Malý Mikuláš
René Goscinny , Jean-Jacques Sempé
Malý Mikuláš série
Poznáte už malého Mikuláša? Doma je to hotový anjelik. No napriek tým najlepším úmyslom sa okolo neho vždy strhne mela. Mikuláš a jeho priatelia vedia vždy urobiť ten správny dojem. Nechápu len, prečo ich pred návštevou ministra schovali do pivnice. Určite by bol minister na nich pyšný! Veď aj školský inšpektor stisol ich učiteľke ruku so slovami: „Máte všetky moje sympatie, slečna. Až dnes som pochopil, koľko sebaobetovania si vyžaduje naša práca. Len tak ďalej! Odvahu! Bravó!“... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: 2018 , Slovart (SK)Originální název:
Le petit Nicolas, 1960
Na základce nám to četla češtinářka, když jsme byli hodní :-) Pak jsem to po letech koupila dceři i s cd.
Mikuláš patří spolu se Saturninem a Péťou Bajzou k mým nejstarším láskám. Svým laskavým humorem spolehlivě vyhrávají každou bitvu se smutky moderní, o dost méně idylické, doby.
Výhodou knihy Malý Mikuláš je široké věkové rozhraní čtenářů, kterým je určena. Děti si užijí komické skeče, výrostci klukovskou anarchii, dospělí trefnou realitu a kmeti nostalgii vyprávění. René Goscinny zde naplno využívá svůj fantastický cit pro dětské vnímání světa, a tak veškeré etudy dostávají neodolatelný nádech půvabného zjednodušení. Navíc doba vzniku i samotná nátura spisovatele příběhy oprošťují o jha sterilní korektnosti, na kterou si v současnosti musí nejeden autor dávat pozor.
Střízlivě uznávám, že počáteční epizody z pozoruhodně obyčejného života malého Mikuláše jsou trochu slabší, za což můžou opakující se motivy raubířských rvaček a rodičovského zoufalství. V druhé polovině se však pointy kapitol mile vyostřují a závěry jsou čím dál méně očekávatelné a humornější. Problém je trochu v postavách, které často splývají, ale naštěstí autor vždy zavčas připomene základní charakterizaci. Kouzelnému textu pak zdárně sekundují neméně kouzelně ilustrace Jeana-Jacquesa Sempého.
Kouzelný je ten Mikuláš a jeho kamarádi. Nejraději mám Vendelína a jeho všežravost :D Snad každý příběh v tého knize je k popukání. Goscinny uměl a tato kniha není jen pro děti, ale i dospěláci se u ní budou skvěle bavit. Velké + dostávají i skvělé ilustrace, kterými je kniha více než zaplněna.
Svět malého Mikuláše je plný maléru a není nikdo kdo by
maléry v Mikulášově podání neměl rád.
Malý Mikuláš mě doprovázel celým dětstvím které jsem strávila tím, že jsem toužila být jedním z jeho přátel.
Mikuláš se v tomto díle zase hezky předvede uteče z domova a taky se jinak ztrapní doporočuju
Krásné knížky, četla jsem snad všechny. Tuto jsem dostala jako první, takže ji považuji za nejlepší :)
Krásné úsměvné zážitky jednoho malého školáka. Svět, tak jak ho vnímají děti, je prostě něco fantastického.
U Malého Mikuláše se vždy pobavím. I když jsem holka, ráda bych chodila do třídy s Kryšpínem, Albínem, Augustínem a ostatními kluky z knížky. :D
Část díla
Byl u nás inspektor
Byli jsme za školou
Džozef
Jsem nemocný
Kolo
1960
Jako malé mi to četla mamka před spaním, teď jsme si to před spaním četli s přítelem a pořád je to sranda :-D