Matilda
Roald Dahl
Príbeh malého, výnimočne nadaného dievčatka, ktoré v sebe objaví schopnosť pohybovať predmetmi na diaľku Vás pravdepodobne prinúti - ako sa to stalo miliónom detí, ale i dospelých na celom svete - nepustiť knihu z rúk prv než ju dočítate. Vďaka deju plnému napätia, originálnych nápadov a svojrázneho, niekedy až čierneho humoru sa kniha stala ihneď po prvom vydaní v roku 1988 bestsellerom. K úspechu knihy prispievajú aj nenapodobiteľné ilustrácie jedného z najrenomovanejších britských ilustrátorov, Quentina Blaka, dlhoročného spolupracovníka R. Dahla. S potešením predkladáme túto knihu slovenským deťom, ale aj všetkým dospelým, ktorí si chcú v zhone všedného dňa pripomenúť zázračno detskej duše.... celý text
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 2016 , EnigmaOriginální název:
Matilda, 1988
Tuhle knihu jsem četla pár let zpátky a v té době bych ji označila za mou nejoblíbenější.
Pěkná rodinná četba při deštivém víkendu. Bavili jsme se celá rodina. Matylda je skvělá holčina.
Knížka, která ve mně probudila vášeň ke čtení. Roald Dahl s Quentinem Blakem mě provázeli celé dětství :)
Tak som sa teda zasa potešila jednej útlej knižke. Pamätám sa, že kedysi dávno som videla film Matilda, ale už som si veľmi obsah nepamätala. Naozaj výborná kniha pre všetky vekové kategórie. Miestami mi trocha prekážal slovník dospelých v tejto knihe, ale ináč nemôžem inak ako túto knihu odporučiť a dať jej 5 hviezdičiek :)
Prečítané po 11 rokoch a stále je Matilda skvelá kniha. Čítala som ju predškolákom, čo znamenalo, že niektoré slová aj pasáže som musela preskakovať alebo povedať inak, ale deti si tiež užívali príbeh o malej Matilde.
Dlooouhou dobu moje nejoblíbenější kniha,a i film je povedený,čemuž se divim,protože většinou
jsou filmy jenom chabá náhražka napsaného příběhu.
S velkou radostí jsem ji přečetla na jeden nádech . Jak už jsem psala jinde, prostě miluju Dahlův přístup k fantazii. A nemohla jsem se dočkat, až moje dítě doroste do jeho tvorby :-D
Kniha byla samosebou skvělá, miluji Dahla a jeho malý svět. Matilda je zázračné dítě, jako dospělý v těle dítěte, je moudrá, není vůbec sebestředná, má silný charakter a ví, jak se v určitých situacích zachovat. Ředitelka ve škole je dost možná jeden z nejhorších charakterů, jaké jsem kdy v knize potkala a opravdu mi z ní tekly nervy, jednou se zase ukázalo, jak moc Dahl nenáviděl různé šikanisty a hlupáky a opravdu se na její postavě vyřádil... A navíc kdo by neměl rád knihu o holčičce, která čte Dickense a pučuje si nové a nové knihy z knihovny a nemá nikdy dost.
Hezká knížečka, která mi kdysi trošku pomohla s angličtinou. Jen nemám ráda uťáplé, krásné, ošklivým životem a zlými lidmi otloukané, nevinné postavičky, jako byla paní učitelka.
2005 | Obr Dobr |
2005 | Příběhy nečekaných konců |
1986 | Jedenadvacet polibků |
2017 | Čarodějnice |
2002 | Můj strýček Oswald |
Tato kniha je moc zábavná a krásně se čte a nebo se vám bude líbit protože je srandovní