ovšem jen co se objeví holandský vyšetřovatel Sneijder, tak vůči němu jsem během pěti stránek získal silnou averzi. Byl chytrý, ale choval se jako idiot. Škoda, že i pachatele jsem začínal tušit v první třetině případu, vyšetřování sice pokračovalo, ale už mu chyběl ten moment překvapení.
Takže suma sumárum knihu hodnotím za tři.
Parádní detektivka. Sympatická dvojice vyšetřovatelu. Pelášim na další díl moc se těším
Hledání masového vraha v této knize je postaveno na oblíbené nesourodosti dvou vyšetřovatelů, z nich jeden disponuje tradičními kladnými vlastnostmi jak ve schopnostech, tak i v charakteru a druhý je prostě podivín, individualita, díky své sociální necitlivosti často „na zabití“, ale i přes všechny tyto neoblíbené vlastnosti nicméně ve svém oboru génius. Ty tradiční metody zde představuje mladá policistka Sabina Nemezová, která je do případu zainteresována víc osobně, než by si přála. Tu druhou polovinu – podivínskou se svými oblíbenými balenými jointy zastupuje zkušený Maarten S. Sneijder. Nicméně, jak je v tomto žánru zvykem, mezi těma dvěma to prostě funguje.
Prostředí, kde se příběh odehrává, není zas tak pro thriller typické – Německo, Vídeň - s thrillerem od rakouského autora jsem se dosud nesetkala. Zpočátku jsem k jeho kvalitě byla docela nedůvěřivá…ale nakonec to nebylo vůbec špatné.
Zápletka chytlavá, děsivé spojení s dětskou knihou zajímavé a neotřelé….ale ta kniha – Ježipetr…navíc s podtextem „veselé historky a žertovné obrázky“, která i podle databáze knih fakt existuje. Tohle se opravdu čte dětem? Brrr.
Opět důkaz, že spousta pohádek, na kterých jsme vyrůstali, je plná brutality a masakry v nich si nezadají ani s dnešními thrillery. I když jsme to v té době díky všem těm šťastných koncům asi vůbec nevnímali. Ať už se jedná o Ježipetra, či klasické pohádky od Erbena nebo třeba od B. Němcové.
Nicméně zpátky k Vražedné lhůtě - těm, kdo si při čtení zvlášť libují v brutalitě a v bizarnostech, lze tuto knihu určitě doporučit.
Ze začátku jsem se bála toho vyprávění 4 osob, ale nakonec to všechno do sebe zapadlo, jak mělo. Opravdu čtivá kniha, kterou jsem nepustila z ruky. Vraždy podle dětské knížky jsou zajímavě uchopené téma a po zapadnutí všech skládaček to dává smysl. Ve finále je člověku vraha i líto, když zjistí jaké k tomu všemu měl pohnutky.
Tato kniha je podle mého gusta, měla dej a akci, trochu jsem se trápila prvními kapitoly, ale pak to docvaklo a nabralo spád, za mě dobrý thriller.
detektivní a krimi romány thrillery napětí rakouská literatura sérioví vrazi šikana únosy mučeníAutorovy další knížky
2019 | Vražedná lhůta |
2020 | Vražedný rozsudek |
2022 | Vražedné pohádky |
2023 | Vražedný rej |
2024 | Vražedné znamení |
Úžasná kniha, moc se těším, až si přečtu další díl