Meda Mládková – Můj úžasný život
Ondřej Kundra
Životní osud Medy Mládkové se naprosto vymyká malým českým dějinám. Odehrává se v pěti zemích a na dvou kontinentech, na geografické ose Zákupy–Ženeva–Paříž–Washington–Praha. Začíná v rodině despotického otce, pivovarského sládka, a vrcholí v pozici uznávané sběratelky a mecenášky umění, která pomohla světu objevit jednoho z prvních abstraktních malířů, Františka Kupku. Celý život si šla umanutě a odvážně za svým. Když utíkala před Hitlerem a později před komunisty, když dobývala srdce svého budoucího muže, spoluzakladatele Mezinárodního měnového fondu Jana Mládka, nebo když svými aktivitami v exilu podporovala utlačované české umělce a prosazovala jejich díla do amerických a evropských galerií. Po Listopadu se pak vrátila do vlasti a věnovala svou sbírku české společnosti. Získala a zrekonstruovala pro ni i výstavní prostor – pražské Sovovy mlýny, které se tak proměnily v Museum Kampa. Symbol jejího celoživotního díla. Ondřej Kundra vede domací rubriku týdeníku Respekt.... celý text
Více než jméno Medy Mládkové mě na přebalu zaujalo jméno autora - Ondřeje Kundry, které je pro mne synonymem vynikajícího stylu a novinařiny.
Paralela dějin Československa a osudu této energické ženy je velmi zdařilá, přesto bych knihu nenazvala životopisem. Nemohla jsem se totiž ubránit dojmu, že na některé otázky nedostal autor přímou odpověď a zcela proti svému novinářskému povolání se dále nepídil a nešťoural. Meda Mládková je zde představena rozhodně v tom lepším světle.
Super, přelouskáno jedním dechem. Knihu jsem koupila přímo v Galerii Kampa a musím tam rychle vyrazit zase. Děkuji za hezké řádky a pojetí pana Ondřeje, povedené.
Zajímavá kniha. Osobnost Medy Mládkové mě přitahovala, aniž bych věděla proč. Teď už vím. A jako bonus jsem získala velmi zajímavé informace o vývoji československého umění.
I když jsem měl už předtím o paní Medě dost informací, název knihy mne docela rozbouřil. Nakonec ale musím přiznat, že celý "příběh" je opravdu hodně poutavý a celý život této madam byl a stále je opravdu úžasný!
Zajímavá kniha - úžasná žena. Kniha je napsaná formou rozhovoru. Redaktor se cíleně ptá, paní Meda odpovídá a čtenář žasne, co ta žena vše zažila a dokázala. Vřele doporučuji.
Pěkně zpracovaná kniha kombinující rozhovor, autorský text, dopisy a fotografie. Výstižně ukazuje všechny odstíny Medy Mládkové – nezdolná síla a energie, elegance, tvrdohlavost, osobitost až hraničící s drzostí a neomaleností. Neuvěřitelný životní příběh dcery sládka, která za války tančila v šantánu v Litvě i Vídni, pak studovala ekonomii a politologii v Ženevě a později výtvarné umění v Paříži, poznala se osobně s Františkem Kupkou, kterého pak proslavila po celém světě, za normalizace podporovala české výtvarníky, kteří byli v nelibosti režimu... Úžasný život sběratelky a mecenášky umění, která se setkala snad s každým, kdo na poli českého a světového výtvarného umění v druhé polovině 20. století něco znamenal.
Těžko hodnotit životopisnou knihu - sebelepší autor nenapíše dobrou knihu o nesympatickém člověku, stejně jako špatný autor nenapíše dobrou knihu o sympatickém člověku. V této knize se však sešly dva klady zároveň - životopis Medy Mládkové je pojat řekla bych celkem netradičním způsobem plným rozhovorů, fotografií, dodatků autora i soukromých korespondencí, což z něj dělá neuvěřitelně poutavé a osobité dílo. To stejné bych si, v lehké variaci, dovolila říci i o Paní Medě (velké písmeno jsem zvolila schválně, kdo knihu četl, pochopí). Je to naprosto fascinující a jedinečný člověk, kterému by, podle mého názoru, měla být vzdána patřičná pocta. V létě tohoto roku jsem měla možnost Paní Medu osobně potkat na vernisáži v Moravském Krumlově, kterému propůjčila část své sbírky. Tehdy jsem však netušila, s kým mám tu čest a mít možnost ji potkat znovu... Inu, myslím, že bych se chovala úplně jinak.
Kniha skvěle kombinuje rozhovor, komentáře, dopisy, fotky... Velmi mi přiblížila Medu Mládkovou. Jak ta umí být umanutá! Obdivuhodné.
Tak tohle bylo alespoň pro mě opravdu počteníčko. Paní Meda je dokladem toho, že když se hodně chce, tak se dá hodně vykonat. Závidím jí tu její neuvěřitelnou vitalitu a smekám před tím co v životě dokázala. Řekl bych, že knížka o této mimořádné ženě mohla být i obsáhlejší ale i tak díky za ni.
Jsem moc ráda, že tato kniha vznikla. Meda Mládková je úžasná a svérázná žena. Myslím, že ji autor svým stylem zachytil úplně přesně. Líbí se mi kombinace rozhovorů, dodatků, dopisů a fotografií.
Život Medy Mládkové byl, a je, opravdu úžasný - co zajímavých osobností potkala, kolika zážitky a prožitky obohatila svůj život. Její entuziasmus, odhodlání, píle a zarputilost jsou obdivuhodné a záviděníhodné.
Paní Medo, smekám před Vámi.
Na knížce, kromě jiného, oceňuji i přítomnost fotografií.
Meda Mládková je dáma, kterou musíte obdivovat. V 95 letech má pořád energii, kterou by jí mohli závidět mnozí dvacetiletí. Kniha od Ondřeje Kundry pomocí rozhovorů, osobní korespondence a fotografií představuje tuto sběratelku a mecenášku umění od dětství po současnost. A vzhledem k Medině dlouhověkosti to jsou zároveň i dějiny Československa od první republiky přes druhou světovou válku a komunistický puč, odchod do emigrace až po Sametovou revoluci a bouřlivá 90. léta. Líbí se mi, že rozhovory jdou do hloubky a autor, ač byl uctivý, se nebál ptát i na osobní věci - např. strach ze smrti.
2014 | Meda Mládková – Můj úžasný život |
2019 | Česko na křižovatce |
2019 | Vendulka: Útěk za svobodou |
2016 | Putinovi agenti |
2021 | Novičok nebo kulka: Jak umírají Putinovi kritici |
Paní Meda Mládková je neuvěřitelné silná a cílevědomá, zůstává za ní veliký kus práce. V pokročilém věku má energie na rozdávání a stále plány na další potřebné úkoly. V podstatě je zosobněním slov: "Kdo chce, hledá způsob..." Druhá část není potřeba dodávat, protože to není Medin případ.