Maková válka
R. F. Kuang (p)
Maková válka série
1. díl >
Vyškolili ji pro válku. Ona ji hodlá ukončit. Když Rin složila kche-ťü — zkoušky určené pro nejnadanější žáky v říši — na výbornou, byl to šok pro všechny: pro hodnotitele neschopné uvěřit, že válečná sirota z provincie Kohouta by mohla projít bez podvádění, pro Rininy poručníky, plánující svou svěřenkyni vhodně provdat a přijít touto cestou k bohatství, i pro samotnou Rin. Té došlo, že se konečně osvobodila ze života v porobě. To, že se dostala na Sinegard — nejprestižnější vojenskou akademii v Nikanu —, bylo ještě překvapivější. Ale překvapení nejsou vždy příznivá. Být na Sinegardu snědá venkovská holka z jihu totiž není lehké. Rin při boji s předsudky soupeřících spolužáků zjistí, že oplývá smrtonosnou, nadpřirozenou mocí — vlohami pro bezmála bájné umění šamanství. Při důkladnějším poznávání svého nadání se navíc dozví, že bohové, považovaní za dávno mrtvé, jsou živí až příliš a na ovládnutí jejich schopností závisí víc než jen přežití ve škole. V nikanské říši totiž vládne mír, ale za úzkým mořem stále číhá Mukenský svaz. Ten po první makové válce okupoval Nikan celá desetiletí a ve druhé prohrál vládu nad světadílem jen tak tak. A zatímco se většina obyvatel v klidu věnuje svým životům, někteří vědí, že třetí maková válka může vzplanout kdykoli…... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2022 , HostOriginální název:
The Poppy War, 2018
Velmi čtivé, napínavé, leč místy trochu spletité na rozlišení, co je dobro a co zlo. Přesto na přečtení doporučuji. Howgh.
Tahle kniha teda byla fakt psychická nálož. Neuvěřitelné! Hlavní hrdinku obdivuju a fakt jí fandím. Ale ten děj... to teda bylo něco! Fakt nemám slov. Kdo nečetl, nepochopí.
Doporučuji všem se silnějším žaludkem! :D
Úžasně čtivá kniha. Vždy mě zahřeje na srdci, když se můžu dostat prostřednictvím stránek do nějakého neokoukaného příběhu, a díky bohu, stále se objevují autoři a autorky, kteří to takhle famózně dokáží .
Dej začal pozvolna,bavily mě jednotlivé nátury a dialogy postav.Takové to nemazani se s ničím,v zemích,kde se odehrával tento příběh to nikdy lehké nebylo a nebude a tak jsem cítila místy čistou surovou realitu . A vše se pěkně postupně odvíjelo. Žádná hluchá místa.
Moc se těším na pokračování.
Na tuhle sérii mě nesmírně nalákala Bookista a já se teda hodně těšila. A! Očekávání byla naplněna :)
Za mě hodně zajímavé fantasy, které mě nutilo dohledávat paralely mezi historickými událostmi na územích Číny a Japonska. Bavila mě hlavní hrdinka, které jsem dost fandila a zároveň nefandila. Protože tušíte, že její úsilí ji přivede do čím dál většího marastu.
Popisy válečných hrůz jsou velmi realistické, brutální. A číst je v době, kdy se válčí v Evropě je dost nářez. Ale rozhodně to stojí za to.
(SPOILER)
Za mě je Maková válka hodně dobrým počinem. Měla sice slabší chvilky, kdy mě některé kapitoly opravdu nebavily, ale celkový výsledek hodnotím velmi dobře.
Sinegard je výborný. Období strávené na akademii mě neuvěřitelně bavilo a i když to tam bylo dost drsné, tak bych se tam ráda podívala. Konaná zvěrstva za války byla hodně brutální, až jsem žašla jakou fantazii autorka má.
Co musím zmínit, tak je rozhodně vývoj postav. A to nejen hlavní hrdinky, ale i Ne-či, Venky nebo Altana. Kitáj mi stejně jako ostatním neuvěřitelně přirostl k srdci. A upřímně doufám (a myslím si), že Ne-ča je naživu, jen ho někde drží v zajetí…
4,5 bodu
Kniha tezi v prvni polovine z klasicky vdecneho prostedi akedemie a vycviku. Jakmile se ale zacne nabalovat komplikovane mystično, prestava kniha fungovat. Rin je navic takovy ten nijaky, vecne rozzlobený charakter, takze se kniha stava ke konci o to unavnejsi. Nebylo to vylozene zle, ale nebyt prvni poloviny a zabavneho ucitele "moudroslovi", jednalo by se o pomerne nudnou YA military fantasy.
Maková vojna je najlepšia fantasy kniha, ktorú som za posledný rok prečítal. Z anotácie by sa mohlo zdať, že okrem toho, že je to fantasy inšpirovaná históriou Číny, neprináša nič originálne. Nenechajte sa zmiasť ! Magický systém, ktorý autorka vymyslela skutočne stojí za to. Šamanizmus umožňuje šamanovi pozvať do svojho tela niektorého z bohov a používať jeho schopnosti. Háčik je však v tom, že pokiaľ raz začne tieto schopnosti používať, nevyhnutne sa z toho jedného dňa zblázni. Autorka vytvorila postavy, ktoré sú komplexné, morálne šedé a dosť sympatické. Prejdú veľkým vývojom. Prostredie, v ktorom sa dej odohráva bolo dosť surové, exotické, ale zároveň dobre uveriteľné. Vďaka dôkladne premyslenej histórii som to autorke žral aj s navijakom. Nechýba ani pár veľmi trefných filozofických úvah a vtipných hlášok. Milovníci romantických liniek si tu ale na svoje neprídu. Romantických fantasy, ale máme na trhu viac než dosť. Výborné, náročnejšie fantasy čítanie. Teším sa na pokračovanie. Odporúčam !!!!
The Poppy War / Maková válka proletěla celým internetem. Věděla jsem, že až vyjde u nás, musím si ji přečíst. Měla jsem strach, že se mi po těch všech nadšených ohlasech nebude tolik líbit, ale zbytečně.
Nebudu se pouštět do vysvětlování děje, protože bych mohla prozradit něco, co bych neměla. Proto raději napíšu, co všechno se mi na knize líbilo. Prvním bodem je mapa, která je srozumitelná a přehledná. Jednotlivé provincie jsou pojmenované podle čínských znamení (Kohout, Kanec, Zajíc, Tygr, Had…). Dalším bodem je budování světa aka worldbuilding. Nemám ráda, když na nás autoři v první kapitole navalí všechny možné informace a my se s tím máme nějak poprat. V tomto případě se dozvídáme o fungování a chodu světa postupně. Odkrýváme historii země, učíme se o makových válkách mezi nikarskou říší a Mukenským svazem.
Dále jsou tu postavy, které mají hluboké charakterové rysy, nejsou popsány jen povrchově. V průběhu se mění, vyvíjí a stárnou. Rin - hlavní protagonistku - jsem si oblíbila hned na začátku. Dostala mě svou odhodlaností a vytrvalostí. Vzala si do hlavy, že bude studovat na té nejprestižnější vojenské akademii v Nikanu a byla ochotná udělat pro to cokoli. Nespala, nejedla, jen se učila a učila. Když se na akademii dostala, nemohla polevit. Naopak musela zabrat, aby se vyrovnala všem svým spolužákům, soupeřům.
Můj velký obdiv má autorka za popis války. Nebylo jednoduché o ní číst v této době. Všechny ty detaily a popisy. Způsoby, jakým vojáci zabíjeli. Výjevy, které postavy viděly. Bylo mi úzko, protože jsem věděla, že tohle není jen příběh, ale nedaleko mého domova se něco podobného opravdu děje.
Mám dost smíšené pocity. První část byla fakt skvělá. Miluju tu atmosféru akademie a ještě víc vedlejší postavy. Kitáj mi až moc nezdravě přirostl k srdíčku. V druhé části jsem pochopila, proč je kniha označována za temnou fantasy a před čtením třetí části by mě v životě nenapadlo, že číst o masivní genocidě bude celkem nuda. Jinak se mi kniha hodně líbila a doufám, že budou stejně dobré i další díly.
Geniální. Absolutně geniální.
Svět inspirovaný čínskou historií a kulturou, ve kterém se schyluje k válce. V současném světě hodně děsivé čtení, ovšem autorka hrůzy války popsala opravdu bravurně. Při čtení mi běhal mráz po zádech, autorka mě naprosto vtáhla do příběhu, až jsem měla pocit, že jsem se ocitla uprostřed bojiště společně s hlavními hrdiny.
První polovina knihy byla oproti té druhé o něco poklidnější. Hlavní hrdinka Rin složila zkoušky kche-ťü a dostala se na prestižní vojenskou akademii Sinegard. Začátek knihy se tedy točí především kolem výuky na Sinegardu, což je obecně motiv, který mě v knihách hodně baví. Kromě vojenského umění autorka do příběhu zakomponovala také prvky magie a šamanství, takže je to opravdu fantasy se vším všudy. Čtení bylo psychicky náročnější, ale o to více jsem si ho užila. Jsem neskutečně zvědavá, jak bude příběh pokračovat, a doufám, že se brzy dočkáme druhého dílu v českém překladu!
Maková válka je rozhodně unikátní kniha, ve který si každý najde něco jiného - svět a jeho magii, postavy, které projdou neuvěřitelným vývojem, filozofování o válce, násilí a o tom, kdo je vlastně dobrý a kdo zlý. Je to náročné čtení, které ve vás ještě dlouho zůstane a v kontextu dnešní doby, kdy na Ukrajině zuří válka, je až děsivě aktuální.
Neskutečný!
Jak se názory lidí dokážou na knihu lišit. O makovce toho bylo řečeno už dost (to je možná ten problém, ach ta očekávání). Čekala jsem … jiný zážitek. Postrádala jsem atmosféru (jak já vzpomínala na Pod nebesy), uvěřitelného hrdinu, se kterým bych bok po boku došla k tomu opravdovému emočnímu prožitku (jak já vzpomínala na Kaladina). Někde jsem potřebovala zpomalit, některá místa naopak postrádala pravý náboj. Nacházela jsem v knize příliš mnoho nejasností, podivných náhod, komických až nelogických skutečností, že jsem se ji nedokázala plně oddat. Ale já tak nějak tušila, že kniha bude (za mě) stát hlavně na zvěstech války samotné a bála se toho. Hrůzy popisované v knize nezlehčuji, ale chvílemi mi připadaly dodané jen na efekt a působily na mne semtam křečovitě. Spíše jsem měla pocit, že v příběhu chybí někdo, kdo by prahnul po všeobecném míru, že jo Kaladine. Cituji kupříkladu: „Byla to naprostá jatka. Byla to krása.“ Chápu, že postavy nejsou vždy jen černé nebo bílé, ale tady to pro mě prostě bohužel nefungovalo. Možná nefungoval ani překlad, který si nešťastně pohrál s některými jmény (ano, před několika měsíci tu byla snaha číst knihu v angličtině). Shrnula bych to 3,5 hvězdami, ale já nemám ve zvyku hvězdičkovat na půlky. Uvidíme, jestli kniha zanechá nějaký dojem v budoucnu… POZOR: Spoiler: Hrdinka pro mne nebyla často uvěřitelná, vydržela spoustu dní bez jídla a pití, nerespektovala potřeby svého těla a přitom byla vždy nejlepší. U ní byl asi zakopanej pes. Systém magie napojený na drogy mě nijak neoslovil, ani ten styl bojového umění. Jedinej týpek, kterýmu jsem nějakou tu emoci (vztek a chut pomstít se) věřila, se obětoval. Kdyby jste náhodou hořeli plamenem Fénixovým a usnuli na pískovišti, neradujte se. Na křišťálové tabuli se určitě neprobudíte, k tomu je zapotřebí trošku víc než jen písku a horka, mluví ze mě několik let praxe ve sklárně. A až potkáte svého osobního Malfoye ze střední školy, nevěste hlavu. Můžete se stát hnedle velmi dobrými přáteli, aspoň podle RFKuang. Za mě teda zklamání roku 2022. A už v dubnu. Paráda.
Doopravdy neskutečná jízda!!!
Autorka vytvořila velice solidní fantasy svět, jehož základy vystavěla na reálných historických událostech asijského kontinentu, a který naprosto bravurně pozměnila, přičemž okolo těchto elementárních pilířů živoucně vytvarovala válečný román, ve kterém se střetává lidská krutost s tou božskou.
Autorce se výborně povedlo vyvést zejména jednotlivé postavy příběhu. Hlavní hrdinka, ale i lidé okolo ní jsou top literárními postavami v každém ohledu. Naprosto perfektní součástí byly vytvářené vztahy mezi nimi a budování složitějších a úzce provázaných přátelství (což je naprosto kruciální aspekt v této knize).
Kniha je rozdělena do tří částí. První se zaobírá cestou hlavní postavy Rin na vojenskou akademii a jejím vymaněním se ze svého předurčeného osudu a účelu mladé chudé dívky z jihu. Druhá část je zaměřena na vypuknutí válečného konfliktu a třetí závěrečná pak pojednává o obětech krvavých bojů a hledání většího zla, které by mohlo spasit, ale i zničit a spálit říši/potažmo celý svět.
Kniha je protkaná mnohými filozofickými úvahami o životě, bytí a rovnováze, což bylo velice zajímavou vsuvkou, zejména pak u fantasy literatury.
Před samotným čtením jsem narážela na různá varování ohledně témat vyskytujících se v knize a sama jsem si pak říkala (asi tak do 3/5 knihy), že je zase vytvořen humbuk okolo ničeho. No ale pak přišla závěrečná část knihy a i já musím nyní uznat, že pro citlivější čtenáře se může jednat opravdu o, v tomto ohledu, složitější čtení.
Ve finále jen vyjadřuji svou naději, že vyjdou i další dvě pokračování a já tak budu moci zjistit jak příběh skončí.
Podobné náměty: Mulan, série Nikdynoc
Tak to Joooo!!! Těšil jsem se na to, čínské romány mě uchvacují a Čínu obecně mám rád a obdivuji její dějiny a kulturu. Konec konců, s přestávkami už skoro 60 ! let... A tak jsem investoval část svého důchodu a ... úžasné. Sám jsem se musel brzdit, abyc to nezhltl najednou a trochu mezi četbou spal a plnil základní povinnosti důchodce, milovníka scifi a fantasy žánru.
Níádherné postavy, jejich vývoj a priority, chytrá a schopná hrdinka, která se postupně začíná bát možné všehoschopnosti... a někdy byste jí zabili a někdy milovali... a Mistr Tien, procházejíci dějem a prolínání autorčiny fikce s kořeny skutečných dějin je už můj miláček a snažím se mu porozumět... no, už aby byl další díl.
Já vím, Kuang je teď USAnkou, ale víte co? On totiž Číňan je navždy Číňan,co svět světem stojí. A jejich poetika, i v tom vraždění, tam zůstává. Poetika, jo... oni Číňané jsou ale velmi tvrdí lidé, že. Přežijí vše, jakoukoliv porobu a prohru a vždy nakonec nějak zvítězí. Ano, jsou nejstarší národ a stát na světěTy fáze od největší světové velmoci k světovému otloukánku a zpět vč, nechvalně známých Kulturních revolucí které je provázejí každých asi 200 let... tak tu v knize právě vidím. Jen doufám, že prohra v Opiové válce k velmoci nebude trvat 200 let, jak v naší skutečnosti...
Fuj, to jsem se zakecal.
Hned na úvod – nenechte se prosím zmást asi nejdebilnějším knižním přirovnáním, které se k Makové válce objevilo v časopise Pevnost a to, cituji: "Když Harry Potter potká válečné zločiny". To je tak šíleně mimo, že to snad ani není možný :D
Kniha je rozdělená do tří částí a děj graduje příjemným tempem. Líbí se mi, že tu prostor neužírá žádná romantická linka, to je osvěžující změna, snad to tak i zůstane v příštích dílech. Těšila jsem se na orientální atmosféru východní Asie, přiblížení odlišné kultury a zvyků, ale na prostředí tu nebyl dáván až takový důraz, což mě trochu mrzelo a punc cizokrajnosti tady obstaraly hlavně jména postav. Avšak česká fonetická transkripce udělala své a mně přijde prostě hloupé, že Fang Runin je tady jako Fang Žu-nin, Yin Nezha je jako Jin Ne-ča. Takový překlad (aspoň pro mě) prostě ubírá z autentičnosti a kouzla originálu. O přechylování ženského příjmení autorek nemluvě, z toho taky rostu…
Pět hvězdiček nemůžu dát, protože některé části knihy postrádaly jiskru a nedokázaly udržet mou plnou pozornost, taková místa se střídala s kousky, které zas byly super, takže to bylo takové jako na houpačce. Klasika prvního dílu, který zejména připravuje půdu pro další pokračování, zryje hlínu a nasadí semínka, které rostou ve dvojce, až se z nich v posledním díle stanou vzrostlé stromy. Styl psaní je poměrně strohý a přímý, žádné vzletné a květnaté popisy se nekonají, ale k povaze příběhu to sedí.
Hlavní postava je kapitola sama o sobě. Zařazuji ji mezi jednu z nejlepších morally grey charakterů, které jsem zatím poznala. Její rozhodnutí mnohdy otevírají morální dilema k zamyšlení, zvlášť ke konci knihy. Rinin charakter prošel značným vývojem pod vlivem okolností a těžkých rozhodnutí, které musela/chtěla učinit. Další fajn charakter byl mistr Ťiang, který chvílemi působil jako taková komická postavička, když zrovna měl svou roztěkanou a infantilní náladu, vnášelo to do děje takový humorný nádech, stejně tak jako citace válečného taktika Sun-c’e.
Bohužel ostatní postavy už tak zajímavé nebyly. Zejména Altan byl takový nijaký, ničím si mě nedokázal získat a bylo mi upřímně jedno, jakou má za sebou minulost a co ho čeká, i když snaha o přiblížení jeho postavy tu ze strany autorky byla.
Maková válka, jak už název napovídá, se dost točí kolem válečné situace, bojové taktiky, morálních dilemat, které s sebou válčení přináší, hodnoty lidského života a poměrně dost grafického popisu krvelačného chaosu a zvěrstva na civilistech, který pěkně sesumírovala jedna věta z knihy:,, Bylo to prostě něco, co se dělo, když jeden národ došel k závěru, že ten druhý je bezvýznamný.“
Jsem zvědavá, jakým směrem se bude ubírat druhý díl.
Tak toto bola pecka. Kniha ma chytila hneď od prvej strany a to až tak, že som si hovorila, že určite bude mať odo mňa 5 hviezdičiek. To síce nemá, ale skvelá je aj tak. Popis Rininho štúdia na akadémii ma veľmi bavil, občas mi to pripomínalo Meno Vetra, ale keďže to je moja najobľúbenejšia kniha, tak mi to vôbec nevadilo :D. Rin ako postava sa mi spočiatku veľmi páčila, cieľavedomá, nevzdávajúca sa, úplne sústredená na štúdium. Potom ale prišli nejaké jej rozhodnutia s ktorými som sa veľmi nevedela stotožniť. A potom ich bolo viac. Takže nakoniec si ma až tak nezískala, ako som dúfala, že si ma získa. Ostatné postavy boli tiež veľmi zaujímavé, hlavne svojím postupným vývojom. Prostredie sa mi páčilo, hlavne to akademické, keď už sa Rin s ostatnými presunula do vojny, tak to ma bavilo o trošičku menej. Menší problém som mala práve aj s tou mágiou, so šamanizmom a bohmi, to mi úplne nesadlo. Ale aj tak som bola celý čas zvedavá, ako to dopadne, ako sa to celé vyvrbí, od čítania som sa vážne nemohla odtrhnúť. Čiže napriek menším negatívam som z knihy nadšená a veľmi sa teším na pokračovanie.
Zaprvé, doporučuju si vyhledat trigger warning.
Zadruhé, pokud jste si to vyhledali a pořád uvažujete o přečtení, tak směle do toho, tahle knížka je geniální.
Rin je jako hlavní hrdinka dokonalá. I tím, že není dokonalá. Její sebepoškozování a skoro neexistující svědomí ji dělalo tak nějak reálnější. Samozřejmě měla i nějaký ty dobrý vlastnosti, mě se na ní právě asi nejvíc líbilo, že není vyloženě kladná, ale ani záporná postava. Že se morálně pohybuje v šedé zóně.
Ostatní postavy mě bavily taky. Jakože asi všechny. Zajímá mě jak dopadnou. Štve mě, že nevím s jistotou, jestli někteří z nich ještě žijí.
Magie je zpracována velmi zajímavě, i když ji chápu asi jen z části. Naštěstí tam tohle nemá zas tak velkou roli.
Svět je vykreslenej skvěle. To prostředí je neuvěřitelně zajímavý, ať už akademie, tak i válečný zóny, města, Čulů Korich…
Nechci se moc rozkecávat, protože pak bych toho nejspíš řekla příliš. Takže to utnu tady. Výborná knížka, která stojí za přečtení, ale ne pro každého. Fakt si prvně najděte trigger warning. Já třeba nemám problém číst o čemkoliv, ale asi tři různý popisy byly dost odporný i pro mě.
Na Makovou válku jsem se opravdu těšila. Hned jak mi dorazila, tak jsem začala číst. Začátek mě nadchl. Jenže jakmile se Run dostala na akademii, začala pro mě neskutečná nuda a já se do čtení musela nutit. Poslední třetina, kdy vypukne válka byla čtivá, dej měl spád, místy to bylo kruté. Ale i přes to všechno jsem se s knihou 10 dní trápila. Netvrdím, že to bylo špatné, to vůbec ne, ale mě ten příběh prostě nenadchl, jak jsem myslela, že tomu bude.
smrt bohové šamani fantasy opium Fénix
2022 | Maková válka |
2024 | Babylon neboli Nutnost násilí |
2023 | Dračí republika |
2024 | Spalující bůh |
2024 | Nažluto |
Tak to byla paráda. Naprosto jsem si to užila.
Rin jsem si zamilovala a neskutečně se mi, později, zalíbil i Ne-Ča.
Dlouho jsem nečetla takto dobrou fantasy. Mohu jen doporučit.
Těším se na další díly!