Matylda
Roald Dahl
Matylda Kazisvětová je geniální. Uměla plynně mluvit, když jí ještě nebyly ani dva roky, a ve čtyřech už četla Nadějné vyhlídky od Charlese Dickense. Jela do Afriky s Ernestem Hemingwayem a do Indie s Rudyardem Kiplingem – cestovala po celém světě, a přitom seděla ve svém pokojíčku v anglické vesnici. Většina dospělých v jejím okolí ji přesto ignoruje nebo si myslí, že děti jsou „jakési strupy“. I rodiče o Matyldě říkají samé hrozné věci. Ve skutečnosti je Matylda inteligentní a nadaná dívka a oni jsou hloupí. Matylda naštěstí zjistí, že vládne velmi zvláštním druhem kouzelné moci! Pro děti od 7 let.... celý text
Literatura světová Romány Pro děti a mládež
Vydáno: 2023 , PikolaOriginální název:
Matilda, 1988
Matylda mi přirostla k srdci.
Určitě bych doporučila tuto knihu všem učitelům i dětem.
Učitelé, aby se zamysleli nad tím, jak učí děti. Děti, aby se inspirovali krásným příběhem.
Jsem vždy vděčná autorům, kteří píší knihy o vyjímečných dětech, o jinakosti v každém z nás. Všichni jsme jedineční a jsme vyjímeční. Matylda je velmi nadaná a ve svých 5 létech podle její paní učitelky je ,, dospělé dítě".
Její rodiče ani netuší, že mají doma dítě, které nejenom čte a počítá, jak děti ve vyšších třídách.
Matylda má ještě jednu vyjímečnou schopnost. A protože její třídní učitelka je velmi hodná a chápavá, tak jak by měli být všichni učitelé, pomůže té dívce její schopnosti rozvíjet.
Kniha je poučná, ale i vtipná.
Devítiletou dceru knížka bavila asi do dvou třetin, dokud se Matylda vtipně mstila otci, pak už se jí knížka líbila o dost méně.
Příjemná kniha, příběh měl hlavu i patu, no já se bavila i dojala. :-) Někdy stojí za to si v knihovně půjčit knihu i z jiného oddělení, než kam věkově patřím. :-)))
Kniha se mi moc líbila, ale nejdříve jsem viděl film, proto už jsem z knihy byl méně překvapen. Na první pohled vypadá Matylda jako normální dítě, ale ve skutečnosti je génius. Její rodiče jsou hloupí a nemají rádi Matyldu a nikdy si nevšimli, že jejich dcera je génius. Matylda hodně ráda čte a tak se těší do školy kde potká jednu učitelku, s kterou se skamarádí. Víc prozrazovat nebudu.
Pěkný příběh s dobrým závěrem.
Líbí se mi pohled do jejího normálního života a zároveň života paní učitelky.
Dle mého velmi zajímavý příběh a určitě doporučuji všem. Mě to přišlo asi jako třetí nejlepší kniha od Roalda Dahla.
I když bylo od nějaké chvíle skoro jasné jak to dopadne, tak si to pořád zaslouží 5 hvězd.
Bylo jasné, jak to dopadne. Z knihy nejsem nadšená, moc se mi to nelíbilo, popisování těch krutějších scén dětem to nee.
Dostat se tak k téhle knize jako dítě, myslím, že bych se zbláznila radostí. Třeba jednou to štěstí zprostředkuju nějakým mladším generacím. Do té doby bude muset stačit, že i jako dospělá jsem zvládla několikrát pobreknout.
Kniha se četla skvěle, proto dávám plný počet, ovšem pocity z ní mám lehce rozporuplné. Podle mě moc není pro děti, to násilí, ač má působit humorně, mě humorné nepřijde, Matyldiny rodiče, ředitelka ve škole, to je prostě tragédie a ve skutečném světě by Matylda byla holčička plná doživotních traumat, nemilovaná, nepochopená, odmítaná, u filmu mi i slza kanula. Ale asi jsem už deformovaná literaturou o respektující výchově, aktuálně čtu Děti jsou taky lidi, která je plná takových rodičů "Kazisvětových". Nedokázala jsem se povznést a vidět to jako humornou literaturu. A malým dětem bych ji uplně nedoporučila.
Nemám ráda popisy násilí a to i slovního v dětských knihách, zvláště když má sloužit k pobavení, viz Mikulášovy patálie. Zde ale nakonec bylo dobře vidět kontrast dobra a zla a vítězství dobra. Nebýt soutěže na Martinus, asi bych se ke knize nedostala.
Výborná kniha. Četla jsem ji v angličtině a bavila jsem se. Možná ji víc ocení dospělí než děti.
Další "dahlovský" příběh, který si moc nebere servítky. Život je sice někdy moc hezký a příjemný, ale někdy taky pořádně drsný...Matylda je super, ale má to zatraceně těžké...Jako snad každý příběh RD doporučuju knížku číst společně s dětmi. Je to místy docela děsivé a děti potřebují leccos vysvětlit. Nebo ji nechat až na později...
3,5* Četly jsme společně s dcerou (10 let), obě jsme byly ze začátku takové překvapené, zaražené a rozčarované, musely jsme si tzv. zvyknout. Po dočtení a společné diskuzi o knížce jsme obě zjistily, že jsme nakonec spokojené. Podívaly jsme se i na film a spokojenost ještě vzrostla. Knížka má sdělení s přesahem, je dobře vystavěná a autor se s popisy postav nijak nemaže a ono je to vlastně dobře, proč děti šetřit :-) S doporučením budu opatrná, na některé děti (i možná dospělé) to přece jen bude hodně.
Matylda, maličká a velmi odvážná hrdinka této knihy, mi byla i se svou čerstvě dospělou učitelkou celkem sympatická a uznávám, že z kraje knihy jsem se nad některými "hláškami" musela usmát. Bohužel zbytek knihy mi naprosto nesedl a asi bych si ani nepřála, aby ji jako dítě četl můj syn.
Fyzické násilí, kruté tresty, zesměšňování, ubližování a na druhou stranu úcta k druhým, rodičovská láska ve všech podobách a mezilidské vztahy by měli být dětem podávány jinou formou.
Knihu jsem si sama nevybrala, Roald Dahl a jeho knihy jsou tématem Klubu milovníků knih na prosinec.
Pokud bych měla hodnotit bez nadsázky a snahy pochopit současného dětského čtenáře tak ještě hvězdu ubírám.
2005 | Obr Dobr |
2005 | Příběhy nečekaných konců |
1986 | Jedenadvacet polibků |
2017 | Čarodějnice |
2002 | Můj strýček Oswald |
Audiokniha :
Moc hezká kniha a myslím ne jen pro děti. Kniha mě nenudila a já si u ní odpočinula.