Pět neděl v balónu
Jules Verne
![Pět neděl v balónu Pět neděl v balónu](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/120345/pet-nedel-v-balonu-120345.jpg?v=1334595097)
Román vypráví o dobrodružné výpravě doktora Fergussona, který se svým přítelem Richardem Kennedym a sluhou Joem Wilsonem podnikli výzkumnou cestu řiditelným balónem Viktoria (balón byl vybaven zařízením umožňujícím libovolný vzestup a sestup, a tak mohl vzduchoplavec využívat větrů vanoucích v různých výškách rozdílným směrem) nad pevninou tehdy ještě neprobádané Afriky. Po startu ze Zanzibaru prožili mnohá dobrodružství s africkým obyvatelstvem, bojovali se zvířaty i s přírodními živly, prozkoumali prameny Nilu a překonávali různé obtíže a nebezpečí. ... celý text
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1977 , Albatros (CZ)Originální název:
Cinq semaines en ballon, 1863
![vitek.sk vitek.sk](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Podobně jako Dvacet tisíc mil pod mořem je to v podstatě učebnice pro děti. Verne popisuje let balonem a současně to co cestovatelé vidí. Pokud jde o technickou stránku věci, pak říkám, že Wells se v mnoha věcech trefil daleko lépe než Verne. Za více než tři hvězdičky to tedy není.
![vlkodlaq vlkodlaq](https://www.databazeknih.cz/img/users/57_/57015/m_57015-R0N.jpg?v=1459854938)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Když jsem poporostl ze "Štorchovského věku", přešel jsem postupně na Vernea a bylo to asi to nejlepší, co jsem v té době mohl udělat. Společně s patnáctiletým kapitánem, dva roky prázdnin a cesta do středu země nejoblíbenější Verneovka.
![Sejber Sejber](https://www.databazeknih.cz/img/users/43_/43919/43919.jpg?v=1381127993)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
První anticipační román od Julese Verna. Chvilkami klasicky možná až zdlouhavě popisný, avšak ve chvílích, kdy Vám připadá, že se delší dobu nic závažného neděje, začne děj rychle gradovat a strhne Vás do sebe. Ostatně tak jako i v jeho dalších románech :-).
![bondula bondula](https://www.databazeknih.cz/img/users/33_/33328/33328.jpg?v=1381127974)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Prvá verneovka, ktorá vlastne predznamenáva všetky nasledujúce. Kombinácia cestopisu a použitia fantastických technických vynálezov. Tu však hranica fantázie nekončí na balóne, s ohľadom na vtedajšie zemepisné znalosti musel Verne fabulovať aj v oblasti geografie územia, ponad ktoré balón prelieta. Netrafil sa až tak strašne mimo... Hoci sledovať cestu troch letiacich hrdinov s podrobnou mapou Afriky pri ruke, pridáva čítaniu ďalší (skôr veselý) rozmer.
![Kmotr99 Kmotr99](https://www.databazeknih.cz/img/users/49_/49816/m_49816-BDk.jpg?v=1476808020)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Z knihy je přímo cítit atmosféra cestovatelů do neznámých končin černého kontinentu. Především pokud čtete staré vydání s původními ilustracemi.
![adelinka adelinka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
moja druhá verneovka....úplne iná ako prvá.....ale na prekvapenie sa mi páčila....príbeh troch cestovateľov, ktorí sa vyberú Afrikou v balóne.....čo všetko sa im cestou prihodí a ako zvládnu situáciu a či vôbec prídu až do konca si prečítajte....
![Ivan F Ivan F](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/28087/ivan-f-UBD.jpg?v=1619546434)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Najlepšia verneovka, nikdy ju už žiadnym iným svojím dielom nepredčil. Čítal som ju každoročne celé štvrťstoročie, až som ju poznal takmer od slova do slova naspamäť.
![Dera Dera](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/24250/dera-pGP.jpg?v=1541175345)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Báječné dobrodružství. Verne mě v dětském věku nikdy nezklamal. Dovedu si představit, že bych si tuto a jeho další knihy přečetl znovu i ve věku dospělém.
![reykjavik reykjavik](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/19161/19161.jpg?v=1381127919)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Skvělá kniha, která zaujme ty, kteří se zajímají o zeměpis, ale i o historii.
Někdy byla zdlouhavá, ale to se snadno překousne.
![Remarqua Remarqua](https://www.databazeknih.cz/img/users/11_/11001/11001.jpg?v=1381127938)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Přesně si pamatuji, že když jsme měli na základce možnost vybrat si knížku, ze které bychom udělali referát, tak že jsem si tenkrát vybrala zrovna tuto knihu. Ještě si pamatuji i ty obrázky, které jsem měla založené na prezentaci :-)
přátelství, kamarádství Afrika zvířata, fauna rostliny, flóra cestování balóny vzduchoplavba objevitelské cesty dobrodružství badatelé a objevitelé odvahaAutorovy další knížky
1937 | ![]() |
1965 | ![]() |
1985 | ![]() |
1963 | ![]() |
1963 | ![]() |
Až na nezáživné seznamy cestovatelů, objevů a dat, kvůli kterým ubírám jednu hvězdičku, tahle verneovka nemá chybu. A navíc byla první, kterou jsem od JV přečetla, takže tak trochu "srdcovka".
Tak tedy za 4, Mistře...