Marie Stuartovna
Stefan Zweig
Láska Marie Stuartovny k Bothwellovi náleží k nejpozoruhodnějším v dějinách. ... Vášně nejvyššího stupně totiž nejsou nikdy podrobeny vůli člověka, kterého se zmocnily, všemi svými projevy a následky nenáleží do sféry vědomého života, nýbrž dějí se mimo veškerou odpovědnost. ... Její nesmyslné činy v té době se úplně vymykají z jejího obvyklého, normálního a spíš umírněného způsobu života; původcem všeho jsou její opojené smysly bez vůle a dokonce proti její vůli. Jde jako náměsíčná ve vleku magnetické moci, vstříc neblahému osudu a zločinu. Nedolehne k ní žádná rada, neprobudí ji žádný výkřik a teprve když vnitřní plamen v krvi dohoří, královna zase procitne, avšak vypálená a vypleněná. Kdo jednou prošel takovou výhní, tomu její žár sežehne život. … podivné, že živelná vášeň k Bothwellovi následovala tak rychle po její lásce k Darnleyovi. Je to však zákon psychologie, že vášeň nejvyššího stupně předpokládá předstupeň, že chce, aby se jí člověk naučil a vyzkoušel. Nesmrtelná tragédie Shakespearových milenců začíná paradoxně tím, že se Romeo zamiluje do jakési Rosalindy. Omyl srdce, stav učednický, dokládá, že neexistuje poznání bez předchozího tušení, že cit, aby se mohl rozhořet, musí být už předtím jednou roznícen a zapálen. ... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2012 , Leda , RozmluvyOriginální název:
Maria Stuart, 1935
S. Zweig byl mistr ve vyjádření psychologie postav, niterních pocitů ve vypjatých chvílích..
Dobrá a zaujímavá kniha, no podľa mňa (poviem to eufemisticky), o veľmi nerozumnej žene... ale zato hrdej. Neviem, kde autor nabral pre svoju knižnú protagonistku toľko pochopenia, ale z toho ako ju on vykreslil, tak ja som mal poväčšine veľký problém sa s ním stotožniť. Ale kniha je "čtivá" a navyše obohatená o zopár Zweigových bonmotov, slovných hračiek, či nadčasových postrehov.
Oblibeny autor, cetla jsem opakovane. Krasne se cte, podle me jedna z nejzdarilejsich knih o nekolikanasobne kralovne. Doporucuji!
Vynikajúca kniha! Britská história má nevyčerpateľnú studnicu skvelých príbehov a toto je jeden z nich. Pre milovníkov britskej histórie-povinné čítanie! :)
Knížka mě hodně příjemně překvapila. Četla se téměř sama. Dokonalý psychologický obrázek Marie Stuartovny. Moje první knížka od Zweiga a určitě ne poslední.
Je to moje 1. kniha od tohoto autora a nezklamala . Líbí se mi jak je to psáno jednoduše a čtivě . Co dodat , prostě tuto biografii můžu jen doporučit hlavně pro ty čtenáře ,co milují Marii Stuartovnu , ale samozřejmě i jako první knížku pro lidí kteří se chtějí nenásilně o Marii něco dozvědět. :-)
Jak jinak - můj dokonalý miláček Zweig opět nezklamal. jak může být dokumentární životopisná literatura strhující a hluboká, to umí jen Zweig. Marie Stuartovna je hodně historická, ano, jistě, ale jen jsem si připadal tak jako u četby historických románů pro maminky. Je to malinko lehčí, více mě třeba oslovil Fouché, Léčení duchem nebo Kalvín. Ale celkově prostě nenapodobitelný umělec a genius Stefan!
Byl jsem mile překvapen, jak výborně, čtivě a zajímavě lze napsat životopis. Dovolím si ocitovat část z přebalu knihy, která vyjadřuje i mé mínění:
"Zweig ve své biografii líčí skutečnosti všeobecně známé a v minulosti zpracované, líčí je však s neobyčejným rozhledem, s důkladnými znalostmi faktografickými a s výjimečnou kulturou jazyka a stylu."
Samozřejmě autor musel někdy fabulovat, ale to rozhodně dílu neubírá na hodnotě. Bohužel poměrně odborně podaný doslov historika Josefa Polišenského moc čtivý není a čtenáři žádné "objektivní" objasnění nepřináší.
85%, 23.5.2017.
Stefan Zweig je skvělý spisovatel a škoda, napsal jen několik knih o historických osobnostech. Překvapilo mě, jak Marie Stuartovna měla akční život, jak byla statečná a přímá a také že se podílela na činu nejohavnějším, za který však pikala. Do kontrastu je postavena Alžběta, lživá, záludná, hrající dvojí hru. Čtenář se musí zamyslet, co hýbalo 16. stoletím: boje o moc maskované jako boje katolíků s protestanty. A protože Marie Stuartovna byla jako katolička a tajný spojenec Španělska a Francie proti Alžbětě, musela Marie s hlavou na špalek.. Pak přišel rozkvět alžbětinský. Díky dobrým historickým románům si člověk rozšíří svoje vědomosti a to se mi líbí.
Marie Stuartovna jako mýtus, panovnice i žena - to vše se skrývá v této útlé knížce. Jinak se jedná o standartní Zweigův historický "román", plný úvah a zamyšlení
Jako historie, příběh MS dobré, ale jinak ne zrovna můj vkus, první 2/3 v pohodě, ale bohužel přiznávám že poslední třetinu už jsem brala rychločtením...
Miluju historicke knihy a hlavne romany takze jsem si myslela ze Zweig bude sazka na jistotu,ale bohuzel musim rict ze mi jeho styl nesedi :-( Docetla jsem jen proto ze mam Marii rada .....
U Zweigových diel si nikdy nie som istá, či sú to historické romány, a teda by som na ne mala aplikovať EHNRS, alebo faktografické diela, ktoré by som mala jednoducho zvoziť za neprofesionálnosť a nepresnosť, prípadne urobiť presný opak. V každom prípade sú to ale knihy z umeleckého hľadiska vynikajúce, a táto z radu príliš nevybočuje - práve naopak, je veľmi inteligentná a pôvabne napísaná. Zweigove biografie (tie tri, čo som čítala) ma z umeleckého hľadiska veľmi ovplyvnili, a už len za ten štýl by som mu mala dať päť hviezdičiek.
Něco mezi 3 a 4 hvězdičkami. Obsahově je ta kniha výborná, velmi přínosná a přesvědčivá, zaujme, ale poněkud mi neseděl způsob vyjadřování.
Stefan Zweig pojal příběh skotské a francouzské královny poněkud jinak než nabízí jiné biografie, a namísto jednoduchých faktů tvoří bezmála výpravný román. S pomocí psychologie a sociologie se snaží prodrat do hloubi duše osobnosti, která se tolik lišila od své blízké příbuzné Alžběty Tudorovny jak povahou, tak životní drahou jako den a noc. Navíc Mariin tragický život staví do konfrontace s díly Shakespeara, díky čemuž podobnosti s Macbeth a Richardem III. vypadají, že nejsou zcela náhodné. Pokud vás jako mě fascinuje toto období dějin Velké Británie, pak věřte, že vás souboj mezi umírajícím romantismem středověku v podobě Marie Stuartovny a nastupujícím střízlivým novověkem v podobě Alžběty I. postavený na pozadí machiavellisticky intrikářského a téměř cynického 16. století opravdu nadchne.
Diplomovú prácu som písala o Márii Stuartovej a počas písania som natrafila v antikváriate na túto knihu. Kúpila som si a počas písania čítala. Pomohla mi lepšie pochopiť niektoré historické veci a "pochopiť" Máriu Stuartovú z iného uhla. Vždy mi bude pripomínať tú peknú časť písania diplomovky :)
16. století Skotsko životopisné, biografické romány Marie Stuartovna, královna, 1542-1587 královnyAutorovy další knížky
2006 | Netrpělivost srdce |
1979 | Amok |
1999 | Svět včerejška |
1966 | Marie Stuartovna |
1993 | Marie Antoinetta |
Tímto komentářem vzdávám hold lázeňským knihovnám (konkrétně těm ještě "totáčovým"), které přispěly k tomu, že jsem občas sáhla po autorech, ke kterým bych se jinak možná v té době neobrátila. Stefan Zweig je jeden z nich. Ale hlad je dobrý kuchař a já mu děkuji za setkání s krásným románem. Nemůžu posoudit, nakolik je historicky "echt", ale krásně se to četlo.