Marťan

Marťan
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/261567/mid_martan-261567.png 5 4355 4355

Je nejslavnějším mužem na Zemi. Má to však háček: není na Zemi… Před šesti dny se Mark Watney jako jeden z prvních lidí prošel po Marsu. Teď je přesvědčený, že bude prvním člověkem, který tam zemře. Málem zahynul v prašné bouři a zbytek jeho posádky odletěl v domnění, že je mrtvý. Mark nemá jak odeslat zprávu, že přežil. A i kdyby se s lidmi na Zemi spojit dokázal, zásoby mu dojdou mnohem dřív, než by stačila dorazit pomoc. Mark se však nevzdává. Vyzbrojen pouze svým důvtipem, technickými dovednostmi a nevyčerpatelným smyslem pro humor, který se pro něj stane nejcennějším zdrojem síly, se pouští do tvrdošíjného boje o přežití. Jak zdolává jednu zdánlivě nepřekonatelnou překážku za druhou, začíná věřit, že by na cizí planetě přece jen mohl obstát. Jenže Mars mu ještě přichystá nejedno překvapení… Strhující, podmanivý a přesvědčivý příběh o lidské nezdolnosti a vynalézavosti tváří v tvář beznadějné situaci obletěl celý čtenářský svět a ve všech zemích, kde vychází, sklízí nadšený ohlas. Zaujal i filmové tvůrce, režisér Ridley Scott točí adaptaci s Mattem Damonem v hlavní roli.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Knižní klub

The Martian, 2014

eva-lupen
30.05.2015 2 z 5

Kniha mne docela zklamala. Podle recenze jsem čekala něco víc napínavého a vtipného, ale nakonec jsem byla ráda, že jsem to dočetla. Vůbec si nedovedu představit, jak podle tohodle natočí film.

zuzana4291
30.05.2015 5 z 5

úžasná kniha....kdybych nemusela pracovat a spát, tak tuhle knihu vůbec neodložím....velmi chytlavý příběh, který je od začátku až do konce, prakticky jsem nenašla slabší místo

simkarta
29.05.2015

knížka je vtipná, originální a napínavá. Je pravda že některé části jsem musela číst dvakrát, protože můj mozek to na poprvé nepobral ,ale rozhodně ji můžu zařadit mezi moje nejoblíbenější .Určitě doporučuji přečíst .

managa
29.05.2015 5 z 5

Skvela kniha, od ktere jsem se nemohla odtrhnout! Jen obcas byla na muj vkus prilis technicka.

maid
29.05.2015 5 z 5

Nejlepší kniha tohoto roku a rozhodně nejlepší kniha, co jsem za poslední dobu četla. Je to napínavé od začátku až do konce, přestože všichni vědí, jak to skončí. Celou dobu jsem Markovi fandila a naprosto jsem si ho zamilovala. Knihu s tak sympatickou hlavní postavou jsem již dlouho nečetla. Navíc je i vtipná!
Těším se na film, vypadá docela nadějně, tak doufám, že ho nezkazí, protože tato kniha je naprosto báječná!

hlina
29.05.2015 2 z 5

Velmi rychle jsem se začetla, ale stejně rychle mé nadšení opadlo. Bylo to takové "americké". Hned jsem si vybavila několik filmů o tom, jak je možné ve vesmíru zvládnout úplně všechno. Hlavní hrdina mi připomínal Ferdu Mravence. Kladně hodnotím jeho smysl pro humor. Jen kvůli tomu jsem knihu dočetla.

ElisR1
25.05.2015 5 z 5

Naprosto skvělá kniha. Výborně jsem se celou dobu bavila.

bosorka
24.05.2015 3 z 5

Během čtení jsem neustále kolísala mezi hodnocením třemi a čtyřmi hvězdičkami. Začetla jsem se přerychle, pak moje nadšení trošku opadlo a přišlo mi, jak když se pročítám učebnicemi fyziky, mechaniky, matematiky či botaniky. Sice vcelku zajímavě pojatými, ale i tak, prostě učebnice po nějaké době přestávaly bavit. Pak se zase příběh zhoupl trochu jiným směrem a zase začalo bavit více. Oceňovala jsem humor hlavního hrdiny, neuvěřitelného vynálezce, jak tu někdo už poznamenal, takového MacGyvera. Ale děj je přece jen přespříliš předvídatelný. Jak to skončí, musí být jasné snad každému, že cesta k cíli nebude úplně růžová, taky. Že hlavní hrdina mnohokrát narazí, je nabíledni, čeká se pouze na to, co bude špatně a jak si s tím poradí. A tak vlastně pořád dokola. Říkala jsem si, že by to přece jenom dostalo jinou šťávu, skončilo-li by to jinak. Nestalo se, a tak nakonec vyhrály tři hvězdy. Ale Marťanovi neupírám, že je to vcelku svěží čtení.

alfinha2321
23.05.2015 5 z 5

Práve jsem dočetla a musím říct, že se mi strašně líbila, a to jsem většinou v hodnocení knih spíše zdrženlivá. Moc se mi líbil styl, jakým to bylo napsané, forma deníkových záznamů této knize skutečně sedí. Popisy vývoje myšlenek a nápadů hlavního hrdiny byly podané srozumitelně a navíc se mi moc líbilo, jak většinou tuto popisnou pasáž na konci shodil vtipným (často i velice ironickým) komentářem.
Ze začátku mě kniha naprosto strhla, což jí tedy bohužel nevydrželo až do konce, ale i přesto jí hodnotím jako velice zajímavou knihu, jednu z nejvíce top, co jsem letos četla. Na počest Marka se dnes k obědu budou servírovat brambory!

Veggi
22.05.2015 5 z 5

Mám moc ráda sci-fi a toto je první kniha za delší dobu, která mě zaujala a moc se mi líbila. Četla jsem, že Ridley Scot bude natáčet (respektive asi už natočil) film dle této knihy, na který se už teď moc těším (i když doufám, že to nebude takový propadák, jako banda nesvéprávných vědců v Prometheovi)! Pěkně pojatý příběh, kde nejsou zelení (ani rudí) mužíčci, ale přesto se nemůže od knihy odtrhnout.
Právě jsem viděla film Ruda planeta a nemůžu se zbavit pocitu, že se autor knihy nechal inspirovat (astronauti ztratí možnost komunikace a díky staré sondě jsou opět ve spojení; k záchraně se musí dostat ke starému modulu;....).

-bad-mad-wolf-
21.05.2015 5 z 5

Robinson Crusoe třetího tisíciletí.

artabanb
20.05.2015 3 z 5

Hodně výpočtů :).

PMR
15.05.2015 3 z 5

Americká pohádka. Doufám, že lidi jsou dost rozumní, aby knihu nebrali moc vážně.
Kromě hamburgerů je v knize skoro všechno - čtenář se dočká i rozbíjení aut a záchrany bombou. Hlavně při čtení dialogů člověk zažije dost peklo - až takoví pitomci nejsou ani v NASA.

Rinoa18
14.05.2015 5 z 5

A víte co? Já si myslím, že když je někdo opravdu v úzkých a je na tom psychicky špatně, tahle kniha mu hezky spraví náladu. Mark je prostě takový typ člověka, který vás musí rozesmát i ve chvílích, kdy zrovna prohraje váš oblíbený hokejový tým nebo jste třeba právě přišli o deset tisíc. Já toho chlapa prostě žeru. Úžasná kniha, kterou jsem dneska rozhodně nezavřela naposledy. :-)

KleaM
13.05.2015 5 z 5

prostě perfektní a Marka bych vážně jednou chtěla poznat ;-)

petshop
12.05.2015 4 z 5

Sci-fi není můj šálek kávy, ale na základě tolika kladných ohlasů jsem měla chuť si tuto knížku přečíst. Po přečtení ji sice nemůžu zařadit mezi ty absolutní top knihy, jaké jsem kdy četla, ale na druhou stranu to bylo příjemné čtení s tou správnou dávkou humoru, který mi seděl a některé hlášky mi utkvěly v hlavě. Hlavní postava je velký sympaťák, mimořádně schopný botanik a strojní inženýr, trochu chemik, trochu fyzik, který má z pekla (nebo z Marsu?) štěstí a neutuchající morál. Strávila jsem s ním týden na cestách do práce a z práce a bylo to fajn :-)

čuřil
07.05.2015 5 z 5

Já musím dát plný počet bodů. Rád čtu sci-fi, takže jsem byl mile překvapen, jak se tato prvotina povedla. Zkrátka novodobý Robinson to zvládá překvapivě v pohodě a k tomu s humorem.

Skrin
06.05.2015 4 z 5

Vcelku čtivá záležitost. Ale někdy ty technické prvky byly až moc složité na pochopení, to čtení trochu ztěžovalo. Jinak napětí si kniha udržovala po celou dobu a ani poslední stránky nenechají nikoho v klidu.

anais
06.05.2015 5 z 5

Na to, že mě fantasy ani sci-fi moc nebere, mě tahle knížka dostala. Nemohla jsem se od ní odtrhnout. Musím dát palec nahoru - super!

Vé-Vé
29.04.2015 4 z 5

Napětí? Check!
Humor? Check!
Mimozemský obyvatel, kterého byste chtěli opíchat? Check!