Metro 2033

Metro 2033
https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532576/bmid_metro-2033-65d4ffc5709b2.jpg 4 3488 3488

Metro série

1. díl >

Arťom žije v labyrintu moskevského metra, kam se lidstvo uchýlilo po jaderné válce. V šachtách a tunelech živoří chabě propojená lidská společenství – co stanice, to specifická komunita. Mladík, však jednou porušil jedno ze základních přikázání podzemní existence. Aby odčinil svou vinu, musí projít celým metrem až do poslední stanice, kde snad najde možnost, jak zachránit zbytky přeživší civilizace před zkázou... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Метро 2033 (Metro 2033), 2005

Interpreti: Filip Čapka

VerčaFF
31.01.2019 4 z 5

Kniha se mi moc líbila, myslím si ale, že kdyby byla kratší, dojem z ní by byl silnější. Prostředí moskevského metra obývaného mutanty a zdecimovanou lidskou populací je ze začátku velice zajímavé. Dozvíme se, jak se žilo před katastrofou a jak se lidstvo přizpůsobilo drsným podmínkám v nové době. Putování hlavního hrdiny temnými tunely a setkávání s podivnými lidmi se ale po určité době začne opakovat a pozornost trochu upadá. Nedovedu si představit, že bych v nejbližší době pokračovala s dalšími dvěma díly, ale i tak jsem ráda, že jsem si Metro přečetla.

Michal360
30.01.2019 5 z 5

Hurá do metra!
Přiznávám, že k této sérii jsem se dostal přes PC hru (1. díl má s ní asi nejvíce společného něco jako Hra o trůny seriál s knihou). Atmosféra je pro mne nejlepší ze všech dílů s prvky hororu. Není jídlo, smrad, souboje mezi náckama a komoušema, nahoře radiace a jakmile vystrčíte nos sejme vás nějaká zrůda. Ekonomika ve stylu nábojů je super nápad (zachránit si tím kejhák, ale pak nebudu mít za co se najíst). Trochu jsem se motal při zbytečných popisech názvu stanic, knížka sice obsahuje mapu metra, ale na tu mrknete možná dvakrát. Škoda, že se nezdržíme déle mezi tunely nebo na povrchu. Konec byl pro mě ten pravý konec.

DeathStroke
26.01.2019 5 z 5

Pěkně pěstovaná atmosféra od začátku, popisy každé stanice byly podle mě nutné pro představu a trochu překvapení u konce ve formě plot twistu jak sviňa jsem teda nečekal.

MM1979
25.01.2019 1 z 5

Velké, opravdu velké zklamání - vůbec mě to nechytlo.. Nevim, co mě více vadilo, zda ten styl psaní, ty ruská jména nebo ta nuda... Tunel, stanice, tunel, krysa, tunel, mutant, tunel jo a ještě jeden boční, slepý, zavalený tunel... Vymazáno, nedočtěno a na další díly se ani dívat nebudu (a to je prý dvojka o poznání horší, to je těžké si jen představit, natož to číst :-)) Škoda času, za mě velký podprůměr. Nevím, co na tom vidíte. Kdybych to měl koupené, tak ty prachy obrečím, ale že to je zadara na netu, tak jsem to jen smazal a teď lituji tří hodin, co jsem tomu obětoval.

josef4797
19.01.2019 5 z 5

Naprosto úžasná kniha. Z celé Metro-série je první díl ten nejlepší.

pavel.2
16.01.2019 2 z 5

Tohle mě hodně nudilo, navíc to bylo divné.

Rainbow_Owl
12.01.2019 5 z 5

Skvelá kniha! Čo sa stane s našim svetom keď ho zničí atómová katastrofa? Glukhovsky nám dal na to jasnú odpoveď v podobe zlomku ľudí, ktorí prežili a žijú v malom priestore moskovského metra. Rôzne frakcie, náboženstva, dokonca aj triedne zadelenie spoločnosti. Peniaze už nemajú žiadny zmysel, zato ľudská myseľ ostala nezmenená... Záver knihy má úplne odrovnal, stále mi rezonuje v hlave.
“Komu veriť? V čo? Vo Veľkého Červa, kanibalského boha vystrihnutého podľa vzoru elektrického vlaku a nanovo osídlujúceho neplodnú spálenu zem živými bytosťami, v zlostného a žiarlivého Jehovu, v jeho ctižiadostivý odraz- Satana, vo víťazstvo komunizmu v celom metre, v nadradenosť blondínov s nosmi dohora nad počernými brunetmi...? Čosi Arťomovi napovedalo, že medzi týmto všetkým nie je nijaký rozdiel.”

Costanzo
09.01.2019 4 z 5

Na tuto knihu jsem narazila v komentářích čtenářů u podobné knihy s názvem Silo, kde ji vychvalovali do nebes. Řekla jsem si, tu musím mít. Ze začátku jsem se nemohla začíst, ale pak se to rozjelo. Občas mi vadilo, že nebylo poznat, co je skutečnost a co se hrdinovi jen zdá, byla to dost gulajda. Od poloviny knihy se dost filozofuje, což není špatný prvek, nicméně bylo toho moc. Nejvíc se mi líbilo, když byl hrdina na povrchu a honily ho příšery, to jsem si i dokázala představit. Život a pochod metrem byl příliš utahaný, ale pár pasáží bylo nabito temným vyprávěním. Přečtu i druhý díl, k tomu mě nakopl nečekaný závěr knihy, nicméně Silo je prozatím z mého pohledu lepší.

sarka9190
09.01.2019 5 z 5

Metro 2033 jsem začala číst jako oddychovku. Pro mne je to taková adult road story. Čistý průměr. Čte se dobře a rychle, ale nic, co by mne dostalo do kolen. Nicméně zhruba za polovinou knihy přišly dvě části, díky kterým jsem přidala jednu hvězdu a za samotný závěr ještě jednu. Musím poctivě přiznat, že tato kniha, již jsem začala číst - jak jsem již psala - jako oddychovku a nic moc jsem nečekala, ve mně dokázala vyvolat husí kůži. A to se cení:-) Stejně silně mne sejmul Pohřbený obr. Poetická skoro něžná knížka, jejíž konec je svým stylem ...no .. masakr. Takže, doporučuji k přečtení.

Sitth
08.01.2019 5 z 5

Velmi dobrá kniha s post apokalyptickou myšlenkou. Velmi dobře čtivá, styl psaní autora mi sedí, nezdržuje se zdlouhavým líčením západu slunce v červáncích... :-)
Četl jsem asi dva roky poté, co jsem hrál první díl pc hry. Mělo to své výhody i nevýhody. Výhody - dokázal jsem si představit popisované prostředí, které bylo ve hře velmi dobře znázorněné. Nevýhody - věděl jsem děj knihy, i když se občas měnil, a díky tomu mi přišlo občas trochu delší a zbytečné popisování všech sociálních skupin obyvatel metra.
Nicméně i přes to, že jsem věděl skoro vše díky hře, tak kniha je i tak velmi chytlavá a myslím si, že člověk, který hru nehrál a čte knihu poprvé bude nadšen!
Doporučuji číst v sychravém podzimu za noci, aby vám tu atmosféru nekazilo slunce! :-)

Cacolinka
02.01.2019 3 z 5

Konečné "vysvětlení" děje (v podstatě) mi připadalo takové uspěchané. Celou knihu putuje Arťom metrem a na poslední dvou (asi) stránkách: KABŮŮŮŮŮM! A vše je vysvětleno. Trochu mi to připomnělo našeho učitele češtiny, který nás před tímto varoval při psaní slohovek....první se člověk pěkně rozjede, vyrábí takovou tu "omáčku" a to nejdůležitější: rozuzlení, napíše ve dvou větách. Říkal tomu hydrocefalus (podle toho známého onemocnění).
Nápad na příběh je to ale pěkný.

Skripi
02.01.2019 4 z 5

Takéto ja môžem. :) Dobre sa to počúvalo.

denniys
23.12.2018 4 z 5

Na tuto knihu jsem se moc těšila, očekávala jsem, že bude přesně dle mého gusta a ona vlastně i byla.. postapo svět je zde perfektně vyobrazen a vše krásně šlape, sálá z ní deprese a bezútěšnost.. a konec byl gurmánským zážitkem... jediný kaz, kvůli němuž nemohu hodnotit 5ti hvězdičkami, je pro mě složité rozepisování o politice jednotlivých stanic, chápu, že to k tomu patří, ale mohlo to být aspoň trochu osekané.. tak a uvidíme, co přinesou dalsí díly..

Schary
10.12.2018 4 z 5

Putování hlavního hrdiny posledním útočištěm lidí po zhoubné válce. Domovem lidí se stalo metro a z každé stanice osada. V podstatě je to velmi nebezpečné místo, plné nástrah ze strany lidí a k tomu ještě sem tam nějaká příšera.

sun.from.ibiza
06.12.2018 5 z 5

Pár let jsem se na tuto knihu chystala. Pořád jsem se nemohla rozhoupat kvůli hodnocení dalších dílů. Přišla krize a tak jsem po Metru sáhla. Právě teď jsem dočetla a jsem neuvěřitelně nadšená, konec mě překvapil a rozesmutnil. Postavy v knize umírají jak na běžícím páse, doporučuji si k nim nedělat silné vazby :).
Občas je děj nelogický, nebo je přechod (do děsivých míst) až příliš jednoduchý - to mi ale asi vysvětlil konec, jestli jsem to správně pochopila.
Nemůžu nedoporučit a jdu se vrhnout na další díl.

lukas4568
03.12.2018 5 z 5

Děsivá klaustrofobická story plná neznámých nebezpečí ...ještě teď mě mrazí . Těším se na další díl jen teda chudák Arťom jak to vše vydrží ? :D

xxiixxi
01.12.2018 5 z 5

(Audiokniha) Kniha na mě udělala obrovský dojem. Téměř neustále mrazivá atmosféra vyvolávající mrazení v zádech nebo nevolnost...
Do mobilu jsem si stáhla plánek moskevského metra, abych byla stále v obraze.

xxtom
28.11.2018 5 z 5

V postapokaliptické Moskvě se lidé přestěhovali do podzemí, do metra, sdružili se do různých společenství a frakcí a denně bojují o přežití.

protokol
26.11.2018 5 z 5

Po dokončení všetkých troch dielov knihy METRO môžem s pokojným svedomím ohodnotiť knihu
metro 2033 je s 3 dielov najlepšia
ostatne dve bola strata času a vyhodené peniaze
vedieť to že autor zmrší pokračovanie ušetrím si čas na iné knihy
METRO 2034 je najhoršia s trojice kníh a 2035 je pokračujúca katastrofa
ale rozhodnutie je na každom a koľko ľudí toľko názorov

petr1040
23.11.2018 4 z 5

Kniha samotná: Knihu jsem četl jedním dechem (dokonce jsem se v noci budil strachy že jsem v tunelu a něco po mě jde). Tak do půlky. Pak se to trošku zvrtlo, hrdina začal mít nějak moc štěstí. Načež se příběh opět vrátil do "normálu" a kniha se dala dočíst. Hezky napsané, čtivé, škoda že autor ke konci již spěchal se závěrem.
Kniha vzhledem k trilogii: Nejlepší ze série