Masomlejnek: Srab
Honza Slívka
Masomlejnek série
1. díl >
Dva největší objevy 21. století jsou na světě. Reaktor vyrábějící čistou, levnou energii dostal světovou ekonomiku do kolen. Práce s magnetickými, nadsvětelnými nanočásticemi lidstvo naopak zachránila. Díky nové technologii může člověk cestovat kamkoliv během mžiknutí oka. Například na planetu vzdálenou miliony světelných let. Luzná se stala modlou posledního desetiletí. Dokonalý svět plný života. V největším osídlovacím závodě od objevení Ameriky však lidé zapomínají na to nejdůležitější. Vlastní bezpečí. Připadají si jako všemocní dobyvatelé vesmíru. Naivní idioti. Pro místní dravou flóru a faunu jsou stěží předkrmem.... celý text
Toto čo bolo?
Smiať sa či plakať
Určite v prvej polke smiať a v druhej polke plakať, lebo ufiknúť knihu v tom najlepšom to snáď nie je ani možné!
Prvá polka nas zoznamuje s budúcnosťou a vymoženosťami našich budúcich krajín, výcvikom vojakom a naozaj trefnymi a zábavnými hláškami.
Po tom ako sa teleportuju na inú planétu tu máme boj o holý život. Ano i tu je ten humor, sice pomenej ale skvelo sa hodí k drsnemu boju proti ich nepriateľom, lebo teda postavit sa zoči voči príšernám, no brrr a mohla by som mať najlepšiu prípravu na svete radšej by som sa teleportovala späť
Kniha je výborne čitateľná a určite ju odporúčam nadšencom scifi žánru so zmyslom pre humor.
Moje zvědavost jdoucí za mimozemskými tvory je důvodem, proč jsem měla tuto knihu před sebou.
Co je mimozemské je lákavé, i když lze očekávat návrat do pravěkých končin s k tomu přizpůsobenými zvířaty a rostlinami, možná s mixem fauny a flóry z doby novověku.
Vše je improvizované a nahodilé.
Není to můj šálek kávy, ale kniha sama o sobě není špatná a jistě si své příznivce najde.
Pěkné military sci-fi říznuté Švejkem a českým přístupem. Ve vesmíru už to byl takový mix filmu Lovci monster a trochu predátoři od Žambocha. Parta asocialu a loseru ve výcviku. Trochu mi připomínali slavné francouzské Bažanty nad jejich komedii jsem se smál jako dítě. Opravdu jsem se při čtení bavil hlavně v té naší schopnosti improvizace. Ale nějaká ale bych přeci jen měl. Když už chce autor psát o zbraních měl by tomu dát nějakou přípravu a čas. Žamboch v Predátorech odvedl super práci. Odlehčená kulovnice velké ráže? Urazí vám rameno, kdo střílel tak ví. Jasný na obrazku je tlumič a jsou samonabíjecí což ubere na zpětném rázu ale. Těžké lovecké tropické ráže se neosazují do samonabíjecí zbraně. Wolfram se do lovecké střely taky nedava. Bubnový zásobník na 26.naboju u takové ráže? Váha s náboji by byla moc velká a spolehlivost přebití u velkého těžkého náboje taky nic moc snadno by se vzpříčil a zasekne se v zásobníku. Když čekám boj.v noci a mám snížený zpětný ráz proč nedal optiku taktický puškohled zrychlí zamíření a večer nacvaknu předsádku pro noční vidění které jsou dnes snadno dostupné. Brokovnice ta je ok. Termovize na ještěrky asi moc fungovat nebude když mají stejnou teplotu jako okolní prostředí ale třeba tady jsou teplejší. Trochu jsou náznaky nějaké tajemné linie co predcházelo příběhu ale není to moc vysvětleno a trochu se nám hlavní postava mění tak jsem zvědavý na druhý díl. Ikdyz tenhle příběh klidně unese dílů více.
První půlka je špíše o hláškách, druhá půlka o akci. Bavil jsem se u obou. Rychle přečteno, jen jsem na konci zjistil, že to je první díl, takže konec je otevřený. Na duhou stranu se za nějakou dobu vrátíme ke známé partě a snad i dalším hláškám a akci.
Poté, co lidé objevili technologii, která jim umožňuje během pár vteřin cestovat na jakoukoliv planetu ve vesmíru se ocitají na Luzné. Zemi, která má dobré podmínky pro život. Jenže planeta je obydlena. A to tvory, kteří připomínají naše dinosaury. A tak začíná boj. Boj mezi jednotlivými státy o ovládnutí planety, ale i boj s jejími obyvateli.
Když se mi kniha dostala v rámci spolupráce do rukou. Čekala jsem parodii na sci-fi. Skvělou oddechovou bejkárnu. Už podle anotace, úvodního textu i obálky.
POTOKY KRVE A HROMADY MASA. PRSA, ZADKY, MOZKY A DINOSAUŘI. TENHLE MASOMLEJNEK VÁS SEMELE!!!!
Jenže už po pár stránkách jsem si začala uvědomovat, že tohle žádná parodie, natož humorná blbost nebude. A světe div se objevila jsem naprosto dokonalé komplexní sci-fi.
První polovina knihy se odehrává ještě na Zemi. Zaměřuje se na výcvik jednotek a představování hlavních hrdinů. Tady najdeme skvělé hlášky, super interakce mezi jednotlivými členy posádky B, nádherné popisy a dokonalou charakteristiku postav. Každý je úplně jiný, ale dohromady tvoří ten správný dream team.
Druhá půlka už se odehrává na Luzné. A tady nastávají skutečná jatka. Boje, krev, střelba, člověk se boji každou sekundu, že přijde o oblíbenou postavu. A často se jeho obava i výplní.
Autor skvěle popsal českou náturu. Co na tom, že vojsko nemá potřebné vybavení. Hlavně to před vojáky nezmiňovat a nebo to rovnou otočit v přednost. Improvizace se stává nezbytnou součástí přežití. A v tom jsou Češi sakra dobří.
Autor si mně získal a já každou stránku prožívala úplně naplno. Kniha se čte skvěle. Ani pro samou akci nepostřehnete, že se blížíte ke konci.
A tady nastává šok. Kniha totiž v nejlepším končí. Přesně jako většina seriálu:,,Konec prvního dílu". Za tyhle slova jsem chtěla v prvním momentu autora doslova zabít. Nicméně nechám to, až po dokončení celého příběhu. Nesnesla bych, kdybych se nemohla dozvědět, co bylo dál.
(SPOILER) Moc pěkné i když jsem čekal více akce a do stránky 250 jsme se pohybovaly na zemi pouze vy výcvikovém táboře, kde se prakticky nic nedělo tak i zde to bylo velice pěkně napsané a dialogy byly naprosto úžasné. Poté se přesouváme na planetu Luzná, kde přišla akce a dialogy byly o trochu slabší nežli v první půlce. Celá tato kniha končí uprostřed akce tak pokud jste nedočkavý čtenář je asi dobré počkat si na druhý díl a dát je najednou. Mě to zase až tak nevadí nic méně doufám že do konce roku bude druhý díl.
Jakože cože? Potřebuji nutně pokračování!
Prvních pár stránek jsem četla s rozpačitostí, která se s dalšími stránkami proměnila na divokou a krvavou akci a moje velké nadšení. Různorodé a svérázné družstvo B mi postupně přirostlo k srdci. Každý měl svoji jedinečnou osobnost a spojovalo je i velké přátelství na život a na smrt a to doslova. Bavil mě jejich humor a styl a i snad se brzy dočkám abych jim mohla v dalším díle fandit a věřit v přemožení rozličných a krvelačných tvorů a ve zdárné osídlení Luzné.
Sakra, dvakrát sakra... furt jsem si říkal, nespěje to k zářnému konci a sakra znova, ono to končí v nejlepším! Tak počkáme na pokračování. Autor je mladej, plnej nápadů a tak by o mohl do vánoc zvládnout, ne?
Kniha začíná trochu neurčitě, nebyl jsem si jistý jestli to je střílečka nebo parodie ale je třeba vydržet, je to opravdu dobrá scifi military, s kouzelnou atmosférou vražedné planety a českýmiprotagonisty, aby zvládli to co češi znají nejlíp, to jest improvizaci. Hrdina projde vývojem a ke konci se zdá, že z něj .. uvidíte. Ale hlavně asi příště.
Dobře napsané, čte se to rychle a všeho je tu habaděj. No, popisu vesmírných pohonů se moc nedočkáme, ale nevadí, snadno se přes to přeneseme. Takže otevřete stránku, jízda začíná. A podivuhodný svět Lužné na Vás čeká. Málokdy bývá tak propracovaný, že.
Dám 5 hvězdiček, aby autor nezpychl.. že ano?
Akce, napětí a hlavně pořádná dávka příšer! A ne ledajakých! Představte si, že člověk může cestovat kamkoli ho napadne během mrknutí oka. A byla to zrovna Luzná, která se zdála být naprosto dokonalá. Jenže lidé prostě zapomínají, že na světě nejsou pouze oni a že vlastně nemají vůbec tušení, co se nachází někde jinde. Takže zběsilé osidlování přineslo kromě jiného hlavně nebezpečí...
Na více než 400 stránkách vám kniha nabídne velmi mnoho, od zajímavých a vtipných myšlenek až po sympatie k hlavním postavám družstva B. Sci-fi není zrovna můj šálek kávy, přesto jsem ale četla s napětím a radostí. No a na konci se bohužel dozvíte to nejhorší, co čtenáře může potkat - že si na pokračování budete muset počkat!
Masomlejnek: Srab v sobě ukrývá špetku pikantérií, pořádnou nálož akce, zbraně, krev a napětí. Čte se (nejen díky ich formě) krásně svižně a představuje vítaný balzám a vysvobození po dlouhém a náročném dni. Ráda a s chutí jsem utíkala na Luznou spolu s družstvem B a rozhodně se tam chci vrátit! 432 stran je málo a já budu nedočkavě vyhlížet pokračování. Kompletní hodnocení najdete na webu Knižní díra - odkaz v záložce "Recenze".
(SPOILER)
Velká paráda! Kniha má asi jen jednu zásadní chybu – první díl končí v tu nejvíc napínavou chvíli! Okamžitě potřebuji pokračování!
A pak teda mi přijde že korektor u toho nejspíš spal, nebo nevím jak si vysvětlit některé hrubky. Jedině snad že to byl záměr autora, ale nevím...
Za mne naprosto super jízda. Skvělé popisy, vtipné hlášky, pořádná porce akce. Nikdy nevíte co se objeví za nové monstrum. Už se těším na pokračování. Rozhodně mohu doporučit
2023 | Likvidátor |
2024 | Masomlejnek: Srab |
2021 | Voják Země |
2024 | Masomlejnek: Šelma |
Po Likvidátorovi jsem sáhla i po téhle knížce – rozjezd je pomalejší, ale nenudí, naopak je prošpikovaný vtipnými scénkami a hláškami. Slívka vybudoval povedený svět, který mě baví, a jsem zvědavá, jak budou vypadat další díly. Protože děj téhle knížky ukončil v sakra zajímavým momentě!
Čteno na doporučení známého – a opět nelituji!
Pokud máte rádi Jakuba Hozu, Žambocha nebo Kotletu, tak tohle bude váš šálek... krve :-)