Maková válka

Maková válka
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489480/bmid_makova-valka-bo5-489480.png 4 345 345

Maková válka série

1. díl >

Vyškolili ji pro válku. Ona ji hodlá ukončit. Když Rin složila kche-ťü — zkoušky určené pro nejnadanější žáky v říši — na výbornou, byl to šok pro všechny: pro hodnotitele neschopné uvěřit, že válečná sirota z provincie Kohouta by mohla projít bez podvádění, pro Rininy poručníky, plánující svou svěřenkyni vhodně provdat a přijít touto cestou k bohatství, i pro samotnou Rin. Té došlo, že se konečně osvobodila ze života v porobě. To, že se dostala na Sinegard — nejprestižnější vojenskou akademii v Nikanu —, bylo ještě překvapivější. Ale překvapení nejsou vždy příznivá. Být na Sinegardu snědá venkovská holka z jihu totiž není lehké. Rin při boji s předsudky soupeřících spolužáků zjistí, že oplývá smrtonosnou, nadpřirozenou mocí — vlohami pro bezmála bájné umění šamanství. Při důkladnějším poznávání svého nadání se navíc dozví, že bohové, považovaní za dávno mrtvé, jsou živí až příliš a na ovládnutí jejich schopností závisí víc než jen přežití ve škole. V nikanské říši totiž vládne mír, ale za úzkým mořem stále číhá Mukenský svaz. Ten po první makové válce okupoval Nikan celá desetiletí a ve druhé prohrál vládu nad světadílem jen tak tak. A zatímco se většina obyvatel v klidu věnuje svým životům, někteří vědí, že třetí maková válka může vzplanout kdykoli…... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , Host

The Poppy War, 2018

GeorgieAnne
04.11.2024 1 z 5

(SPOILER) Pojďme si říct, že když jsem po knížce v knihovně sahala tak jsem doufala, že to bude nejlepší kniha roku, nestalo se.

Maková válka je shluk všeho - šamanismu, válčení, genocid, božstev ale hlavně plytkých postav, neexistující země a neskutečné stupidity (jako třeba nejlepší stratég, který se diví, že nepřátelé našli tajnou cestu, vždyť je tajná tak jak ji mohli najít že...).
Už na začátku, kdy se hlavní hrdinka vzpříčí přání "rodiny" vdát se a rozhodne se místo toho učit na zkoušky do nejprestižnější školy, přičemž si pálí ruce aby u studia neusnula, mi mělo mnohé napovědět. Rin samozřejmě zkoušky složí a stává se jedinou chudinou v moři bohatých spolužáků. Teď je ten moment, kdy se bude učit historii dané země, bojovat, učit se strategii, bude to zábava - říkala jsem si. Nebyla. Tato výuka byla velice odbytá, o historii jsme se nedověděli téměř nic, čekala jsem víc.
V momentě, kdy hlavní hrdinka pomocí svého učitele přičichne k šamanismu mi už víceméně bylo jasné, že tudy cesta nepovede. Ona celé dny nejí, nepije, nespí, je na tom po fyzické i psychické stránce špatně ale dokáže vést rozhovor na velice hluboké úrovni? O tom silně pochybuju.
Bohužel to jejich propojení s božstvy je dalším negativem - vezměme si příkladem hlavní hrdinku, která je absolutně arogantní, sebestředná (a za mě tupá husa) a myslí si jak je neskutečně schopná a má velkou moc, no nemá. Co kdy ona udělala? Když něco "vykonala" ani nevěděla co se děje protože jejím prostřednictvím konal jeden z bohů. A ano narážím na tu pasáž, kde Rin bohu přikáže aby zabil tisíce lidí, genocida za genocidu, ona se tam válí na zemi jako prase a on (bůh) ty lidi zabije, jen tak protože samozřejmě může. Rin pak o sobě tvrdí jak je mocná atd a že bůh skáče jak ona píská ale nevšimla jsem si, že by ten bůh její výmysly poslouchal. Jasně, zabil nevinné lidi ale protože mohl a protože chtěl, ne proto, že by mu to někdo řekl nebo přikázal.
Jakmile se tohle odehraje najde se jen jeden člověk, který ji za to odsoudí a řekne jí z plných plic jaká to je nána (a za to dávám tu jednu hvězdičku Kitájovi).
Tu válku ani nekomentuji, absolutně nezajímavé, nacpané do knížky jen aby se neřeklo a autorka si to mohla odškrtnout na pomyslném seznamu (aspoň mně to tak přišlo).

Celá knížka mi silně připomínala jak pejsek s kočičkou dělali dort, prostě tam všechno nacpali a čekali co se stane.

Za mě bohužel velké ne, jednu hvězdu za Kitáje a to je tak celé. Škoda, celkem jsem se na to těšila.

Yorika
12.09.2024 5 z 5

Začátek knihy byl pozvolný, pro mě nepříliš záživný a připomínal spíše knihy pro mladé čtenáře. Jakmile se však v druhé půlce začlo bojovat, děj dostal rychlejší spád. Postava Rin se mi líbí. Není to prvoučelová hrdinka, jak by si čtenář možná přál. Dokáže šokovat, lézt na nervy i dojmout a to se mi líbí. V knize je pár drsných scén, které ve mně rezonovaly ještě dlouho po dočtení. Zajímavý začátek série.

TessieB
08.09.2024 4 z 5

Poslední třetina knihy mě přesvědčila o tom, že v sérii budu pokračovat. Začátek byl pozvolný, ale pro mě velmi zajímavý a čtivý. Prostřední část se hodně táhla a moc mě to nebavilo, až jsem přemýšlela, jestli to nebude snad první série, kterou vůbec nedočtu. Závěr byl ale super a jsem zvědavá na pokračování.

Thalin
31.08.2024 2 z 5

Maková válka mě zaujala popisem i nadšenými reakcemi. Ale asi jsem šlápla trošku vedle. Ze začátku mě čtení poměrně bavilo, i když to bylo lehce šablonovité ve stylu chudé siroty, co všechny překvapila a dostala se tam, kam se jiní škrábali jen horko těžko.
Ale když se pak děj posunul, tak už to nepřipomínalo nějaké klišé a já čekala nějaký posun.
Ale jak stránky ubíhaly, tak mi došlo, že mi jsou vlastně všechny postavy lhostejné, protože jsou víceméně ploché a nebýt politiky a řešení války, tak ani ten svět nemá co nabídnout. A právě to neustálé tažení mě prostě nebavilo. Od vypuknutí války jsem se zkrátka začala nudit, příběh se táhl a já už si vlastně přála, ať už je konec. Na další díly mě to nenavnadilo.

Mindy
25.08.2024 2 z 5

Vůbec jsem nevěděla, do čeho jdu. A bohužel - moc se mi ten výběr naslepo nepovedl. Začátek ještě docela v pohodě, ale od vypuknutí války čím dál horší. Ke konci jsem si přála, aby murenští vojáci už ten Nikan konečně dobyli a zvítězili, hlavně ať už to skončí. No - samozřejmě to dopadlo úplně jinak. Vím, že nejsem cílová skupina, ale mě by to nebavilo ani v pubertě.

lucakuca
21.08.2024 5 z 5

Kolem knihy jsou dlouho kroužila. Měla jsem strach z asijských jmen, že mi budou splývat, že to bude divný, že to bude ztráta času.
Já byla tak hloupá!
Nádherné fantasy s tak skvěle vykresleným světem, že mi jel před očima film. A ty jména? Autorka vše fikaně promyslela a nic se neplete.
Sem tam vtipné, hlavně ze začátku. Pomaloučku s válkou, nastávají drsné časy, místy fakt nechutná jízda až mě trnulo...

KubaHanzelin
24.07.2024 4 z 5

Na Makovou válku jsem slyšel dobré ohlasy a tak jsem si řekl, proč ne
Když jsem se trochu začetl, zasekl jsem se na tom, že se tak trochu jedná o young adult fantasy, sice drsnější, ale pořád psáno pro mladší čtenáře
Zároveň mi přišlo, že se autorka inspirovala v některých záležitostech mým oblíbeným Anthony Ryanem
Vesměs se jedná o dobrou fantasy, kde vás možná bude místy štvát hlavní postava, ale kolem a kolem, dokáže místy překvapit svou krvavostí a dospělým pohledem na válku
Pravděpodobně zkusím i další díly, za mě ideální letní čtení

parvitas
20.07.2024 4 z 5

Priznám sa, ku knihe som pristupovala s istou dávkou skepsy. Variácia na čínske dejiny a ópiové vojny - dobre, toto znie fajn - v prostredí, kde sa dlhodobým štúdiom a meditáciou dá priblížiť k bohom. Wau. A ešte raz wau. Tak rýchlo ma to celé vtiahalo do deja, že som knihu dočítala za deň, nemohla som ju odložiť. Unikátny svet, ktorý stojí (a padá) na drogách. Spoločensky si sirota nesmierne polepšila (doteraz mala hodnotu asi ako homosexuálny kohút - voľne parafrázované z knihy), jej snaha dostať sa na vojenskú akadémiu bola úspešná, ale bolestivá (uznajte, spôsobiť si až popáleniny, aby nad učením nezaspala, chce neskutočnú motiváciu). Prvé roky štúdia Rin sú tak trochu ako z kopírky YA kníh: mladá násťročná uteká pred vydajom, podarí sa jej to, no je šikanovaná kvôli farbe pleti, prízvuku a sociálnemu pôvodu, čiastočne vylúčená, no napriek tomu sa naučí, čo treba, lebo ju vezme pod záštitu tá najneočakávanejšia osoba - tréningy má niečo na štýl Obi Wana (medituj a vyberi si svetlú stranu), či Jaqena H'ghar (si nikto a viď aj bez očí) a Miyagiho (namiesto natierania plota nos prasa ku studničke, zosilnieš), do toho súboje a šarvátky a vyraďovanie, kde namiesto triediaceho klobúka, či drakov sú to majstri - učitelia, ktorí si vyberajú tých, čo spravia skúšky a pod ich vedením sa pripravujú na pôsobenie vo vedúcich funkiách armády - a čo ma teší, celé je to našťastie bez milostných kravín a geometrických útvarov (žiadne a lá Štvrté krídlo, ktoré vôbec nesiahalo ani po prach na Rininých sandáloch).
No a potom sa to obráti a príbeh temnie.
V druhej a tretej časti nastáva brutálna zmena, ukazuje sa realita a krutosť vojny a cena za víťazstvo. Stratégia je jedna vec na papieri, no v realite je to hrozivé. Otázky koho obetovať a či to za to všetko stojí pomsta a zmárnené životy, si kladú hlavní hrdinovia neustále. Rozpútať genocídu, vypustiť šialených bohov - je to sebectvo, alebo nutnosť?
Nečakám happyend, nutne potrebujem pokračovanie, no mám aj výhrady.
Zrušila by som náhodné a nečakané osobné stretnutia známych postáv navzájom, ale ako čitateľku ma zaujímajú osudy jej spolužiakov a učiteľov. Masové vraždenie vnímam viac cez osudy jednotlivcov, ale to asi každý. Tak trochu prižmurujem oko aj nad očividnými logickými zakopnutiami - najstrategickejšie miesto krajiny sa určite nenájde, lebo k nemu vedie tajná cesta?! To ako vážne na toto vojenskí stratégovia zabudli a nebrali do úvahy murphyho zákon, že čo sa dá pokaziť, sa pokazí? Druhá vec je, že podrobne opísané praktiky dobytia a zmasakrovania obyvateľstva sú aj v našich a nie veľmi dávnych, reálnych dejinách a hlavne, nie je to ojedinelá záležitosť. O to viac je na hrane rozhodovanie o civilistoch - oko za oko, genocída za genocídu. A tu hlas morálky, Kitaja a jej učiteľa Ťianga ide bokom, Rin je neskutočne rozpoltená, no myslí si, že nemá na výber. (Kitaj má moje sympatie, keď jej odporuje.)

P.S. Ak by som mohla odporučiť niečo podobné (sila uväznených božstiev, neuveriteľnej moci, ktorá ničí svety, seba, i šamanov a niekedy aj všetko navzájom) - siahnite po sérii Záhutí - Čaropisci, Světatvůrci, Klíčotepci , alebo po sérii Božské mestá (Město schodů, Město mečů a Město zázraků) od R. J. Bennetta, prípadne od Rebecca Roanhorse - Stopa blesku, alebo Piate ročné obdobie od N.K. Jemisinm, či Kopí protne vodu od Simon Jimenez. Každý titul je trochu iný, ale pár spoločných znakov by sa našlo. Každopádne, mňa bavili.

Pazďa
05.07.2024 4 z 5

Nejsem zrovna největší fanoušek subžánru grim dark fantasy, ale Maková Válka je jeden z titulů, co zní poutavě i přes nějaký základní neutrální postoj k žánru. Nejsem ani kdoví jakým fanouškem asijské kultury, ale člověk má holt zkusit všechno. A nakonec to dopadlo docela dobře! Maková válka je unikátní svět se svými osobitými pravidly, který rozhodně zapadá do grim dark žánru, je to svět, který prakticky leží a padá na drogách, stejně jako jeho magie. Překvapením bylo, že kniha se první dvě třetiny tváří jako standardní, nadprůměrný young adult titul s malou dávkou násilí a občasným zlobivým slovíčkem. Zničehonic se ale příběh otočí o 180° a najednou velmi tvrdě zjistíte, proč tento titul dostal svou žánrovou nálepku. Co mi ale nesedí je hlavní hrdinka. Rin by měla mít v době příběhu 16-20 let, ale chová se tak na 12-15. Je neskutečně umíněná a nevidí věci, co jsou přímo před ní. To ale jen málo ubližuje příběhu a na druhý díl se těším.

adelact
26.06.2024 5 z 5

(SPOILER) "Svazoví vojáci zmasakrovali Golyn Nís z toho prostého důvodu, že nepovažovali Nikařany za lidi. A pokud tvůj protivník není člověk, pokud tvůj protivník je šváb, co záleží na tom, kolik jich pozabíjíš? Jaký je rozdíl mezi zašlápnutím mravence a zapálením mraveniště? Co ti brání trhat hmyzu křídla pro zábavu? Brouk možná cítí bolest, ale co je ti potom?
Když jsi oběť, co můžeš říct, aby v tobě tvůj mučitel uviděl člověka? Jak vůbec přiměješ nepřítele, aby tě uznal?
A proč by na tom utiskovateli mělo záležet?"

Slezadav
30.05.2024 3 z 5

Maková válka je moc zajímavý počin autorky R.F.Kuang (btw opravdu je to přechylování tady nutné?). Je to moje první setkání s touto autorkou a dlouho to hrozilo průšvihem. Naštěstí to nalonec tak zlé nebylo. Kniha je dělená na tři části.
První část byla pro mě YA skoro se vším všudy, naštěstí chyběl přeslazený milostný trojúhelník, jinak by hrozilo, že knihu odložím, což by byla chyba. Nicméně máme náctiletou hrdinku bez rodičů, která odjíždí studovat na elitní školu. Tam žáci soupeří proti sobě v turnajích atd.. Znáte to, typická šablona, která se opravdu hodně zajídá. Zachraňuje to právě absence romantiky a mistr Ťiang (jehož minulost/přezdívka je už v této fázi průhledná jak sklo).
Ve druhé části nastává odklon od typicky mladistvých témat k těm vážnějším. Pořád mám výhrady např. k velmi nerealistickému jmenování čerstvých absolventů bez zkušeností do nejvyšších postů v armádě nebo k neustálému náhodnému setkávání starých známých. Přesto právě ve druhé části začíná děj být vážnější a nabírat spád. Proniká se více do konceptu šamanů a jejich přístupu k bohům. Druhá část se mi líbila.
Třetí část pokračuje v duchu té druhé, jen zvyšuje sázky a nabírá na brutalitě. Až k závěru, kde mě autorka překvapila, že měla odvahu napsat takto temný závěr a postrčit hlavní hrdinku právě tímto směrem.
Líbila se mi druhá polovina knihy, velký rámec děje i hloubka témat jako cena za vítězství, zodpovědnost a další. Nelibila se mi klišovitá první část a myslim, že i co se týče ztvárňování jednotlivých scén autorka moc silná není. Všechny bojové scény byly dost slabé, stejně tak mě neoslovily ani dialogy. Postavy a celkový dojem ale nebyly špatné. Dávám lepší 3/5 a předpokládám, že v dalších dílech půjde kvalita směrem vzhůru.

lucky4ever
12.05.2024 2 z 5

čekala jsem epický román, dostalo se mi velmi zkratkovitého a stručného popisu bez atmosféry a charakteristiky prostředí i postav. určitě se dalo pracovat minimálně s vývojem hlavní postavy, ale nic. z mého pohledu celkem ztráta času.

Aleen
21.04.2024 4 z 5

Takhle zpětně bych asi jednu hvězdu ubrala. Scénář je velmi podobný jiným fantasy ságám. Připomíná mi starší japonské bojovky, které jsou taky plné zbytečně do detailu vykreslené brutality.
Vymyšlené to bylo pěkně, děj se střídal, měnily se kulisy, ale na mě tam bylo příliš válčení. Na mě!! Vyhledávám Kinga, Deavra, Miniera! Ale v tomto románu bylo násilí popsané tak hnusně, že se mu nevyrovnají ani knihy o holokaustu a tím mě dost odradila.
Možná kdyby Rin, našla ve škole trochu vyrovnanosti, přišla o to otravné frackovství, bylo by všechno ostatní přijatelnější....

vevera6
06.04.2024 4 z 5

Přes můj pomalejší start (ambiciózně jsem si to dala v angličtině, čehož u této knížky asi malinko lituji) jsem se dokopala k poslední třetině knížky, kde se to za mě slušně rozjelo.
Tréninkové pasáže na šole byly zajímavé, ale vzhledem k Rininu nedostatku spojení s jejím bohem knížka zpočátku pouze slibovala, ale nedávala, to co jsem čekala.
Posledních asi 160 stránek bylo pohlcujících. Brutální stránka války. Vztek jedný malý holky, který se po náznacích od začátku knížky konečně změnil v to, co jsme čekali. těším se, co Rin v druhém díle dokáže.

soupik2012
09.03.2024 audiokniha 4 z 5

Příběh má velmi kolísavou úroveň a nedokázal mě plně vtáhnout do svého děje. V podstatě mi bylo jedno jak to celé dopadne. Začátek je nadějný. Snaha dostat se na školu a školní výcvik je tím nejlepším co mi tento příběh nabídnul. Ale jakmile dojde k válkám, tak se začne zbytečně natahovat a jsou v něm patrná hluchá místa. Postavy neprojdou žádným vývojem. Rin se stále chová jako nějaký puberťák, nezmění jí ani válka a když, tak ještě k horšímu. Postrádala jsem nějaký prvek překvapení, zvrat v příběhu nebo nějaké tajemství. Z velké časti je děj velmi předvídatelný a tím pádem také nudný. Nemohu dát víc než 3,5 a na další putování se již určitě nevydám. Audiokniha je načtena slušně a načetla ji paní Tereza Dočkalová.

Vilma_de_Bilna
21.02.2024 4 z 5

Škoda, že neostal celý dej v škole, to by som knihe dala 5 hviezdičiek.

virgo_books
08.02.2024 4 z 5

Tahle kniha ve mně zanechala dost smíšené pocity. Hned ze začátku mě vtáhla, ale pak to začalo upadat, když se hlavní hrdinka dostala na akademii.

Rin je pro mě dost zvláštní hrdinka, kterou si ne každý oblíbí. Já jsem si k ní vytvořila takový neutrální vztah, ale byla jsem ráda za její přátelství a vazby s ostatními postavami.

Nedá se říct, že by tam byla romantická linka, ale i tak jsem si dynamiku mezi hrdiny užila. A doufám, že něco víc bude v dalším díle.

I když se ocitáme na válečné akademii, tak se zde řeší intriky, bohové, rozdíly mezi vrstvami a národy a nadpřirozené síly. Navíc všechno doprovází drogy.

Poslední část byla asi nejzajímavější, ale taky dost temná a ne každý ji asi dokáže strávit. Pro mě tady zase začal příběh nabírat na rychlosti a potom přišel konec, který mě hodně nalákal na další díl.

Není to úplně taková ta klasická fantasy, kterou normálně čtu, ale i tak jsem si ji užila.

Za knihu děkuji nakladatelství Host.

eliska9256
07.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Tak tohle byla skvělá kniha! Musím říct, že smekám před autorkou. Hltala jsem příběh až tak moc, že jsem skoro zapomínala spát. Svět byl skvěle vybudovaný, všemu jsem naprosto věřila, skoro jako by to byla skutečnost, ať už když byly na akademii nebo i ty špatné zážitky jako pozdější válka. Moc se mi líbilo, jak se vlastně hlavní hrdinka hledala, a ano občas byla na můj vkus dost ukvapená, ale i přesto jsem s ní požívala úplně vše se zatajeným dechem. Moc se mi líbilo propojení hlavních hrdinů a bohů. Tento nápad mě nadchl hned, jak jsem se o této knize dozvěděla, ale nevěděla jsem, jestli to autorka dokáže pojmout zajímavě. A dokázala, více než to.

Paris131
03.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Dlouho mě od čtení téhle knihy odrazovala tloušťka a možná i to, že se kniha označuje jako YA fantasy. Neříkám, že je to špatný "žánr" jen mi poslední dobou takřka vše přijde na jedno brdo a většina titulů jsou spíše romantické dívčí romány s větší/menší dávkou fantazie. Maková válka mi nepřijde jako YA, je to spíše vysoká fantasy a ke všemu brutálně hrdinská. Proto nechápu, jak to někdo může přirovnávat k Nikdynoci nebo Devátému spolku? To jsou oproti tomu pohádky, v klasickém YA hávu. Makové války bych spíše přirovnala k Písni krve, možná GOT.
Za mě naprosto paráda! Už dávno mě tak nepohltil nějaký příběh... Hrdinka Rin mi byla sympatická, už jen proto, že měla s každým problém. :D Co mě mrzí, jsou smrti určitých postav, protože jsem byla zvědavá na vývoj mezi nimi a Rin.
No, zdá se, že kniha nemá žádné mínusy, ale jako občas mi přišlo, že bylo něco urychleno... Byly tam části, které si zasloužily rozepsat. Možná bych trochu ubrala strategie (té tam bylo na můj vkus až příliš) a víc bych rozepsala jiné části.
No, ale i tak se mi to skvěle četlo a poslední část byla teda pořádná jízda, nemohla jsem se od stránek odtrhnout. Jdu na další díl a osobně doufám, že by se to přeci jen mohlo podobat GOT - postavy, které umřely, znovu dostanou svou šanci.

PosPol
02.02.2024 5 z 5

"Udělali si z toho hru. Vyhazovali mimina do vduchu a zkoušeli je rozetnout vejpůl, než dopadnou na zem. Pořádali soutěže v tom, kolik stihnou za hodinu pochytat a setnout civilistů. Soupeřili mezi sebou, kdo nejrychleji navrší pyramidu z mrtvol."

Rin jako válečná sirota má asi takovou hodnotu, jako homosexuální kohout. Čeká ji buď bordel, ulice, nebo manžel, který se uráčí vybrat si ji. S tím se však svéhlavá dívka nemíní smířit a tak se s obrovskou dávkou dřiny a špetkou štěstí dostane ke zkouškám, které jí mohou nabídnout únik z bídy. Když přijede celá natěšená na akademii, čeká ji akorát nepřátelské, nepřehledné město a lidé, kteří jí bytostně opovrhují a někteří zcela zjevně nenávidí.

U tygřích cecků, tohle byla brutální jízda! Rin má dar znepřátelit si každého jen co otevře hubu. Je hloupá, ukvapená, má až chorobnou hrdost, problém s autoritami a především je plná nenávisti. A přesto jsem si jí oblíbila, protože jsem měla pochopení po tom, co si musela prožít. Maková válka je plná asijské mytologie a není to "typické evropské" fantasy.

Zatímco první třetinu sledujeme neuvěřitelnou píli a ambice Rin, která je ochotna pro úspěch udělat cokoliv, seznamujeme se s božstvem a sjíždíme se na vlně různých látek s mistrem Ťiangem, vzápětí nastává zvrat a Rin je nucena vojenskou teorii přeměnit v praxi. Příběh je skvělý od začátku do konce, především odkaz na nankingský masakr, o kterém se mladá autorka rozhodla vyprávět formou fikce, podobně jako zakomponovala čínsko-japonskou válku.

Maková válka rozhodně není pro každého. Je náročná na uchopení, přeci jen asijská mentalita je od té naší odlišná. Je zde spousta duchovna a filosofie a stejnou měrou odporné násilí, které ale nemá opodstatnění a to jej činí ještě zavrženíhodnějším! Postavy nejsou černobílé a dost často se chovají zcela iracionálně, což je ale dělá uvěřitelnějšími. Konec? Totálně mě posadil na prdel, protože žádný takový obvyklý happy-end či závěr psaný ke spokojenosti čtenáře se jaksi nekonal. Nemůžu hodnotit jinak než 5/5 a rozhodně se těším na další díl.

Děkuji nakladatelství Host za poskytnutí knihy.

smrt bohové šamani fantasy opium Fénix

R. F. Kuang (p)
americká, 1996