Malibu v plamenech

Malibu v plamenech
https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484482/bmid_malibu-v-plamenech-Ah0-484482.jpg 4 564 564

Malibu, srpen 1983. Den, kdy Nina Riva pořádá každoroční večírek na oslavu konce léta. Každý se chce dostat blízko ke čtyřem slavným sourozencům: Nině, talentované surfařce a supermodelce, Jayovi, surfingovému šampiónovi, Hudovi, slavnému fotografovi, a jejich milované sestřičce Kit. Všichni čtyři fascinují celé Malibu a dokonce i zbytek světa – zvlášť jakožto potomci legendárního zpěváka Micka Rivy. Jediný, kdo se na pařbu roku netěší, je samotná Nina, jež nikdy moc netoužila být v centru pozornosti, a kterou také právě veřejně opustil manžel, profesionální hráč tenisu. A možná ještě Hud – už se konečně chystá bratrovi, se kterým jsou od narození nerozluční, k něčemu důležitému přiznat. Jay ale na druhou stranu počítá minuty do soumraku, protože dívka, na kterou nemůže přestat myslet, slíbila, že tam bude. A sama Kit má také nějaká tajemství – včetně hosta, kterého si pozvala a nikomu o tom neřekla... Než padne půlnoc, party se naprosto vymkne kontrole. Ráno pohltí sídlo Rivových plameny. Ale než v brzkých ranních hodinách přeskočí ta první jiskra, alkohol poteče proudem, hudba bude vyhrávat, a city a tajemství, které zformovaly generace této rodiny, postupně vybublají na povrch. Malibu hoří je příběh o nezapomenutelné noci v životě jedné rodiny: o noci, ve které si budou všichni muset vybrat, co si vezmou od lidí, kteří z nich udělali to, co jsou…a co jednou pro vždy hodí za hlavu.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Kontrast Vintage

Malibu Rising, 2021

Vampucha
08.03.2022 4 z 5

Styl psaní Taylor Jenkins Reid mi opravdu sedí. Stejně jako u Daisy i tady mě autorka vtáhla do děje a hlavně do té doby šedesátých / sedmdesátých let. Úplně živě jsem viděla ty účesy, oblečení, stará auta...
Opravdu mě bavilo, jak je to vyprávěno retrospektivně a cca v půlce knihy se to spojí. Ze začátku jsem si více užívala příběh Micka s June, ale později už jsem byla zvědavá na tajemství celé rodiny.
Malibu v plamenech pro mě byla taková příjemné oddechovka.

karinga
06.03.2022 5 z 5

Prosím, nenechte se zmást obálkou, rozhodně to není prvoplánová romantika z Malibu. Ten, kdo už četl autorčiny předchozí knihy (zejména naprosto skvělpu Daisy Jones and The Six) ví, že umí napsat uvěřitelné charaktery a taky umí čtenáře rozervat. A i když Malibu nebylo tak dobré jako Daisy (asi proto, že jsem rockerka srdcem i duší), převalilo se přezemě jako vlna... spláchlo mě a já ho ještě pár dní rozdýchávala.

MedvidekS
05.03.2022 4 z 5

Knížky Taylor čtu ráda, Malibu nebylo výjimkou. Avšak v porovnání s ostatními knihami mi tam něco prostě chybělo… nicméně příběh je skvělý.

KHelca
05.03.2022 4 z 5

Od Taylor Jenkins Reid jsem do letošního roku zatím četla tři knihy, založené převážně na romantických linkách. Pak se mi na začátku tohoto roku dostala do ruky Daisy Jones and The Six a wow! Byla jsem uchvacena, byla to snad první kniha, kvůli které jsem málem přejela zastávku :) Proto jsem s nadšením očekávala novinku Malibu v plamenech. Bohužel po přečtení musím říct, jak již spousta čtenářu tady, že další Daisy to nebyla. Kniha je čtivá, příběh je dobře vystaveny, hlavní postavy v podobě sourozencu (mezi mé favority patří Hud a Kit) se potýkají se životem a jeho radostmi a strastmi. Celkově se mi kniha líbila, ale ,, to wow ,, tomu chybí.

Sabča92
01.03.2022 4 z 5

Malibu v plamenech je mou čtvrtou knihou od autorky, a sice o ní nemůžu říct, že by byla lepší než například Daisy, ale také nemůžu říct, že by byla úplně špatná. Ano, čekala jsem od knihy něco víc, přesto mě bavila a četla se skvěle. Celá kniha má neuvěřitelně letní nádech, vypráví příběh jedné rodiny ve dvou časových rovinách. Nejprve poznáváme čtyři mladé sourozence v osmdesátých letech minulého století. Zrada, sláva, láska, zoufalství a oheň, to všechno vás čeká v tomto rodinném dramatu, ze kterého mě stále bolí srdce. Mě samotnou bavila daleko víc minulost s June než přítomnost s Ninou. Nedokázala jsem si k ní vytvořit takový vztah, jako právě k její matce nebo k jejím sourozencům. Taylor se rozhodně podařilo vykreslit postavu jednoho hrdiny jako muže, kterého bych v životě nechtěla potkat. Takto zaslepenou a hloupou postavu jsem dlouho nepotkala. Taylor má ten dar, že když čtete její knihy opravdu věříte, že ty postavy existují. Nejen že jsem si všechny hrdiny dokázala představit, ale navíc jsem měla pocit, že si je mohu vygooglit. Ovšem jedná se o čistou fikci.
Malibu v plamenech je opravdu povedená kniha, ovšem mám dvě výtky. Autorka měla potřebu děj rozepsat, tak se na onom večírku objevují další vedlejší postavy, které jsou ale doslova vycpávkou. Chtěla jsem být pořád se sourozenci a prožívat jejich úskalí, ne poznávat nové hrdiny, které způsobovali zmatek. Druhou výtku mám ke konci, od kterého jsem čekala víc. Rozuzlení mohlo mít větší dopad, na mě to celé dopadlo nějak moc v klidu.
Malibu v plamenech není žádný milostný příběh, je to rodinné drama u kterého budete plakat ale také se smát. Poznáte lidi s jejich chybami i strastmi. A je jen na vás ke kterému hrdinovi si najdete cestu.

MaláKnihomolka
28.02.2022

Tahle kniha vám hezkým způsobem zlomí srdce - jde to tak vůbec říct, dává to smysl? Teď možná ne, ale po přečtení si myslím, že mě pochopíte. Život je plný nečekaných zvratů, překážek a málokdy takový, jaký jsme si ho vysnili. Tak to funguje u nás všech, ať jsme slavní či ne.
S autorkou už jsem se setkala, četla jsem od ní Daisy Jones, kterou jsem si zamilovala. Proto jsem se trochu bála, aby mě Malibu nezklamalo, ale zároveň jsem se neskutečně na tenhle příběh těšila.
Ze začátku sledujeme dvě dějové linky. Přítomnost (rok 1983) a minulost, retrospektivní vyprávění Taylor jde a bavilo mě možná i o malinko víc. Postav je sice víc než dost, ale každá je jiná, každého něco trápí a musí se s tím nějak poprat. Někomu to množství postav bude možná vadit, mně nevadilo, líbilo se mi, že je do příběhu zapojila a krátce nám je popsala.
Jednoho člověka bych ovšem poslala do míst, kde slunce nesvítí a poslala bych ho na jeden lékařský zákrok, víc říct nemůžu, o koho jde zjistíte asi docela rychle při čtení. June s Ninou (matka s dcerou) sdílely stejnou naivitu, ovšem Nina se ke konci "pochlapila" a tím si u mě vylepšila reputaci.
Co víc k Malibu v plamenech říct? Opravdu velmi čtivý, realistický (během čtení jsme zase snad všechny chtěly postavy googlit, až tak to bylo realistické), plus ta atmosféra Malibu - úplně cítíte písek pod nohama, pálení sluníčka na kůži…
Konec byl nečekaný. Už jsem si v hlavě představovala svůj scénář, jak to všechno dopadne a ono ne. Za to taky plus, líbí se mi, když pro změnu děj neodhadnu na první dobrou.
O téhle knize bych mohla povídat dlouho, jenže to bych vám pak všechno vykecala, hah. Máte se na co těšit.
Moje letos první kniha, které s klidným srdcem dávám 5/5 ⭐️ a dám za ni ruku do ohně.
Protože hořet je pro Malibu přirozené.

lena.o.knihach
27.02.2022 5 z 5

Srpen 1983. Schyluje se k tomu nejlepšímu večírku na oslavu léta. Kdo zná adresu, je zvaný. A nikdo si nechce nechat ujít příležitost potkat slavné čtyři sourozence.
O 27 let dříve si jejich rodiče poprvé vyjdou na rande.

Rodičovská láska, vztahy mezi sourozenci, obětování, hledání vlastní identity, závislost - to vše a mnohem víc se odehrává ve dvou hlavních linkách v Malibu.

Taylor Jenkins Reid vše do detailu popisuje - jak kdo vypadá, co právě dělá, kde se nachází - a všechno to na vás působí úplně přirozeně, jako byste sledovali film. Až tak reálné to je.

A že zrovna odbila půlnoc? Nevadí, tuhle knihu (stejně jako Daisy Jones & The Six) čtete dál do brzkých ranních hodin, protože ji nejde odložit.

Knihomolka97
24.02.2022 5 z 5

Malibu v plamenech je moje první zkušenost s touto autorkou a určitě ne poslední!
Kniha byla od začátku až do konce velká emoční jízda plná zvratů. Ze začátku se střídala přítomnost s minulostí, která byla velmi zajímavá a moc mě bavila. V druhé polovině už byla jen přítomnost.
V příběhu vystupovalo vícero postav - Mick, June, jejich děti Nina, Jay, Hud a Kit. Chvilkama jsem měla chuť googlit, jestli opravdu neexistovali. :D
Ovšem autorka se také zkráceně věnovala i dalším vedlejším postavám. Bylo to určitě originální, ale chvilkama trochu zmatečné. Bylo tam opravdu hodně postav a vyznat se v nich mi dalo zabrat.
Kromě jedné nejmenované osoby, která mě neskutečně!!! štvala, jsem si oblíbila všechny, byť jsem nejednou nesouhlasila s rozhodnutími, které učinili.
June a Nina velmi silné, statečné ženy bohužel v některých ohledech velmi naivní...
June mě v jednom momentu trošku zklamala, i když jsem se obávala, že se přesně tohle stane. :(
Nina si u mě naopak hlavně ke konci velmi šplhla.
Vtipné, šťastné, dojemné části střídaly ty smutné. V jednom momentu mi vyhrkly slzy dojetím a vzápětí smutkem.
Autorka také krásně popsala život, prostředí a atmosféru Malibu, hned bych tam jela na dovolenou.
Měla jsem v průběhu několik nápadů, jak by to mohlo dopadnout a neuhodla jsem. Autorka to podle mě vyřešila moc dobře.

nela3812
23.02.2022 4 z 5

Pokud bych měla příběh popsat jedním slovem, řekla bych, že byl „silný“. Byl nabitý emocemi i překvapivými situacemi. Nechyběli ani zajímavé a originální postavy, které má člověk stále potřebu zadávat do googlu, protože hned během prvních stran uvěří, že skutečně existují. Autorka vše popisuje tak detailně, že jako čtenář uvěříte, že se tohle všechno skutečně odehrálo.

Pokud jde o postavy, kolem kterých se příběh točí, jsou opravdu jedinečné. Z mého pohledu hodně rozpolcené. Byli mi sympatičtí téměř všichni (kromě Micka). Na jednu stranu byli všichni uvědomělí, ale na druhou dělali spoustu hloupých a často tvrdohlavých rozhodnutí. Postavy jsou uvnitř sebe sama velký chaos a já čekala, zda nakonec nějaká z jejich částí zvítězí nad tou druhou, nebo už se nezmění. Bylo to matoucí, ale oproti obvyklým hlavním hrdinům, svým způsobem osvěžující.

Obě dějové linky mají své osobité kouzlo, ale musím přiznat, že jsem si více užila tu z minulosti. Ta mi co se týče obsahu a scén přišla mnohem zajímavější, jak po emoční, tak i dějové stránce. Linka ze současnosti pro mě představovala hlavně dozvuky minulých událostí a měla jsem pocit, že přítomnost se za minulostí dost ztrácela.

Pro samotný konec příběhu jsem si vytvořila mnoho teorií a až do samého konce jsem netušila, zda se některá z nich vyplní. Moje očekávání vůči plamenům byla zcela jiná a ve výsledku jsem z konce trochu zklamaná. Autorka dokázala až do konce udržet napětí, ale čekala jsem větší „bombu“ vzhledem k předešlému příběhu mi to přišlo „málo“. Jednak jsem čekala zcela jiný spouštěč požáru a druhak jsem doufala, že se postavy nějakým směrem vyvinou.

Nicméně celkově na mě příběh udělal opravdu dojem a od první stránky si mě získal. Prostředí kouzelné, postavy originální, zápletky rozprostřené do celého děje. Krom zmíněných detailů nemám knize co vytknout a rozhodně vám jí doporučuji (4/5⭐).