Mělké sibiřské hroby
Michael Krupa
Unikátní příběh z druhé světové války. Syrové vyprávění muže z chudé polské rodiny, který prožije válku v nelidském systému stalinského Ruska, plného brutality. Rusové ho zatkli, obvinili ze špionáže a odsoudili k několika desetiletím galejí jako německého špiona. Přežil otřesný transport přes celé Rusko a posledních 200 km do lágru Pečora musel ujít s pouty na rukou i na nohou připoután ke svým spoluvězňům. Kdo nemohl dál, byl ponechán napospas vlkům, v lepším případě zastřelen. Naprostá většina vězňů umírala do několika měsíců, mučená hladem a bitím. Je neuvěřitelné, že se mu vůbec podařilo přežít a projít na útěku z lágru přes celé Rusko až do Afghánistánu. Celou knihou se jako hlavní motiv táhne autorova obrovská a nezdolná touha po svobodě, protože sám až na dně ponížení a nelidskosti poznal, jak chutná její pravý opak.... celý text
Literatura faktu Biografie a memoáry
Vydáno: 2006 , JotaOriginální název:
Shallow graves in Siberia, 1995
Kniha je síce písaná veľmi jednoducho, ale príbeh, ktorý ponúka je nazabudnuteľný. Ďalší krutý osud jedného človeka, ktorý chcel byť slobodný. V knihe je jedna nádherná pasáž, kde si poviete, že stále sa nájdu skutočne dobrí ľudia, nezištne pomáhajúci aj napriek vlastnému nebezpečiu, ale viac prezrádzať nebudem.
Autor střídmě popisuje svou strastiplnou cestu z Polska do sibiřského gulagu a následný útěk přes Afganistán až do Británie. Výborně napsané svědectví o stalinismu i osobní síle. Přečtěte si!
Pravdivych pribehu o 2.svetove valce jsem precetla desitky, ale tenhle me moc do deje nevtahl. Stezi jsem docetla.
Nevím jak to, že tato kniha nemá víc komentářů...Je to děsivé a dechberoucí čtení, výborně vypravěčsky psané. Jsem moc ráda, že jsem knížku díky této databázi objevila, protože jsem se mohla dozvědět jak to probíhalo v ruských táborech za 2.světové. Je spousta knih o utrpení Židů v KT, ale o ruských lágrech ne - ted znám aspoň tento příběh.
Určitě doporučuji.
druhá světová válka (1939–1945) gulagy stalinismus komunismus Sibiř podle skutečných událostí
Tento příběh ukazuje na velikého ducha a osobní statečnost,nejen hlavního hrdiny,ale všech,kteří mu na jeho strastiplné cestě ukázali v čem je velikost člověka.Hluboce si vážím lidí,kteří umí projevit osobní statečnost i když se sami ocitnou v nejhorším nebezpečí.Kéž by se takových lidí ocitlo kolem nás víc,o co lépe by se nám na této zemi žilo!!!!!