Mauglí
Rudyard Kipling
Povídky z džungle. Příběh Mauglího. Dejištěm povídek o Mauglím jsou překrásné, rozlehlé džungle v jižní části střední Indie-v provincii Madhjapradéš. Město Séóní leží při silnici, jež spojuje Džabalpur a Nágpur, zhruba uprostřed vzdálenosti mezi nimi. Séóníský okres je skoro celý pokryt hlubokými hustými lesy, kde žije ve velikých množstvích rozmanitá divoká zvěř. V těchto džunglích, které patří k nejkrásnějším v celé Indii, loví obyvatelstvo jednak zvěř, jednak se živí těžbou bambusu nebo tvrdého, načervenalého těkového dřeva, výborného na stavbu lodí. Séóníským okresem se vine horní tok řeky Vajngangy, jež dosahuje šíře až 270 m a jejíž celková délka od pramene po soutok s Gódávarou činí 560 km. Kapitoly: Mauglího bratři-Lovecká píseň séóníské smečky, Ká loví-Pochod Bandarů, Jak se zrodil Strach-Zákon džungle, "Tygr ! Tygr !-Mauglího píseň, Vpád džungle-Mauglího zpěv proti lidem, Králův ankus-Píseň malého lovce, Rezavý pes-Čílův zpěv, Jarní běh-Zpěv na rozloučenou. První vydání v SNDK. Cena knihy v čase vydání: 21,75 Kčs.... celý text
Literatura světová Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: 1956 , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihyOriginální název:
All the Mowgli Stories, 1933
Kniha je sice určena spíše pro děti, ale jestli máte rádi zvířata a zajímáte-li se o exotické kraje, tak si ji klidně můžete přečíst v jakémkoliv věku.
Tak tento dobrodružný, pro dítě (které ještě objevuje svět) napínavý a úžasný příběh, vyvolává zvláštní asociace. V mládí přečteno nejmíň pět krát...
Knížku dostal desetiletý syn, ale sebrala mu ji osmiletá dcerka a čte ji s chutí, občas předčítám já... Se jmény Baghíra, Akéla, Šér Chán na nás dýchají dálky a exotické kraje. A Mauglí-Žabička má skvělé přátele, kdo by si nepřál takovou pestrou a odvážnou partu.
Úžasný příběh. Vrátila jsem se k němu jen díky čtenářské výzvě. Vzpomněla jsem si, jak jsem ten příběh měla hrozně ráda. V jednoduchosti je síla :) moc krásné.
Na jednu stranu jsou to pohádky pro děti, na druhou stranu je to kniha plná filozofických úvah z oblasti východních náboženství a mýtů, které člověka nutí k trošku hlubším úvahám podobně jako třeba ,,Malý princ"....... Čekal jsem spíše takovou dobrodružnou oddechovku, ale zklamaný rozhodně nejsem.
Úžasná knížka, která má v sobě hodně poučení. Poslední stránky jsou podle mého názoru nejlepší z celé knihy a trochu dojemné (pro někoho možná až smutné). Opravdu ne jen pro děti a skvělá kniha do života. Pro toho, kdo knihu nečetl, tak Okamžitě sehnat a přečíst, protože dokud nepřečtete Mauglího, nečtěte nic jiného, tohle je základ kvalitní literatury :-).
Kipling napsal úžasnou knihu, která nás může provázet celé dětství a když ji najdeme jako dospělí, znovu podvědomě ucítíme tu vůni snové džungle.
Po mnoha a mnoha letech jsem ji zase vytáhla z knihovny a byla jsem nadšena.. Nechápu, proč jsem si pamatovala Ká jako toho špatného, když je to jeden z těch nejlepších..=) Poslední stránky jsou nejkrásnější....."A ráno, až se probudíš,tu v prsou poznáš divnou tíž,jak srdce tíhne k džungli blíž."...
Tuto knihu jsem četla jako dítě a byla po povinné četbě ve škole má první co jsem přečetla a do dnes ji mám v živé paměti.Je prostě moc dobrá.
Indie zfilmováno zvířata, fauna vlci dobrodružství džungle člověk a zvíře vlčí děti dobrodružné romány tygři
1958 | Mauglí |
1968 | Knihy džunglí |
2008 | Just So Stories / Bajky i nebajky (dvojjazyčná kniha) |
1971 | Stopka & spol. |
2006 | Kim |
Překrásný příběh,který nejednou chytne za srdce.Džungle je tu vylíčena tak nádherně,až se mi zdálo že se proháním s Mauglím po stromech,ležím s Baghírou a odpočívám a zažívám nejedno dobrodružství s nimi.