Maryša
Alois Mrštík , Vilém Mrštík
Maryša je jedním z klenotů české divadelní tvorby. Neustále přitahuje významné inscenátory a její inscenace patří velmi často mezi pozoruhodné divadelní počiny. Mimochodem patří mezi nejpřekládanější česká dramata a nezřídka se objevuje i na zahraničních scénách. Dnes její hodnoty dokážeme ocenit snad ještě více, než v době jejího vzniku.... celý text
Kdybych šla do divadla, užila bych si to asi víc. Proč je Maryša zařazena do klasiky a povinné četby nechápu. O lakotě i lásce vyšla spousta lepších knih. Nebo si máme vzít příklad a trávit nepohodlné lidi? Jaké poselství má dávat v dnešním světě?
Jaká samá chvála a vlídná slova o této knize. Né, že by byla neoprávněná, kniha má něco do sebe - poukazuje na zničující povahu peněz, manipulativnost mezi lidmi, zdánlivou nespoutanost některých postav, ale i nemožnost stát si za svým názorem nebo podřizování se. Nářečí a jazyk mi také problém nedělal.
Ale kniha mě neoslovila nejspíš tak, jak by měla. Všechny postavy mi přišli tak nějak protivné - ať její rodiče nebo Vávra či samotná Maryša.
Mně se kniha líbila a dobře se četla☺. Je to taková klasika, určitě stojí za přečtení. Navíc je to krátké dílo, necelé dvě hodinky času. Nechápu, jak to někdo může nazvat odpadem.
Moc jsem od toho nečekala, četla jsem kvůli výzvě. Ale mile překvapilo. Kvůli penězům je myšlení některých lidí tupé a omezené. Prostě peníze kazí charakter.
Naprosto zcela fenomenální stavební kámen českého dramatu. Nádherné vykreslení veškerých okolností, i okolí samotného. Maryša jakožto zlomená bytost, byť do posledního konce, navzdory všemu, hrdá.
Jedno z mých nejoblíbenějších dramat vůbec.... Krásně napsané, živé.... Maryša se potácí mezi zoufalstvím ze závazku, do kterého ji nedobrovolně vehnali rodiče a láskou k Franckovi.... Životní tragédie mladých lidí....
Vávra: Na hromech líháme, na hromech vstáváme. Musí to bét, Maryšo? Což nemože byt u nás jináč?
Po tom, co jsem z dramat přečetla R.U.R. a byla jsem nadšená, tak jsem si k maturitě vzala i Maryšu a musím říct, že ani toto drama nezklamalo. Kniha se četla sama a ani nevím jak, ale najednou jsem byla na konci..
Ze začatku mi tam vadilo to nářečí, ale potom už jsem si nějak zvykla a knihu s radostí dočetla. Rozhodně k maturitě můžu doporučit..
Klasika může být nudná, těžkopádná a ne zrovna stravitelná, nicméně ne bezdůvodně jsou některé knihy považované za klasiku. Kritický realismus, do kterého spadá právě Maryša, je svým způsobem hanobením tehdejší společnosti, její kritikou i výsměchem, kdy peníze a majetek znamenaly více, než štěstí a láska.
Nejlepší a nejrealističtější drama odehrávající se na moravské dědině. Autoři se inspirovali skutečným příběhem, ovšem předloha Maryši svého muža nezabila a prožila s ním úspěšné manželské soužití. Krásné je i filmové a divadelní podání.
Ve čtení mě trochu brzdilo jenom to nářečí, ale určitým způsobem mě to chytlo za srdce. Skvěle vykreslené základní lidské pocity a jednání v těžkých situacích. Určitě si přečtu znova.
Vrátila jsem se po letech k Maryše možná trochu i" pod tlakem událostí ", kdy se na Maryšu těšíme na podzim do ND. Vzala jsem si knížečku do kabelky, že si ji ve volném čase cestování do práce nějak oživím. Každý , kdo prošel základní školou ví a zná obsah knihy, hlášky typu - "Cos to děvčico nešťastná urobila a pod... známe jako zlidovělé, ale ač jsem věděla, co čtu, najednou jsem dostala z toho života husí kůži. Vždyť tady se vlastně popisuje dokonalá vražda, o to hůře, že ta vražda je jediná obrana Maryši. A co mě hodně dostalo- co jsem v mládí asi nevnímala, je to "probuzení" otce Maryši, kdy si uvědomil, že lásku , kterou dceři odepřel ( myslím partnerskou lásku, nemyslím tu otcovskou) majetkem nevyváží. Tohle čtení po letech mě dostalo mnohem víc , než když jsem Maryšu četla jako mladá holka...
Ha! Na to pudu!
(a mimochodem závěr výzkumu: Maryša nikdy žádného žida ani Žida nepotkala)
láska zfilmováno česká literatura venkov svědomí moc vesnice realismus (literatura) dramata český venkov
Klasika, ke které jsem se dostal kvůli povinné četbě. Radost z jejího čtení jsem měl ale hlavně kvůli Cimrmanovskému Záskoku...jinak bych to těžce strravoval.