Medojedky
Robert Ruark
Román, v němž ústředním hrdinou je novinář a spisovatel, jehož práce i soukromý život se navzájem neustále rušivě střetávají. Kniha s autobiografickými prvky přináší široký pohled na život amerických novinářů a spisovatelů, přičemž obsahuje i řadu společenských šlehů.
Literatura světová Romány
Vydáno: 2006 , NLN - Nakladatelství Lidové novinyOriginální název:
The honey badger, 1965
Neznalý jejího obsahu, vzal jsem si ji na dovolenou do Tuniska. Ani nevíte, jak se středoevropanovi nádherně v Africe čte kniha, jejíž podstatná část děje se odehrává právě v Africe. Obsáhlá kniha popisuje místy na první pohled spletitý děj o postarším muži, který se potýká nejen se svou kariérou, ale i milostnými vztahy a touze po dobrodružství. Musím říct, že ač se mi kniha celkově docela i zamlouvala (snad proto, že tématicky vždy včas přeskočila - měl-li jsem již plné zuby hrdinova milostného života, plivnula mě do Afriky a opačně), hlavní hrdina mi moc sympatický nebyl.
Není to kniha, která by mě vtáhla do děje. Cítím z ní nepříjemnou povrchnost - je to pro mě opak - Tiché dohody (Kazan).
9 vydání, stále nedostatkové zboží, hovoří za vše - kniha je stoprocentní - doporučuji všemi deseti
Knihu jsem dostala k přečtení od kamaráda, který ji četl před léty, s poznámkou, že jsou v ní negativně vylíčeny ženy?!?!:-). S tímto dodatkem jsem se do ní ponořila, abych zjistila, jak to tedy s námi je:-(.Od tohoto autora neznám jinou knihu, ale tahle je napsaná perfektně a kdyby nic jiného nenapsal, tak si zaslouží poklonu.V pozadí celého příběhu defilují válečná léta, poválečné období a poté rozkvět na půdě především Ameriky, africký kontinent zaujímá necelou třetinu knihy, takže je krásným odrazem doby 20-tého století. Autorem je muž, je zde cítit více mužský pohled na svět, ale pěkně a opravdu reálně odvíjí ženské způsoby jednání, myšlení a navíc jako bonus přidává postavu homosexuála, s jeho názory a pocity, tady víceméně náhradníka manžela, postaveného do role vrby a partnera do společnosti, když manžel není, nebo nemá čas či chuť/skvělé je vylití si srdce homosexuála,byla jsem překvapena/.
A zda najde jistotu a zázemí? Najde, ale už jako nemocný muž, s řadou životních zkušeností,nucený odhodit své mužství, které asi bylo hlavním motorem neklidu :-), s ujasněním si toho, co ještě od života žádá. Ve své podstatě je to stejné u mužů i u žen,jen nápadnější u těch, kteří snadno podléhají hormonální bouři. A svobodné povolání - novinář, spisovatel, tam jistě patří.:-)