Prodavači ostatků
Vlastimil Vondruška
Martin ze Stvolna série
1. díl >
Příběh českého rytíře Martina ze Stvolna, plný napětí, vzrušení a dějových zvratů, se odehrává v polovině 14. století. Byla to doba krutých válek, vysilujících hladomorů a všudypřítomného násilí, v níž zároveň probíhal urputný zápas o jednotu církve a křesťanské víry. Druhorozený syn chudého zemana Martin odchází do Paříže na univerzitu, ale brzy se dostane do konfliktu s inkvizicí. Domů se vrátit nemůže, a tak se potlouká po francouzském venkově ve společnosti obchodníka s falešnými ostatky svatých. Prožije nejen vášnivé milostné vztahy, ale i hrůzu morové rány, okolnosti ho zavedou do krvavých bitev a nejednou musí vzdorovat šílenému fanatismu náboženských sekt. Tváří v tvář vítězstvím i bolestným prohrám se sám sebe ptá, jaký to vše má vlastně smysl, proč musí člověk stále o něco bojovat, aby to vzápětí zase ztrácel? Autor nás na pozadí historických událostí provází životem středověké Francie, barvitě a s hlubokou znalostí dobových reálií líčí prostředí univerzity, klášterů, život měšťanských rodin a vesnických usedlostí, stejně jako prostředí šenků, nevěstinců a vojenských táborů. Bez příkras líčí milostná dobrodružství i drsné mravy tehdejších lidí, stejně jako jejich až naivní touhu po pravdě, lásce a štěstí. Příběh se čte jedním dechem, neboť dokáže vyvolat skutečnou atmosféru života ve středověku, který ovšem není současnému člověku tak vzdálený jak se někdy zdá.... celý text
Nádhera, já prostě knihy pana Vondrušky miluju a že jsem někdy psala, že mám v hlavě "převondruškováno" a musím si od něj odpočinout ? To byla ale jen a jen moje vina, vrhla jsem se tenkrát na jeho knihy bez rozmyslu - o to víc jsem si tuhle vychutnala, takhle poutavě o historii umí prostě psát jen on, v euforii po přečtení knihy bych nejradši napsala - mého srdce šampión, ále to bych doma asi dost dobře neobhájila :-) :-) :-) ...
Celkem příjemná změna po jednotlivých detektivních příbězích. Souvislý příběh mladíka prodírajícího se ne zrovna složitým světem se všemi jeho nástrahami. Moc se mi kniha líbila, chvílemi jsem si říkala, proč musí mít takovou smůlu a jindy, jak to, že mu to prochází? Určitě stojí za to přečíst a těším se na další díly.
Čte se to fakt dobře. Pan Vondruška umí čtenáře vtáhnout do děje, to koneckonců není nic nového;-). Na knize mi však vadil všudypřítomný sex a tématika milování...chápu, do knih a k životu obecně to skutečně patří, o to více do středověku, ale v tomto rozsahu u historického románu mě to místy až iritovalo a štvalo.
Jinak hodnotím kladně a za přečtení kniha opravdu stojí.
Ve srovnání s Husitskou a Přemyslovskou epopejí o trochu slabší. Hlavně mi nesedí psychologický profil hlavního hrdiny; občas se chová dost protichůdně - jednou snílek podruhé pragmatik. Celkově ale opět čtivé. Ideální na dovolenou :-)
Autora jsem předtím neznal, moc české nečtu. Na začátku jsem měl zvláštní pocit, že popis té doby je takový naivní nebo tak nějak. Postupně jsem změnil názor o 180 stupňů. Naprosto skvělá kniha, příběh je výborný, popis doby také. U některých knížek mi štve, jak autor roztahává děj zdlouhavými popisy, to tu vůbec není. Když jsem dočetl, měl jsem pocit, že to je jedna z nejlepších knížek, co jsem četl.
První díl - moc dobrý, krásně se to čte, putujete po světě, zažíváte napětí, prožíváte osudy zúčastněných, zkrátka Vondruška to umí, opatřila jsem si všechny díly o ostatcích, už se těším na další
Pan Vondruška opět nezklamal. Jeho knihy jsou sázka na jistotu. :)
Jediné, co se mně osobně moc nelíbilo, byl (hlavně ke konci) všudypřítomný sex a řešení milostných "problémů". Beru to jako zpestření děje, ale ke konci toho na mě bylo opravdu příliš. Naopak mě bavili flagelanti, inkvizice a skvěle vykreslená středověká Evropa (především Francie). Další díly už mám objednané. :)
Cestování středověkou Evropou ,koktejl namixovaný z protipolů, na jedné straně morové rány,zlo inkvizice a na druhé bezbřehá láska a sebepoznání.Nečekaně dobá kniha.
Dobře vystavěný příběh s neotřelým námětem, řadou zajímavých zápletek a navštívených míst. Jistě by se našla řada drobností, které se dají kritizovat, nepřesnosti v datech, místopisná pochybení, ale je to román ne diplomka. Doporučuji.
Prudce subjektivní mínění: z toho, co pan Vondruška napsal, je série o Martinovi ze Stvolna patrně to nejlepší, jak po stránce řemeslné, tak možná i vypravěčské.
Po propadáku s předchozí autorovou knihou jsem měla strach, ale kniha mne pohltila, určitě si přečtu i další díly!!!!
Zatím moje první knížka tohoto autora. Četlo se velmi dobře, takže se také těším na další díl.
mor 14. století studenti ostatky, relikvie historické romány
2014 | Husitská epopej. I, 1400-1415 - za časů krále Václava IV. |
2019 | Kronika zániku Evropy: 1984–2054 |
2011 | Velký král Přemysl Otakar I. |
2002 | Dýka s hadem |
2019 | Falknovská huť |
V dobách, kdy hvozdy byly jako zelené moře a mnohdy jen zvěř uměla svými stezkami projít skrz, poslal král Jan svého syna Karla do Francie. V tom čase se o jednu rodnou tvrz dělí dva bratři... Martin je mladší. Lepší pro nej bude jít objevovat svět! Nuž vydejme se s ním. Jelikož není královský syn musí jít cestami křivolakými.
Chvalme den, kdy spisovatel vzal nás na výlet po Francii.
Je rêve... je voudrais être là...