Menivé oko
Jessica Treadway
Lenivé oko – odborne tupozrakosť alebo amblyopia – má v rodine Schuttovcov domácke pomenovanie menivé oko. Vzniklo z nedorozumenia, keď malej Dawn diagnostikovali zrakovú poruchu. Dawn však nepostihla iba lenivosť zraku, ale aj menivosť psychiky. Trpí pocitom menejcennosti a nevie si nájsť miesto v rodine ani medzi rovesníkmi. Jej správanie vedie najprv k nepredvídaným reakciám, potom k nepredvídaným medziľudským vzťahom a napokon... Mladá Dawn si privedie do domu priateľa Ruda, lenže ten sa nepohodne s rodičmi a brutálne ich napadne. Otec na to doplatí životom, matka Hanna utrpí ťažké zranenie spojené so stratou pamäti. Rud sa ocitne vo väzení, ale po troch rokoch súd vyhovie jeho odvolaniu a proces sa obnoví. Hanna chce urobiť všetko pre to, aby vrah jej manžela ostal za mrežami. Hoci sama utrpela ťažký úraz, rozhodne sa oživiť v sebe spomienky na hrôzostrašnú noc a vystúpiť ako svedkyňa v obnovenom súdnom procese. Dawn je, naopak, odhodlaná priateľa brániť. Hoci matka svoju neprispôsobivú dcéru od detstva uprednostňovala a podporovala, vzniká medzi nimi najprv skrytý, postupne čoraz otvorenejší konflikt. To najťažšie – prijatie krutej reality – však Hannu ešte len čaká.... celý text
Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2015 , Ikar (SK)Originální název:
Lacy Eye, 2015
Velmi silný a smutný příběh plný vzpomínek a emocí. Autorka ho zvládala napsat takovým způsobem, že ji věřím každé slovo.
Dnes jsem si knihu koupila, začala číst a bohužel po prvni kapitole odložila. Je to nuda, příběh neni špatný ale me vážně nebaví na x stránkách číst kam dcera hlavní postavy chodila do cukrárny, k zubaři a že si hlavní postava přinesla domu fikus, který nasla u popelnic. Proto knihu odkládáme, naštěstí jsem ji koupila v knižním klubu a stala me jen 89 korun. Tak mě ani výdaj moc nedrží. Ve skutečnosti pro mě kniha nemá hodnotu ani fvaceti korun, za mě je to brak.
Originální příběh, občas celkem nuda. Psychologicky dobře vykreslené postavy, příběh je hluboký, smutný, uvěřitelný.
Kniha nebyla úplně nezajímavá, ale chybělo mi v ní překvapení a konec byl hrozně natahovaný a nic z toho moc nebylo, naopak mi chybělo větší rozpracování vysvětlení, proč dokázala dcera udělat to, co udělala.
četla se mi dobře..jen mi na konci ještě něco chybělo..trochu víc vysvětlení, proč se to všechno stalo..ale celkově jinak supr..
Velice napínavé čtení.Hlavní hrdinka mi sice nebyla zrovna super sympatická,ale příběh je dobře promyšlený a kniha se četla dobře.Rozhodně doporučuji. :)
Nějak se mi po dočtení ani nechce knížku nějak hodnotit.Musím to ještě 'rozdýchat' a popřemýšlet.
Originální zápletka a silný příběh, proměny jedné rodiny ovlivněné těžkým zločinem. Podrobně popsaný vývoj vztahu mezi matkou a dcerou, který evidentně není úplně v pořádku (alespoň pro nezaujatého pozorovatele), ale snad pochopitelný - kdo jiný vás bude milovat jako poslední, kdo jiný bude slepý k vašim prohřeškům, než matka? Pro mě byl ovšem nejsilnější právě popis Dawn. Nějak jsem nedokázala pobrat, co to z ní vyrostlo, jestli to je prostě jen monstrum, nebo vyšinutý blázen, nebo prostě jen politováníhodná chudinka... lidská psychika umí být hodně divoká a tato kniha je důkazem.
Na knihu jsem se velmi těšila ale nakonec jsem byla zklamaná. Příběh byl sice zajímaví ale vůbec mě nebavil, kniha se mi četla dost špatně a musela jsem se hodně přemáhat abych jí dočetla.
Na druhou stranu je zde skvěle vystiženo matčino obhajování a odmítání si přiznání viny své dcery. Bohužel toto je skutečnost a ne jen fikce, dělá to každá druhá matka na světě.
Kniha se mi četla docela dobře, ale přiznám se, že podruhé bych si ji již nevybrala. Téma bylo zajímavé, rozhodně k zamyšlení, ale slepota a neustálé ustupování matky k "prohřeškům" své dcery mi bylo "proti srsti".
Prostě úplně super kniha, byla jsem nadšená, i poslední věty mě dostávaly, doporučuju.
Po JoJo Moyesova další super autorka, najdu od ní i jine knihy.
Oproti Dívce ve vlaku, nesrovnatelne.
Skvěle napsaný příběh, který nemůžu po dočtení pustit z hlavy. Vliv genetiky, výchovy a okolního prostředí - co zde způsobilo utváření nemocné osobnosti, až vše vyústilo v tragédii?
Může obsahovat SPOILERY!
Naprosto bravurně popsané pocity a chování mámy, která si nechce přiznat, že její dítě je psychopatický šílenec. I když mi to Hannino popírání očividné pravdy lezlo děsně na nervy, asi by se takhle choval každý rodič. Po dočtení mi v hlavě lítá spousta otázek. Byla by Dawn taková, kdyby měla jinou výchovu? Kdyby jí nechali zoperovat to líné oko, kdy chtěla? Kdyby ji ve škole nešikanovali? Anebo ať děláme, co děláme, když se naše dítě zamiluje do psychopatického šílence, sám se z něj stane? Samotný závěr knihy se mi moc líbil, ale stejně nad tím musím pořád dumat :)
Kniha se mi četla dobře, maminka pokud přehlíží vše špatné u jedné z dcer, nemusí to holt dobře dopadnout,
Velmi, velmi a velmi čtivá kniha. Poměrně originální zápletka, dobře a detailně vykreslené postavy a to, že celý příběh byl postavený na vzpomínkách, absolutně fungovalo. A stálo mě to dvě noci ošizeného spánku. Jen.... může být vidění "reality" až tak zaslepené a hloupé??
Knihu mám doma, je to zajímavý příběh, ale celkem předvídavý. Od začátku je Vám celkem jasné k čemu to směřuje a tím pádem mě osobně to celkem nudilo. Ale pokud vám zrovna u tohohle žánru nevadí, že víte jak to dopadne tak je to asi příjemné čtení. Autorka dobře vystihla pocity snad každé matky a způsob jakým si odmítají připustit vinu svých dětí. Za mě dobré, ale znám i lepší.