Matka
Karel Čapek
Matka, drama o třech dějstvích, je jedním s protiválečných antifašistických děl Karla Čapka z roku 1938. Hra měla premiéru 12. února 1938 v Národním divadle v Praze, ale v září byla zakázána. Obnovené premiéry se dočkala ve Stavovském divadle v jeden z nejvýznamnějších dnů české historie - 28. říjan 1945, nicméně krátce po komunistickém puči v únoru 1948 se opět stala nepohodlnou.... celý text
Bylo mi matky líto, že postupně přicházela o všechny nejbližší, ale přece na celém díle bylo krásné, jak se k ní vraceli :-)
Že za Čapka a jeho přínos pro českou literaturu můžeme být jedině rádi, víme.A já teď nejspíš vím, že i když si vezme do rukou svým způsobem jednoduchý (ale současně velmi vážný) motiv, umí z něj vytvořit mnohé. Matka totiž čtenáře skličuje i ve své útlé podobě. A možná lepší nehádat, o co horší pocity vyvolávala, kdyby K. Č. zažil i druhou světovou válku...
Knížka je velice zajímavá a zároveň smutná. Tuhle knížku však nikdo nepochopí pokud to neprožije.
Cítím, že mi nepřísluší toto dílo hodnotit. Nebo alespoň ne teď. Bylo v tom cosi obrovsky odzbrojujícího, ale v mém věku drama matky, abych pravdu řekla, nejsem s to zcela pochopit. Určitě se k této hře vrátím, až budu starší (aspoň o něco).
Podnět ke hře dala sice autorova manželka Olga, nicméně v matce je podle mého názoru ze všech postav této hry Čapka nejvíce. Obrovské dilema ženy, která již ztratila tolik, kolik jen může manželka a matka ztratit. Mám pocit, že jejím prostřednictvím se pacifista Karel Čapek vypořádává s otázkou vojenské obrany se zbraní v ruce proti okupaci, aroganci a bezpráví agresora i za cenu osobních utrpení a ztrát. Matka zde promlouvá řečí obyčejných žen - matek - lidí a její "přízemní" pohled na svět je přitom v kontextu "velkých věcí" jí nejbližších plný moudrosti, pochopení, lásky, ale i hrdosti a odvahy. Je to smutné až zoufalé, dramatické a přitom napsané s obvyklou Čapkovou lehkostí. Vynikající dílo!
Výborná knížka, zatím nejlepší, co jsem od K. Čapka četla a jedna z nejlepších knih dle mého názoru vůbec :-)
Jedno z nejlepších Čapkových dramat. Velmi silné téma. Četla jsem i viděla na divadelních prknech. Nevím, co z toho bylo lepší. Stojí za přečtení a určitě i za vidění v divadle.
malokdy se mi stane ze mam z knihy husi kuzi ale matka zapusobila obrovsky silne..z capkovych (mnou dosud prectenych) dramat pro me nejlepsi
Výborné drama. Tato hra byla první, které jsem z mnoha čapkových dramat četla. Ještě dnes, když si čtu řádky, ve kterých syn Jiří oznamuje své matce, že se zabil, mi běhá mráz po zádech!
Úžasný a silný příběh! Těžko říct, jestli by to někdo ze současných herců v divadle zahrál. :-(
Dobře vymyšlený příběh, pro někoho možná trochu legrační, ale svým způsobem drama až existenciální.
Na hrách Karla Čapka se mi nejvíc líbí styl jeho vyjadřování, žádné zbytečné okliky a při tom tolik věcí k zamyšlení. Stručnost knihy a v ní tak silný příběh, že se zamyslíte ještě na delší dobu než ji čtete.
Divadelní hry Karla Čapka jsou úžasně plastické a dokáží čtenáře pohltit, i v pouze psané podobě. Jejich zpracování se však občas dostává zvláštních absurdních a tak avantgardních forem, že ztrácí svou hloubku a důraznost. Matka je do krve drásající hra, která dokáže zasáhnout pořádně hluboko. Je to v zásadě hra o jednom člověku, ale duchové jsou stejně živí jako jejich pozemská matka. Závěrečná scéna je neskutečně silný vnitřní konflikt matky, která však ví, že nemá příliš na výběr. Výborné drama od fantastického českého autora!
Divadelní hry poslední dobou moc nečtu, protože mě nebaví, ale tahle mě bavila víceméně už od začátku.
Docela mě potěšily i vsuvky o tom, co která osoba právě dělá (v jiných divadelních hrách je většinou jen napsaná místnost, ale o tom, co se děje v ní už není zmíněno ani slovo).
Dlouho jsem Karla Čapka odkládala a nakonec trochu lituji, protože mě tahle kniha opravdu zaujala. Byla svým způsobem velice zvláštní, ale přesto poutavá. Každý toto dílo pochopí asi jinak a každý si z něho i něco jiného odnese. Také jsem to pochopila svým vlastním způsobem. Na jednu stranu mi to přišlo strašné a na druhou stranu mi to přišlo zajímavé.
Je pravda, že poslední rozpor byl opravdu poměrně dlouhý, ale když se vezme v potaz, že tato divadelní hra se vejde na necelých devadesát stránek, tak určitě nevadí, že se na posledních deseti řeší jedno a to samé.
Kniha na mě udělala dojem,ale nelíbilo se mi ke konci to dohadování,bylo příliš zdlouhavé.
mateřství matky a synové protiválečná dramata česká dramata klasická literatura
1948 | Bílá nemoc |
2004 | R.U.R. |
2017 | Válka s Mloky |
2009 | Dášeňka čili Život štěněte |
2004 | Matka |
Další pěkná Čapkova hra. Líbila se mi, i když Bílá nemoc mi přijde o něco lepší.